Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Коя книга четете в момента?

Литературен рай за библиофили.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн

Re: Коя книга четете в момента?

Мнение от Ripeng »

откачалки :lol:

само аз от тука чета на хартия, няма друго такова усещане
Прочетено: 100159 пъти
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Mouse написа: Сря Сеп 03, 2025 21:10Аууу, какви лоши думи. Аз съм на Амазон Киндъл от преди около 25-28 години и дори имам два от онова време. Жестоки са. На новия мога да си прехвърлям страниците и като прочета книгата да я върна в началото. Има ги и другите опции, за които говориш @xUbuntu Това че аз не ги ползвам или по-точно - не зная как да ги ползвам е друга ракия. Когато с мъжа ми започнахме на тях нямаше онова недоразумения Покетбук или нещо подобно. Това първо и второ съвсем не са по-скъпи от моя. Неудобството му е, че няма странични бордове като старите, но пък има подсветка. Аз съм им фен. Само да не кажете, че пак съм видиш ли я русофил, я англофил, я някое друга глупост :toothy10: :toothy10:
Е, посмали малко! ;) То Kindle е измислен преди 18 години, а вие с мъжа ти ги ползвате от 25-28 години :mrgreen: Вярно е, преди 16-17 години нямаше PocketBook. Но пък имаше страхотни модели на Sony с microSD карта. След една година излязоха първите модели на OnyxBOOX, с Android и също с microSD карта, а преди 15 години се появи и PocketBook. Тогава OnyxBOOX бяха по-добри, две мнения няма. Но след това дръпнаха назад, като започнаха да икономисват хардуерните бутони... За цената си права. По принцип Kindle са най-евтини. Защото стоката, която се продава там, не е четеца, а твоите лични данни :)

Странични бордове не ти трябват. Като му сложиш подходяща корица, четецът буквално ти залепва в ръката. Аз ползвам ето тази. И съвсем отговорно мога да заявя, че по-удобна корица за електронна книга никога не е съществувала.
Ripeng написа: Сря Сеп 03, 2025 21:20откачалки :lol:

В началото на века си отделих една стая за библиотека. Направиха ми по поръчка лавици от масивен дъб, от пода до тавана, където подредих над 2000-те интересни книги, които вече бях си купил и прочел до този момент. Плюс няколко свободни лавици за новите книги, които ще си купя по-нататък. И какво? От 15 години книгите събират прах, защото почти всички ги имам в четеца си. Който нося във вътрешния джоб на палтото или шлифера си и цялата ми библиотека, плюс още около 4000 книги, които още не съм прочел, но ми изглеждат интересни, са ми винаги под ръка.

Да не говорим за плажа - електронната книга не се пълни с пясък (издържа на вода и прах по IPX8 стандарта), вятърът не ми обръща страниците, а ако я залее вълна, няма нужда да я суша или да си търся друга бройка. Като чета нощем, нямам нужда нито от нощна лампа (четецът си има подсветка), нито от нещо, с което да си подпирам книгата отворена.

Като намеря правописна, пунктуацонна или смислова грешка, или като пожелая да си редактирам превода (напр. във "Властелинът на пръстените" много ме дразнеше фамилията "Торбинс", защото съм свикнал от първата книга героят да е "Бегинс"), в електронната книга го коригирам за 2-3 минути с вградения Notepad. А какво да кажем за "преводите" на онова недоразумение, алкохолното петно Светлана Комогорова, буквално осрала (без извинение) десетки книги, които е превела срещу три кашона водка "Столичная" на бройка, затова всеки неин превод има нужда от основна редакция? Отне ми повече от две седмици по десетина часа на ден да редактирам нейния превод на "Дори каубойките плачат" на Том Робинз...

Ето, сега чета "Дневникът на един книжар" на Шон Битъл. И откривам средно по една грешка на страница. Маркирам ги в четеца и вечер ги оправям на компютъра. И добавям бележки под линия там, където са нужни, а преводачката е пропуснала да ги сложи. Като я свърша, ще я кача в някой торент тракер и всички останали ще я четат. А тези, които са си я купили на хартия за 20 лева, ще си я пазят в библиотеката с грешките и пропуските.

А любителските преводи? Един приятел преведе последните две книги за Траксас на Мартин Скот. Прати ми ги по Tox-а, отворих ги, пуснах една проверка с IDI Spell Checker и готово - вече си имам книгите, готови за четене. Няма нужда да ги разпечатвам на хартия, да ги подвързвам и да ги редя да събират прах по лавиците.

