Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Въпрос относно Z790 Gen 5 при AsRock Z790 Pro RS
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Въпрос относно Z790 Gen 5 при AsRock Z790 Pro RS
То и при Z790 чипа има доста странности и нелогичности (AsRock Z790 Pro RS). Слотовете за видеокарти (2 броя) поддържат макс Gen3, но пък като отвориш nvidia-settings, там показва 16х Gen3. За щастие видеокартата си работи на пълен капацитет, без ботълнек. В същото време, като идеш в БИОС, се оказва, че само малките PCI слотчета (които са за лан карти, звукови карти и т.н.) поддържат Gen4. И дъното го рекламират като Gen4 и ти си мислиш, че става въпрос за PCI-E слота, а то далеч не е така.
Така и не мога да разбера каква е логиката на тия от AsRock слотовете за бавни и пасивни устройства да поддържат Gen4, а това, което трябва да може да работи максимално бързо (като например видеокарта) да стига само до Gen3. НО... като гледам, явно не е само при AsRock, при други производители е същото.
Прочетено: 1178 пъти
Така и не мога да разбера каква е логиката на тия от AsRock слотовете за бавни и пасивни устройства да поддържат Gen4, а това, което трябва да може да работи максимално бързо (като например видеокарта) да стига само до Gen3. НО... като гледам, явно не е само при AsRock, при други производители е същото.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Въпрос относно Z790 Gen 5 при AsRock Z790 Pro RS
Нещо сериозно си се объркал. А картата ти, ако е Gen 5, няма как да работи на пълен капацитет, бодната на Gen 3. Не, че е кой знае каква драма, но не е на 100% утилизирана.

В менюъла на дъното ти е, не е някаква секретна тайна.
И още нещо - малките слотове също са PCE-E.

В менюъла на дъното ти е, не е някаква секретна тайна.
И още нещо - малките слотове също са PCE-E.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Виждал съм ги тези диаграми, но са объркани. Ако вярваш на тях, видеокартата би трябвало да работи по-добре на долния слот (този, който е по-близо до захранването), но не е така. По-добре и по-бързо работи на горния слот, който е точно до процесора. nvidia-settings показва същото - на долния слот става Gen2, на горния - Gen3. А самата видеокарта нямам идея кой номер Gen е: RTX 3070 Ti.
- ROKO__
- Ентусиаст

То е малко офтопик, ама още ли има хора де вярват че Гъзрок могат да правят дънни платки?
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
ОС: Calculate Linux
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
В сравнение с Гигапръц (Гигадръв) и MSI, AsRock са доста по-напред с материала. По комп. сервизи е пълно с държащи се на светите крепки Гигапръц и MSI, докато на AsRock почти няма.ROKO__ написа: Съб Окт 18, 2025 20:40 То е малко офтопик, ама още ли има хора де вярват че Гъзрок могат да правят дънни платки?
Вярно, объркали са диаграмите, но като пърформанс и издръжливост (12+ години живот на платката) са №1. Старото дъно още работи и стои в един кашон, заедно с процесора и РАМ паметта, да си чакат реда за един проект, който съм решил да правя в скоро време.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Нищо не е объркано, големият слот до процесора ти е с номенклатура PCIE2 и именно той е слотът, който е Gen 5 и ти именно него използваш:Валсо написа: Съб Окт 18, 2025 19:15 Виждал съм ги тези диаграми, но са объркани. Ако вярваш на тях, видеокартата би трябвало да работи по-добре на долния слот (този, който е по-близо до захранването), но не е така. По-добре и по-бързо работи на горния слот, който е точно до процесора. nvidia-settings показва същото - на долния слот става Gen2, на горния - Gen3. А самата видеокарта нямам идея кой номер Gen е: RTX 3070 Ti.

- ROKO__
- Ентусиаст

Точно това не исках да става в моя тема, ама знаех че е невъзможно да не се изсереш със глупостите си.Валсо написа: Съб Окт 18, 2025 21:24В сравнение с Гигапръц (Гигадръв) и MSI, AsRock са доста по-напред с материала. По комп. сервизи е пълно с държащи се на светите крепки Гигапръц и MSI, докато на AsRock почти няма.ROKO__ написа: Съб Окт 18, 2025 20:40 То е малко офтопик, ама още ли има хора де вярват че Гъзрок могат да правят дънни платки?
Вярно, объркали са диаграмите, но като пърформанс и издръжливост (12+ години живот на платката) са №1. Старото дъно още работи и стои в един кашон, заедно с процесора и РАМ паметта, да си чакат реда за един проект, който съм решил да правя в скоро време.
Some ASRock motherboards have been causing premature AMD Ryzen 9000-series CPU failures due to high voltage spikes in their BIOS settings, though AMD notes a small percentage of affected users have been reported. To avoid this, immediately update to the latest BIOS version and disable aggressive CPU auto-overclocking features like Precision Boost Overdrive (PBO)
Един пример. И не, не става дума само за АМД процесори, и Интел са засегнати с оксидацията и други куп проблеми.
Да не говорим за вечни проблеми със несъвместимост или непоносимост на Гъзрок към доста РАМ памети.
А някой да говори че точно Гъзрок са по-добри от Gigabyte или MSI явно че много много си няма понятие от тези неща.
Сега ако може, отвори си друга тема където да си сереш на воля, а не да е офтопик на тази..
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Ако РАМ-та е някоя куче марка като А-ДАТА, Team-нещо-си или Silicon Power, не се учудвам. Аз обаче куче марки не купувам - предпочитам Корсар, а ако няма Корсар, купувам Кингстън.
С процесорите никога не съм имал проблем - нито на старото дъно, нито на новото, така че това си е проблем на АМД и те да се оправят с него. С марките, дето ги мразиш - само слагаш в слота и системата тръгва!
С процесорите никога не съм имал проблем - нито на старото дъно, нито на новото, така че това си е проблем на АМД и те да се оправят с него. С марките, дето ги мразиш - само слагаш в слота и системата тръгва!
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

