Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Направи си сам.Или как да...
Re: Направи си сам.Или как да...
Пробвай onboard. И на Xubuntu се дъни.(а е част от комлекта). Вижда се, че е от Питоня и е докладван бъг.
Прочетено: 65199 пъти
Селски, Начо Селски.
това за клавиетура на екрана ли е
В Ментата има 2 клавиатури - гномската и onboard. Втората можеш да я ползаш и при вход в сесията. Откак се скапа истинската ми клавиатура почивните дни по никое време, ми е задължителен резерв. И ако не работи е ...
Да, виртуална клавиатура.
Да, виртуална клавиатура.
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Егати клизмата за един курсор!бат-начо написа: Вто Ное 04, 2025 23:02 Следното ми върши работа в Мента със Канела, за да задам курсора в qbittorrent инсталиран като flatpak.
ЗАБЕЛЕЖКА: Във версия 22.Х явно не се изпълнява правилно задаването на курсора по указания начин в ръководството на Ментата (или поне при мен).
Код за потвърждение: Избери целия код
mkdir -pv ~/.config/autostart ~/.local/share/icons/defaultИ излизане-влизане в сесията.Код за потвърждение: Избери целия код
echo '[Desktop Entry] Type=Application Exec=/bin/sh -c "cp /etc/alternatives/x-cursor-theme ~/.local/share/icons/default/index.theme" X-GNOME-Autostart-enabled=true NoDisplay=false Hidden=false Name=flatpak-cursor-theme Comment=using the system cursor theme X-GNOME-Autostart-Delay=0 ' > ~/.config/autostart/flatpak-cursor-theme.desktop
А системния курсор се задава съсТова е и начинът за задаване на курсора даден в ръководството. Работи в 21.3, т.е. ако сте надградили към 22 - няма да ви е направило впечатление.Код за потвърждение: Избери целия код
sudo update-alternatives --config x-cursor-theme
П.П. Идеята е, че може да се сменя лесно. А иначе, ако няма да се сменя - така
(при мен темата е DMZ-White)
mkdir -pv ~/.local/share/icons/defaultКод за потвърждение: Избери целия код
echo "[Icon Theme] Inherits=DMZ-White" > ~/.local/share/icons/default/index.theme
П.П.2 В някои графични среди от нaстройките има папката и съдържанието ~/.icons/default/index.theme и само трябва да се прехвърли (не знам дали бачка със симлинкове и не ми се пробва точно сега).
• копиране на курсора в /usr/share/icons
• Настройки
И толкоз. Няма клизми, няма глупости.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
"Развитието" на това е така
т.е. директни символни връзки към "каквото трябва".
А причината е вероятно "счупена кука" нейде по настройките, дето казва да го прави това. До 21.х обновяване на алтернативите за курсора го прави "на автомат" това. И в ЛМДЕ също. Счупването тръгва от 22. Т.е. ако се надгради - ще си работи, на инсталирано от тая серия - не.
П.П. А тая настройка си требе, поне на мене, поне в Xubuntu-25.10 и работи (и там).
cd && mkdir -pv .icons/default .local/share/icons/default && cp -vr /usr/share/icons/default/index.theme .local/share/icons/default/ && cp -vr /usr/share/icons/default/index.theme .icons/default/А причината е вероятно "счупена кука" нейде по настройките, дето казва да го прави това. До 21.х обновяване на алтернативите за курсора го прави "на автомат" това. И в ЛМДЕ също. Счупването тръгва от 22. Т.е. ако се надгради - ще си работи, на инсталирано от тая серия - не.
П.П. А тая настройка си требе, поне на мене, поне в Xubuntu-25.10 и работи (и там).
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Репортнал ли си го това на канелците? Малко вероятно е да го оправят, но все пак...бат-начо написа: Съб Яну 03, 2026 17:20 Т.е. ако се надгради - ще си работи, на инсталирано от тая серия - не.
https://t.me/linuxtalkbg
Ами това би трябвало да е очеизвадащо. При положение, че е зададено в забележките за версиите - би трябва да е проиграно. Но явно не е. Също както не помня коя настройка беше преди години, три пъти се задава едно и също (а би трябвало да се изрие файла и да се създаде вероятно).
Би трябвало да работи и в жива Мента. Т.е. след като се гръмне
и се посочи - то папките с настройките трябва да се появят (което и се случва до 22), а не да се правя на хитър.
Би трябвало да работи и в жива Мента. Т.е. след като се гръмне
sudo update-alternatives --config x-cursor-themeСелски, Начо Селски.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 1 Отговори
- 158 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Дек 10, 2025 23:45
-
-
Как може да се направи konsole да изглежда така
от fifi_fifito » Пет Апр 24, 2026 21:23 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 2 Отговори
- 57 Преглеждания
-
Последно мнение от wannaBe
Съб Апр 25, 2026 11:51
-
-
- 3 Отговори
- 525 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Съб Юни 28, 2025 22:39
-