Аз ползвам нейтив пакета, без него няма X11. След това ще видя кое как и като нищо ще се засвяткам към форка. Вчера пак опитах Wayland, ей тека, за спорта, бъговете са си там. Е, има и позитиви, например не спира композиторът при игра на игри, което е супер яко и за мен е достатъчна причина, но имат още да изчистват. Тъпото е, че TigerVnc вкараха w0vncserver, ама от Arch не са го пакетирали като хората и не бачка. Това ми беше главното, ама не ми провървяbvbfan написа: Сря Яну 28, 2026 20:00 Виждам, че има форк на kWin-X11 и ще продължи да се поддържа само неговата версия в SonicDE
https://github.com/Sonic-DE и го има в AUR https://aur.archlinux.org/packages/sonicde-meta
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Смяна на десктопа с плазма [РЕШЕНА]
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Смяна на десктопа с плазма

https://discuss.kde.org/ или https://www.reddit.com/r/kde/Валсо написа: Сря Яну 28, 2026 23:09Супер! Да се надяваме, че това, което ще инсталирам тия дни, ще има Х11 сесия, защото не мисля скоро да се отказвам от Х11.
А за да не пиша в друга тема: КДЕ имат ли някакъв форум, където мога да ги питам някои неща? Не става въпрос за съпорт форум или за бъг репорти, а искам да ги питам как мога да върна диалоговите прозорци на kolourpaint към старата им версия. Новата никак не ми харесва - хем грозна, хем по-малко полезна.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Аз и преди те питах, една причина имаш ли или просто така? Защото съм на 99.99% сигурен, че няма да направиш разлика и дори няма да разбереш, че си на Wayland.Валсо написа: Сря Яну 28, 2026 23:09 Супер! Да се надяваме, че това, което ще инсталирам тия дни, ще има Х11 сесия, защото не мисля скоро да се отказвам от Х11.
Какви са тея стари и нови менюта? При мен са си едни и същи от години, но може да не разбирам за какво става въпросВалсо написа: Сря Яну 28, 2026 23:09 А за да не пиша в друга тема: КДЕ имат ли някакъв форум, където мога да ги питам някои неща? Не става въпрос за съпорт форум или за бъг репорти, а искам да ги питам как мога да върна диалоговите прозорци на kolourpaint към старата им версия. Новата никак не ми харесва - хем грозна, хем по-малко полезна.
Най-добре пиши в редита им, там са най-активни.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Имаше няколко, които преди време ги засичах като проблемни из различни форуми, но сега не помня какви бяха. Като се сетя, ще ги напиша.Mozo написа: Чет Яну 29, 2026 11:10 Аз и преди те питах, една причина имаш ли или просто така? Защото съм на 99.99% сигурен, че няма да направиш разлика и дори няма да разбереш, че си на Wayland.
Не менюта, а диалоговите прозорци на колорпейнт, когато тръгнеш да запазваш снимка или да вмъкваш такава. Свикнал съм прозорецът да изглежда така и форматът да се избира с бутон "падащо меню", а не да трябва да го пиша ръчно.Mozo написа: Чет Яну 29, 2026 11:10 Какви са тея стари и нови менюта? При мен са си едни и същи от години, но може да не разбирам за какво става въпрос![]()

https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Не. Това, което показваш е новата версия. В нея можеш да си напишеш формàта ръчно без да цъкаш на стрелката.
Старата версия на този диалог си я докарах, като даунгейднах програмата до правилната версия, а заедно с това заработи и темата, която си правих за него преди време.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Ти основно искаш форматът да се избира с падащо меню, а това е налично:

Няма нужда да пишеш, въпреки че ти са дава възможност и за това, просто са комбинирани.

Няма нужда да пишеш, въпреки че ти са дава възможност и за това, просто са комбинирани.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Имам егати скапания късмет с тая Плазма. Пробвах няколко различни диструбици, вкл. и Манджа с Плазма. Инсталацията минава успешно и тъкмо си помислиш, че си успял, пробваш да ъпдейтнеш всичко що чака за ъпдейт и увисваш. Тоя екран (вкл. и терминалната му версия) го видях при всяка дистрибуция при опит за пълен ъпдейт на пакети, само версиите на пакетите се различаваха.

Идеята ми беше след инсталацията да направя пълен ъпгрейд на всичко без да задържам пакети и едва тогава поетапно да смъкна версията на енвидия драйвъра и на ядрото, но така и не стигнах до това.
А в същото време, при всичките инсталирани qt и Plasma пакети наравно с Канелата, наличните пакети се обновяват без никакъв проблем. Засега съм хванал да пробвам различни варианти и дистрибуции във виртуалка, че е по-лесно, отколко на реалната машина и да видя дали и къде този ъпдейт ще мине успешно. Интересното е, че фейлва само на насипен ъпдейт. Ако инсталирам пакетите поотделно със "sudo pacman -S", това минава успешно и пакетът си дърпа каквито му трябва зависимости, тук-таме се налага да потвърдя замяната на кофликтни пакети, но само толкова - няма "пищене" за неразрешими зависимости. Почвам да си чудя дали тези провали не са свързани с пакман, защото неотдавна имаше ъпдейт на пакман за пореден път.

