Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Съб Яну 10, 2026 22:19 Ментата има в /etc/X11/Xsession.d/ настройка за xkb, за ctrl+alt+bksp.
Излиза, че ако я е нямало - и аз щях да съм в небрано лозе.
Иначе аз имам dconf настройка (моя), ама тя не важи. Преди я бях поставил настройката за клавиатурата в сесията и излиза, че там била "по-вярна" (засега). Но я обединих с настройката за xed, сега пак ще я върна там като си барна custom LMDE.
Значи все повече се насочвам към смяна на десктопа. Аз като казвам, че Канела са се хванали да я гномифицират, някои ми разправят, че не било вярно. А че все повече заприличва по дизайн на гном - това за нищо го нямат. #-o

Вече идентифицирах всички пакети на канела и гном, които трябва да махна и кои пакети на хфце да инсталирам и ще минавам на хфце-то. Верно, по-куцо е от канелата, но ще трябва да свиквам. Кой знае, може пък сега хфце-то да е по-добре, отколкото беше през 2019 г., когато за последно го пробвах.
Прочетено: 632087 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, те не са виновни, все пак е GNOME-базирана среда, не можеш да избягаш от корените си, те диктуват.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Интересно какво повече инсталира мета-пакета xfce4 в Арч. Даже не слага и графична настройка за мрежата у наше село.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Сегашната настройка на клавиатурата в Канелата е от
[org/cinnamon/desktop/input-sources]
xkb-options=['terminate:ctrl_alt_bksp', 'grp:alt_shift_toggle']

или като команда

gsettings set org.cinnamon.desktop.input-sources xkb-options "['terminate:ctrl_alt_bksp', 'grp:alt_shift_toggle']"

преди няма да казвам как беше. ;)

Опа! Това работи само за сесията! Май ще трябва да ставам професор и аз.

А onboard работи в 22-рата серия (поне в сесията, не и за логването) ако се смени от Xinput на GTK от тук.

Изображение
Селски, Начо Селски.
larix
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от larix »

Днес имаше ъпддейт на cinnamon и xkb options се появи но това което ми трябва не е активно :toothy10:
Изображение
larix
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от larix »

Разгеле нагласих го! :lol:

Код за потвърждение: Избери целия код

gsettings set org.cinnamon.desktop.input-sources xkb-options "['grp:alt_shift_toggle']"
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз съм Ctrl+Shift, навик още от времената на FlexType :lol: :lol: :lol:

Иначе се излагат - Cinnamon беше една от средите с най-приятно и лесно сменяне на клавиатурната подредба, с два клика ставаше - няма KDE, няма Windows, при тези беше най-лено. И сега го осраха...
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

При мен има възможност за настройка, и така и иначе, НО помни за сесията. Излезеш или рестартнеш - трябва да ги правя на ново (въпреки, че графичния запис си стои, поне за xkb, другия при бързи клавиши на калвиатурата директно се изтрива) . Погледнах - в хикс-сесията са настройките за Мате и XFCE, сега са "барнали" /usr/share/glib-2.0/schemas/mint-artwork.gschema.override, където би трябвало да са, НО новите настройки не се запазват. Изчистих всички стари dconf настройки - не и не, не ще да помни.
Селски, Начо Селски.
larix
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от larix »

За сега го помни. Тази команда преди наистина работеше до shutdown....и после наново... :lol: Но след днешния ъпдейт за сега бачка!
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

ТРЯБВАЛО да задам за "метод на въвеждане" XIM. И сега вече помни. :headbang:
Помни shift-alt-a, ама поне помни.

Не, ще го разкарам, поне от лаптопа - и ся кво, ако искам да има флаг за клавиатурата, пък той не следва настройката на монитора и е един такъв, "недохранен". Кел файда, че има настройка, пък тя не върши работа навсякъде.
Изображение
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Бат Начо, слагай Plasma, остави ги тези недоносчета :thumbright:

Изображение
Офтопик:
Хем е и по-лека, а аз знам, че кълвеш на леко :mrgreen:
И има доста настройки за клавиатурата, на три отделни страници, включително и два варианта за флаг:

Изображение

Изображение

Изображение

И всичко работи :twisted:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ей, с тоя, къдравия флаг, направос ме спечели (слагах си такъв навремето). И има 150% увеличение, което ми трябва. Мислех го, но отлагах. Ще стане. Най-вероятно. XFCE бих предпочел, но настройката на скалирането е ужасна и трябва да се гърми поединично за "другите". То и с КДЕ пак ще се гърми, но нарядко.
Селски, Начо Селски.
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Валсо написа: Нед Яну 11, 2026 03:25
бат-начо написа: Съб Яну 10, 2026 22:19 Ментата има в /etc/X11/Xsession.d/ настройка за xkb, за ctrl+alt+bksp.
Излиза, че ако я е нямало - и аз щях да съм в небрано лозе.
Иначе аз имам dconf настройка (моя), ама тя не важи. Преди я бях поставил настройката за клавиатурата в сесията и излиза, че там била "по-вярна" (засега). Но я обединих с настройката за xed, сега пак ще я върна там като си барна custom LMDE.
Значи все повече се насочвам към смяна на десктопа. Аз като казвам, че Канела са се хванали да я гномифицират, някои ми разправят, че не било вярно. А че все повече заприличва по дизайн на гном - това за нищо го нямат. #-o

Вече идентифицирах всички пакети на канела и гном, които трябва да махна и кои пакети на хфце да инсталирам и ще минавам на хфце-то. Верно, по-куцо е от канелата, но ще трябва да свиквам. Кой знае, може пък сега хфце-то да е по-добре, отколкото беше през 2019 г., когато за последно го пробвах.
Ако питаш мен, не се занимавай с lxde, (основната общност е с lxqt) като си спомня колко куцо е GTK2 и ми призлява. Пробвай xfce (и преди години, когато съм го ползвах, беше си много добре, всяко приложение писано за него беше добро и светлинни години от всичко друго на GTK)
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

KDE е на светлинни години от Xfce. Не напразно някой като го опита и после всичко друго му се струва куцо. Той с него, поне доколкото знам, има най-малко опит. С Xfce има доволно, ама да понаучи Plasma и ще му спрат ходенията нагоре-надолу :)
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

LXDE (вече) не става за ползване, особенно ако се ползва на лаптоп (мое мнение). Не и ако се ползва актуална ОС. Ако е ОС с дъъългосрочна поддръжка - да, става. А пък Бънсен още не са извадили Опънатбокс десктоп с Дебиан 13. Пък и той само на хартия е openbox, по същество си е XFCE (на 80%) с друг WM.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”