Така че, колкото и да ми хвали някой четенето на хартиени книги - вече не, благодаря... Защото с хубавото се свиква много бързо :)
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа: Сря Сеп 03, 2025 21:12
Mozo написа: Сря Сеп 03, 2025 13:22 Никога не съм имал Киндъл, не смятам и да имам, не знам как се работи с тях, сори. Аз си чета на телефона :)
Знам за това твое китайско мъчение, на което се подлагаш всяка вечер PDT_Love_18 PDT_Love_18
Напротив, чудесно ми е :)
Ripeng написа: Сря Сеп 03, 2025 21:20 откачалки :lol:

Напротив, тази година прочетох три хартиени - ебаси неудобното, въпреки че може би над 30 години съм чел само хартия. След като свикнах в електронен формат, нищо не може да ме върне. Просто тези ми бяха подарък и се жертвах :mrgreen:
xUbuntu написа: Сря Сеп 03, 2025 23:29 Така че, колкото и да ми хвали някой четенето на хартиени книги - вече не, благодаря... Защото с хубавото се свиква много бързо :)
:съгласен:
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

xUbuntu написа: Сря Сеп 03, 2025 23:29 Е, посмали малко! ;) То Kindle е измислен преди 18 години, а вие с мъжа ти ги ползвате от 25-28 години :mrgreen: Вярно е, преди 16-17 години нямаше PocketBook. Но пък имаше страхотни модели на Sony с microSD карта. След една година излязоха първите модели на OnyxBOOX, с Android и също с microSD карта, а преди 15 години се появи и PocketBook. Тогава OnyxBOOX бяха по-добри, две мнения няма. Но след това дръпнаха назад, като започнаха да икономисват хардуерните бутони... За цената си права. По принцип Kindle са най-евтини. Защото стоката, която се продава там, не е четеца, а твоите лични данни :)

Странични бордове не ти трябват. Като му сложиш подходяща корица, четецът буквално ти залепва в ръката. Аз ползвам ето тази. И съвсем отговорно мога да заявя, че по-удобна корица за електронна книга никога не е съществувала.
Не зная според теб от кога си, но нашите ни ги донесоха от Англия и са над 20 години са. Може би 22-23. Не първите, но едни от първите. И ми бяха по-удобни, но се сниква и на новия, който също си има калъфче както твоя.
Изображение

Второ не ми пука за кражбата на личните ми данни. Какво значение има за някой какви книги чета и какъв тип литература предпочитам. А и на моите години вече много малко неща имат и то само частично значение за мен.
Да си имам тишината, спокойствието, животните, градинката, лаптопа и Киндъла. Колко му трябва на човек когато е на 70+?

Определено предпочитам книжния вариант, който признавам е доста по-неудобен. С Дракона имахче стая с над 5000 хиляди тома, от които успях да взема съвсем малко. До преди година си купувах новите издания на определени автори, но вече започнах са се отказвам. Не от финансова точка, а просто нямам място. Дори махнях телевизора в горната спалня, за да мога на скрина да редя книги.
А и удобствоно на новия с подсветката ми допада доста.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Заредих си любимите стари киндъли защото имат много непрочетени книги вътре ... и о, ужас. Забравила съм как беше с тях :-o Тръгнах с пръста да местя, яма то е с копчета, пък бутон за включване и изключване, които докато стопля как беше. Мале колко съм :banghead:
Лесно се свикна на новото, на по-лесното. Сега и двата са заредени, но ми е мъчно за тях. Явно ще бъдат част от другите ми "ценности", които ми е жал да изхвърля :sad:
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Анаис Шааф, Хавиер Паскуал - Министерство на времето.
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Фредерик Форсайт - Денят на Чакала.
Изображение
Аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Ripeng »

Приказка без край на Михаел Енде

изгледах филма и викам да прочета книгата
по-интересна и съдържателна е то е ясно, още от първите страници си проличава
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Рей Бредбъри - Априлската вещица и понеже е кратичко, ще напиша още отсега, че следващата е Хани Мюнцер - Жило и мед.
Изображение
Аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Ripeng »

Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Сабине Тислер - Колекционер на деца.
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Ripeng написа: Нед Ное 02, 2025 13:45Приказка без край на Михаел Енде

изгледах филма и викам да прочета книгата
по-интересна и съдържателна е то е ясно, още от първите страници си проличава
Любима книга! Несравнимо по-добра е от филма по нея! Като почти всяка книга де...

По темата: в момента довършвам 17-ти том на едно много приятно фентъзи тип "попаденец" от 18 тома - "Спасете ме, Кацураги сан!". Става въпрос за лекар - руснак, притежаващ магически способности, който обаче умира, изпитвайки нова ваксина върху себе си, и се озовава в тялото на млад лекар - японец в провинциална болница в алтернативна реалност, в която магията е почти непозната. Единият от авторите - Виктор Молотов - е лекар по професия, затова книгите му са до такава степен изпълнени с медицински подробности (които обаче са обяснени отлично), че могат да се четат едва ли не като учебник :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Звучи супер интересно, ама 17 тома пък звучи сериозно :)

Относно Приказка без край на Михаел Енде - някак си е минала под радара ми, следващата ще е тя :съгласен:
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Mozo написа: Сря Яну 07, 2026 11:11Относно Приказка без край на Михаел Енде - някак си е минала под радара ми, следващата ще е тя :съгласен:
Ако искаш, изчакай няколко дни. В момента я препрочитам и забелязвам, че в електронната версия от Читанка се срещат грешки от обработката - липси на нов ред, твърди тирета за пренос, неправилно поставени запетаи, дублирани изречения. А самият превод е под всякаква критика - изпълнен е с тромави изрази, тавтологии, турцизми... Паралелно с четенето коригирам текста и след това мога да споделя изчистената книга, така че нищо да не разваля удоволствието ти от четенето.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

О, има време, сега нали чета предишната, която всъщност е доста яка и тя. Благодаря, ще изчакам, аз имам дълъг списък, та и да не е следващата, може да е по-следващата :)
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Книги”