бат-начо написа: Съб Яну 10, 2026 22:19
Ментата има в /etc/X11/Xsession.d/ настройка за xkb, за ctrl+alt+bksp.
Излиза, че ако я е нямало - и аз щях да съм в небрано лозе.
Иначе аз имам dconf настройка (моя), ама тя не важи. Преди я бях поставил настройката за клавиатурата в сесията и излиза, че там била "по-вярна" (засега). Но я обединих с настройката за xed, сега пак ще я върна там като си барна custom LMDE.
Значи все повече се насочвам към смяна на десктопа. Аз като казвам, че Канела са се хванали да я гномифицират, някои ми разправят, че не било вярно. А че все повече заприличва по дизайн на гном - това за нищо го нямат.
Вече идентифицирах всички пакети на канела и гном, които трябва да махна и кои пакети на хфце да инсталирам и ще минавам на хфце-то. Верно, по-куцо е от канелата, но ще трябва да свиквам. Кой знае, може пък сега хфце-то да е по-добре, отколкото беше през 2019 г., когато за последно го пробвах.
Прочетено: 632087 пъти
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Сегашната настройка на клавиатурата в Канелата е от [org/cinnamon/desktop/input-sources]
xkb-options=['terminate:ctrl_alt_bksp', 'grp:alt_shift_toggle']
или като команда
gsettings set org.cinnamon.desktop.input-sources xkb-options "['terminate:ctrl_alt_bksp', 'grp:alt_shift_toggle']"
преди няма да казвам как беше.
Опа! Това работи само за сесията! Май ще трябва да ставам професор и аз.
А onboard работи в 22-рата серия (поне в сесията, не и за логването) ако се смени от Xinput на GTK от тук.
Аз съм Ctrl+Shift, навик още от времената на FlexType
Иначе се излагат - Cinnamon беше една от средите с най-приятно и лесно сменяне на клавиатурната подредба, с два клика ставаше - няма KDE, няма Windows, при тези беше най-лено. И сега го осраха...
При мен има възможност за настройка, и така и иначе, НО помни за сесията. Излезеш или рестартнеш - трябва да ги правя на ново (въпреки, че графичния запис си стои, поне за xkb, другия при бързи клавиши на калвиатурата директно се изтрива) . Погледнах - в хикс-сесията са настройките за Мате и XFCE, сега са "барнали" /usr/share/glib-2.0/schemas/mint-artwork.gschema.override, където би трябвало да са, НО новите настройки не се запазват. Изчистих всички стари dconf настройки - не и не, не ще да помни.
ТРЯБВАЛО да задам за "метод на въвеждане" XIM. И сега вече помни.
Помни shift-alt-a, ама поне помни.
Не, ще го разкарам, поне от лаптопа - и ся кво, ако искам да има флаг за клавиатурата, пък той не следва настройката на монитора и е един такъв, "недохранен". Кел файда, че има настройка, пък тя не върши работа навсякъде.
Ей, с тоя, къдравия флаг, направос ме спечели (слагах си такъв навремето). И има 150% увеличение, което ми трябва. Мислех го, но отлагах. Ще стане. Най-вероятно. XFCE бих предпочел, но настройката на скалирането е ужасна и трябва да се гърми поединично за "другите". То и с КДЕ пак ще се гърми, но нарядко.
бат-начо написа: Съб Яну 10, 2026 22:19
Ментата има в /etc/X11/Xsession.d/ настройка за xkb, за ctrl+alt+bksp.
Излиза, че ако я е нямало - и аз щях да съм в небрано лозе.
Иначе аз имам dconf настройка (моя), ама тя не важи. Преди я бях поставил настройката за клавиатурата в сесията и излиза, че там била "по-вярна" (засега). Но я обединих с настройката за xed, сега пак ще я върна там като си барна custom LMDE.
Значи все повече се насочвам към смяна на десктопа. Аз като казвам, че Канела са се хванали да я гномифицират, някои ми разправят, че не било вярно. А че все повече заприличва по дизайн на гном - това за нищо го нямат.
Вече идентифицирах всички пакети на канела и гном, които трябва да махна и кои пакети на хфце да инсталирам и ще минавам на хфце-то. Верно, по-куцо е от канелата, но ще трябва да свиквам. Кой знае, може пък сега хфце-то да е по-добре, отколкото беше през 2019 г., когато за последно го пробвах.
Ако питаш мен, не се занимавай с lxde, (основната общност е с lxqt) като си спомня колко куцо е GTK2 и ми призлява. Пробвай xfce (и преди години, когато съм го ползвах, беше си много добре, всяко приложение писано за него беше добро и светлинни години от всичко друго на GTK)
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
KDE е на светлинни години от Xfce. Не напразно някой като го опита и после всичко друго му се струва куцо. Той с него, поне доколкото знам, има най-малко опит. С Xfce има доволно, ама да понаучи Plasma и ще му спрат ходенията нагоре-надолу
LXDE (вече) не става за ползване, особенно ако се ползва на лаптоп (мое мнение). Не и ако се ползва актуална ОС. Ако е ОС с дъъългосрочна поддръжка - да, става. А пък Бънсен още не са извадили Опънатбокс десктоп с Дебиан 13. Пък и той само на хартия е openbox, по същество си е XFCE (на 80%) с друг WM.