С A-DATA не съм имал проблеми аз, читави са. Иначе последните две конфигурации съм с Kingston.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Извадил си късмет, значи. Колко флашки на А-ДАТА съм изхвърлил, защото не доживяват и три месеца... После как да си купиш нещо друго тяхно, щом една елементарна флашка не могат да направят?Mozo написа: Нед Окт 19, 2025 16:23 С A-DATA не съм имал проблеми аз, читави са. Иначе последните две конфигурации съм с Kingston.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Говорехме за RAM памет. Няма как да изказваш мнение за нещо, което не си използвал 

- ROKO__
- Ентусиаст

A-Data още преди 20 години бяха от малкото самостоятелни производители, и даваха доживотна гаранция още тогава.Валсо написа: Нед Окт 19, 2025 18:36Извадил си късмет, значи. Колко флашки на А-ДАТА съм изхвърлил, защото не доживяват и три месеца... После как да си купиш нещо друго тяхно, щом една елементарна флашка не могат да направят?Mozo написа: Нед Окт 19, 2025 16:23 С A-DATA не съм имал проблеми аз, читави са. Иначе последните две конфигурации съм с Kingston.
Да, производители, а не прекупвачи като Кингстън например.
- ROKO__
- Ентусиаст

Ти не си безпристрастен аршин за каквото и да било. :>Валсо написа: Нед Окт 19, 2025 15:53 Ако РАМ-та е някоя куче марка като А-ДАТА, Team-нещо-си или Silicon Power, не се учудвам. Аз обаче куче марки не купувам - предпочитам Корсар, а ако няма Корсар, купувам Кингстън.
С процесорите никога не съм имал проблем - нито на старото дъно, нито на новото, така че това си е проблем на АМД и те да се оправят с него. С марките, дето ги мразиш - само слагаш в слота и системата тръгва!![]()
Corsair и Kingston не са производители, а прекупвачи (за разлика от тях A-Data и Silicon Power дето ги спомена, сами си произвеждат всичко). Но няма особено значение, ти вече се изсра върху темата със безграничната си неадекватност, само да те питам защо изобщо се намеси в тема където видимо нямаш никакво понятие?
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
И като MSI, в собствения ти подпис.
Само лекинко да ти напомня, че RX6750XT е дело на АМД, а не на MSI. Не бил купувал от прекупвачи, вика...
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Разделил съм темата още вчера, вече не сме в твоята темаROKO__ написа: Нед Окт 19, 2025 19:55Ти не си безпристрастен аршин за каквото и да било. :>Валсо написа: Нед Окт 19, 2025 15:53 Ако РАМ-та е някоя куче марка като А-ДАТА, Team-нещо-си или Silicon Power, не се учудвам. Аз обаче куче марки не купувам - предпочитам Корсар, а ако няма Корсар, купувам Кингстън.
С процесорите никога не съм имал проблем - нито на старото дъно, нито на новото, така че това си е проблем на АМД и те да се оправят с него. С марките, дето ги мразиш - само слагаш в слота и системата тръгва!![]()
Corsair и Kingston не са производители, а прекупвачи (за разлика от тях A-Data и Silicon Power дето ги спомена, сами си произвеждат всичко). Но няма особено значение, ти вече се изсра върху темата със безграничната си неадекватност, само да те питам защо изобщо се намеси в тема където видимо нямаш никакво понятие?

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
На финалната права: Търговските искания на ЕС и САЩ относно нивата на митата
от Mozo » Чет Юли 10, 2025 13:02 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 319 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Юли 10, 2025 13:02
-
-
-
Синдикати и работодатели с червени линии относно фискалната политика
от Mozo » Пон Дек 01, 2025 13:44 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 149 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Дек 01, 2025 13:44
-
-
-
САЩ: Иранският доклад относно евентуална рамка за споразумение е пълна измислица
от Mozo » Чет Май 28, 2026 12:19 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 7 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Май 28, 2026 12:19
-
-
- 9 Отговори
- 601 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Ное 20, 2025 17:07