Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Интересни или смущаващи нещица

Споделен проблем - половин проблем.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Интересни или смущаващи нещица

Мнение от бат-начо »

Не е само това - като цяло са били образовани и технологични, немците. И са плащали, и са оставяли дори бакшиш, ако и езика им да е бил много далеч от нашия. И са били "хора". Да, от тук е минавала "редовната кашимерия", не СС. Ама и руснаците са били от "средната класа", не "цвета на КПСС", и добре че не са били.
Прочетено: 45924 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Айде, и в тази тема го избихте на политика > за или против нещо си .....
Не ви ли стига другата ми тема дето ми я опаскахте с възгледите си, та и тук. Тук е за други теща. Не за политика!
Хайде прочетете заглавието и се придържайте към тематиката.
Защо пък не си направите друга ваша си тема, за да възхвалявате, плюете и да си пишете там възгледите?
Аз мешам ли се във вашите теми за Линукса?
И ако го направя Мозо веднага ще ми изтрие поста, но щом е против комунизам (дето няма такова нещо), за Русия или войната - може да се пише където му падне на всеки, така ли?
Нямам ли право да имам тема за неща, които са интересни или озадачаващи? Все се научава по нещо интересно.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ако за теб не е смущаващо, че в България се възхвалява един режим, който, ако не по-лош, то поне толкова лош колкото фашисткия и доказано избил повече хора от фашистите, за нас е повече от смущаващо. А заглавието на темата носи именно това - "Интересни или смущаващи нещица".
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Съб Фев 07, 2026 14:42 Ако за теб не е смущаващо, че в България се възхвалява един режим, който, ако не по-лош, то поне толкова лош колкото фашисткия и доказано избил повече хора от фашистите, за нас е повече от смущаващо. А заглавието на темата носи именно това - "Интересни или смущаващи нещица".
Идеята е за природни и други смущаващи неща, не за политически режими или за смущаващи доставки на оръжие.
Никъде не възхвалявам фашистки режими, убийства на невинни хора или издевателства, ако това приемате за смущаващи неща. За мен смущаващо е ставащото в НС, 240-те недосегаеми храненика, цената на тока и хлаба, заплатите, вдигането на осигуровките и други битовизми, които нямат нищо общо с външната политика. Само че тези неща бяха за другата тема.
Интересни са историята и древността на нашата култура, красотата на нашата природа и много още прекрасни неща от света, за които рядко чуваме.

Втората опция е: пишете си! Ще спра да влизам и в тази тема, няма да публикувам или да ви чета :съгласен:
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Съдейки по заглавието "Интересни или смущаващи нещица", никъде не се загатва, че ще говорим само за природа :-s

Няма да пишем повече... неприродни неща.
Изображение
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Как Аралско море стана пустиня: Историята на една трагедия

Пресъхналото Аралско море в Казахстан е пример за безпрецедентно екологично престъпление от времето на СССР. По дъното му сега стърчат корабни останки. Репортаж на ДВ от Аралкум - една от най-новите пустини в света.

Аралск е административен център с 36 000 жители в южната част на Казахстан. По съветско време е едно от най-оживените риболовни пристанища в страната. Около 13% от общия улов във вътрешните водоеми на СССР е бил точно от Аралско море.
Как бе унищожено Аралско море

През 1970-те години обаче морето започва да се отдръпва – отначало едва забележимо, а след това - все по-бързо и по-бързо. Реките Амударя и Сърдаря, които го захранват, са били изкуствено отклонени за напояване на памукови и оризови полета. За двайсет години – от 1960-те до 1980-те години общият обем вода, вливаща се в Аралско море, намалява от 43 000 на 17 000 кубически километра.

„Съветските власти унищожиха морето – собственоръчно и съвсем умишлено“, казва 64-годишният жител на Аралск Мади Жасекенов. Той добре си спомня как хората дълго пазели лодките и корабчетата, защото се надявали водата да се върне. „Но колко дълго можеха да ги пазят? Две, три години. След това ги дадоха за скрап“, казва още той.

Дълбочината на морето в пристанището на Аралск едно време е достигала 20 метраЧетвъртото по големина безотточно море в света започва стремително да изчезва. Към 1989 г. то се разпада на две части: северен – Малък Арал, и южен - Голям Арал. А пресъхналото дъно се превръща в една от най-новите пустини в света – Аралкум.

В съветските години Аралск все още се опитва да се задържи като риболовен център - морски дарове от Тихия океан се карат за преработка в завода на „Аралрибпром“. Но с разпадането на СССР ситуацията се влошава радикално: мнозина напускат града заради високата безработица, а солта и пясъкът от настъпващата пустиня увеличават риска от заболявания като анемия, туберкулоза и рак. Регионът отдавна е обявен за зона на екологично бедствие.
„Оазис“ в пустинята

Аралкум не прилича съвсем на обикновена пустиня, защото цветни мидени черупки хрущят под краката. На десетки километри сега се простират само пясъци и вкаменена сол. Преди водата да се отдръпне, на това място са плували щуки и шарани - на дълбочина до 16 метра.

Източник:
https://www.dw.com/bg/kak-aralsko-more- ... a-71014692

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Имаше френски, ако се не лъжа, документален филм от преди 20 години за Арал. Имаше и филм за Русия, съставен само от снимки, картички, плакати и музика за идването на комунизма.
В тая връзка - преди време имаше, май чешки, филм направен като немите филми, но цветен. Лошото е, че съм приемал всичко за даденост тогава и не съм се напънал да запомня/запиша кое как се е казвало поне.
Първия филм съм го гледал и по нашата телевизия (не е било в "час пик" обаче).
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз по NatGeo съм гледал. Това с корабите дори в игри го има :)
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Лафчета, лични проблеми, въпроси и още”