Идеята ми беше след инсталацията да направя пълен ъпгрейд на всичко без да задържам пакети и едва тогава поетапно да смъкна версията на енвидия драйвъра и на ядрото, но така и не стигнах до това.
А в същото време, при всичките инсталирани qt и Plasma пакети наравно с Канелата, наличните пакети се обновяват без никакъв проблем. Засега съм хванал да пробвам различни варианти и дистрибуции във виртуалка, че е по-лесно, отколко на реалната машина и да видя дали и къде този ъпдейт ще мине успешно. Интересното е, че фейлва само на насипен ъпдейт. Ако инсталирам пакетите поотделно със "sudo pacman -S", това минава успешно и пакетът си дърпа каквито му трябва зависимости, тук-таме се налага да потвърдя замяната на кофликтни пакети, но само толкова - няма "пищене" за неразрешими зависимости. Почвам да си чудя дали тези провали не са свързани с пакман, защото неотдавна имаше ъпдейт на пакман за пореден път.
- elementaryos
- Почетен член

Във "виртуалка" може да имаш проблеми и по съвсем друга причина - да няма някой драйвър в ядрото или нещо не е донастроено както трябва. Опитай да ъпдейтваш САМО с теминала - там е по лесно да видиш какво и къде се дъни. Иначе и аз съм с последната плазма и нямам абсолютно никакви проблеми с нея 

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Това е абсолютно нормално, разкарай freerdp2. И вкъщи го играх това, и на другия ми компютър с Manjaro-то, което е със Cinnamon - също Има си го този проблем. Инсталираш всичко и него го инсталираш накрая и всичко заспиваВалсо написа: Вто Фев 10, 2026 18:55 Имам егати скапания късмет с тая Плазма. Пробвах няколко различни диструбици, вкл. и Манджа с Плазма. Инсталацията минава успешно и тъкмо си помислиш, че си успял, пробваш да ъпдейтнеш всичко що чака за ъпдейт и увисваш. Тоя екран (вкл. и терминалната му версия) го видях при всяка дистрибуция при опит за пълен ъпдейт на пакети, само версиите на пакетите се различаваха.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Виртуалката е лесна, тя си има драйвъри за симулиран хардуер. Аз винаги ъпдейтвам само с терминала, но в дадения момент бях изключил и не можах да се сетя флаговете на пакман за ъпдейт, така че цъкнах бутона на интерфейса. Но, както казах, в друга дистрибуция ъпдейтвах през терминала и пак същото даде.elementaryos написа: Вто Фев 10, 2026 19:34 Във "виртуалка" може да имаш проблеми и по съвсем друга причина - да няма някой драйвър в ядрото или нещо не е донастроено както трябва. Опитай да ъпдейтваш САМО с теминала - там е по лесно да видиш какво и къде се дъни. Иначе и аз съм с последната плазма и нямам абсолютно никакви проблеми с нея![]()
А тези vinagre & freerdp2 явно ще да идват заедно с плазмата, защото аз през живота си не съм ги чувал и съответно няма как да ги инсталирам лично. Ще пробвам това, което Мозо предложи.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не, не идват с Plasma, явно има нещо преинсталирано от екипа на Cachy, което го ползва. При мен е дошло с Vinagre, при теб явно някаква друга зависимост го е дръпнала. Примерно, ако си с чист Arch, този проблем няма да го имаш, но не е болка за умиране, оправя се за 10 секунди и е инцидентно - днес го има, утре го няма, просто си уцелил такъв момент. Ако дръпнеш ISO-то след два месеца, няма да го има.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Колкото и да ми се искаше Плазма, явно няма да я бъде. Старата песен на нов глас!
Само забележи за 10 мин. какво прави с GPU VRAM
, докато се боря с настройките на конки да не е "always on top"!

За сравнение с канелата, след като я върнах от бекъп.

Явно ще търся друг десктоп.
Само забележи за 10 мин. какво прави с GPU VRAM

За сравнение с канелата, след като я върнах от бекъп.

Явно ще търся друг десктоп.
Добре де, дай nvtop и да видим какво "яде" от GPU RAM. При мен най-много GPU RAM използва Firefox, ама съм му активирал GPU ускорението. Системата си ми работи над 8 часа.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Валсо, няма такова нещо, може командата да ти е грешна на Conky или не знам. Ето виж при мен, вече работи от 10 часа РС-то и не е рестартирано:

А сега, ако прочетеш статията за Plasma 6.6, е намалено още потреблението. Или имаш проблем с драйвъра, или не знам. Кой драйвър си инсталирал? Надявам се последният?
Ако си на X11, спри композитора с Alt+Shift+F12 и пак провери. Инсталирай nvtop и дай да видим какво точно се случва.

А сега, ако прочетеш статията за Plasma 6.6, е намалено още потреблението. Или имаш проблем с драйвъра, или не знам. Кой драйвър си инсталирал? Надявам се последният?
Ако си на X11, спри композитора с Alt+Shift+F12 и пак провери. Инсталирай nvtop и дай да видим какво точно се случва.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Изключване на „преглед“ на съдържание само за една папка в Плазма?
от wannaBe » Пет Яну 09, 2026 15:52 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 223 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Яну 10, 2026 01:16
-
-
- 0 Отговори
- 7 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Май 29, 2026 11:51
-
-
От 11 лева на 13,80 евро: КЗП удари ВиК оператор заради смяна на пломба на водомер
от Mozo » Вто Юни 02, 2026 12:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Юни 02, 2026 12:32
-