Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Смяна на десктопа с плазма  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Смяна на десктопа с плазма

Мнение от Mozo »

Аааа, сега видях. На втория Plasma скрийншот си пуснал Waterfox, той ти яде видео паметта, не Plasma. Не мериш при еднакви условия :thumbright:

Но при всички положения близо 6GB VRAM говори за някакъв проблем. Аз съм с отворени 8 таба на FF и не е спиран откакто съм го отворил и няма такова потребление, просто не е нормално. Някакви настроки да си прехвърлял? Няма логика...

Ето ти и nvidia-smi, с толкова много неща дето имам включени, е под 1GB, общо 1% от цялата памет:

Изображение

Ето скрийншот на повече процеси:

Изображение
Прочетено: 1541 пъти
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Нямам nvidia, но да си покажем
Изображение
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Фев 17, 2026 18:57 Waterfox, той ти яде видео паметта
Да, много по-лесно е да обвиняваме браузъра, отколкото да признаем недъзите на Клиз... ъъъ, на Плазмата, които така и не са пипнали да ги оправят вече над 1 година.
Ето ти Канелата с вървящ вече над 4 чàса Waterfox в момента с отворени 5 таба (един е празен, но другите са си със страници) и с включено хардуерно ускорение. Виж общо колко VRAM ядат Waterfox + Cinnamon:

Изображение

Драйвърът е последният излязъл преди nvidia-open. nvidia-dkms 580.119.02 беше и при плазмата, и при канелата.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Добре де, дай снимка на nvtop и да видим кой процес използва толкова много това GPU. Ти в момента пак се опитваш да се ебаваш с нас. Аз мога да пусна някоя игра на заден фон в Cinnamon, да направя скрийншот на Conky конфигурация и да разправям колко е тежка графичната среда.
Аз и @Mozo ти показахме снимки на nvtop (и nvidia-smi). При нас няма проблем с това.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Както каза Шейк, дай nvtop и nvidia-smi. Това не е нормално и не е проблем на Plasma - отдавна е по-лека от Cinnamon. Трима човека ти даваме скрийншот с всички процеси, само ти ни даваш някакви квадратчета. Или ни даваш пълното инфо, за да покажеш, че искаш проблемът да бъде решен или ако не, става повече от явно, че ни тролиш :thumbright:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 15:51 Както каза Шейк, дай nvtop и nvidia-smi. Това не е нормално и не е проблем на Plasma - отдавна е по-лека от Cinnamon. Трима човека ти даваме скрийншот с всички процеси, само ти ни даваш някакви квадратчета. Или ни даваш пълното инфо, за да покажеш, че искаш проблемът да бъде решен или ако не, става повече от явно, че ни тролиш :thumbright:
Нямаше да го поствам, ако не го бях видял.
Сега пак да инсталирам Клизмата за единия nvtop - аре нема нужда. Като го видях как пълни паметта на видеото, директно бекъпа обратно.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Проблемът не е в Plasma. Плюс това ти казах, че вече 6.6 е в хранилищата, ако е било някакъв специфичен за твоя хардуер проблем, може да е оправен.

И те попитах - инсталираш, не пипаш нищо и е така или си ръчкаш по твоя начин навсякъде и тогава става така? Защото ей сега ще ти снимам от Endeavour и няма никакъв проблем.
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 16:56 Проблемът не е в Plasma. Плюс това ти казах, че вече 6.6 е в хранилищата, ако е било някакъв специфичен за твоя хардуер проблем, може да е оправен.

И те попитах - инсталираш, не пипаш нищо и е така или си ръчкаш по твоя начин навсякъде и тогава става така? Защото ей сега ще ти снимам от Endeavour и няма никакъв проблем.
Точно плазма 6.6 инсталирах.
Още не бях стигнал да почна да ръчкам по моя си начин, просто се борех с настройките да си добавя моите клав. подредби, да направя темата тъмна и да си настроя курсора на моя любим crystalgreen. С подредбите се забавих повече и именно тогава забелязах космическата цифра VRAM. Видеокартата ми има 8 GiB RAM.

Щом само Плазма катери заетата видеопамет, значи проблемът е в Плазма. ХФЦЕ, колкото и да е куца среда, не го прави. LXDE & LXQT, Deepin също не го правят това - само Плазма.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

може да си кешира разни работи, имаше ли забавяне
Последно промяна от wannaBe на Чет Фев 19, 2026 04:38, променено общо 1 път.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Сря Фев 18, 2026 17:56
Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 16:56 Проблемът не е в Plasma. Плюс това ти казах, че вече 6.6 е в хранилищата, ако е било някакъв специфичен за твоя хардуер проблем, може да е оправен.

Точно плазма 6.6 инсталирах.
Още не бях стигнал да почна да ръчкам по моя си начин, просто се борех с настройките да си добавя моите клав. подредби, да направя темата тъмна и да си настроя курсора на моя любим crystalgreen. С подредбите се забавих повече и именно тогава забелязах космическата цифра VRAM. Видеокартата ми има 8 GiB RAM.

Щом само Плазма катери заетата видеопамет, значи проблемът е в Плазма. ХФЦЕ, колкото и да е куца среда, не го прави. LXDE & LXQT, Deepin също не го правят това - само Плазма.
Не знам, никога не съм имал такова натоварване на видео паметта. Инсталирай и дай да видим, не е нормално със сигурност. Можеш да пробваш последния драйвър или различни версии драйвъри, все отнякъде ще изскочи заекът. С nvidia-smi се вижда най-добре. Може да е някой друг процес, може да има нещо друго инсталирано, което да го прави това, със сигурност обаче си мисля, че не е Plasma. Затова най-лесното беше просто да изпълниш една команда и да видим, а ти веднага си изтрил всичко... Ето, аз с 6.6 имам още по-ниска консумация, само 876 MB обща заета видео памет, с включен Firefox:

Изображение

Като го спра и пада на 712:

Изображение

Изображение

Ако спра всички други дето точат като Viber, qBittorrent, Dolphin и пр., ще стане още по-малко 8-[
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Интересно е обаче, че има разминаване с графичните инструменти:

Изображение

Изображение

Но въпреки всичко е далеч от 6GB :-s
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Да попитам - трябва ли ми плазма-интеграционната добавка в Лисика/производни или мога да си карам и без нея в Плазмата?
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

В момента пека дискове и не мога да инсталирам нищо. Утре ще пробвам пак.
Съмнявам се да са го оправили толкова бързо.
В случая на Мозо и на потребители с карти с повече памет може да е ПОДОБНО на мемори лийка на GTA 5 отпреди години: ако си с до 16 ГБ РАМ (в уиндоус поне), играта ги запълваше за има-няма 20 мин. Ако си с повече от 16 ГБ РАМ, нямаше проблем. И понеже Мозо май е с 24-гигабайтова видеокарта, може затова при него да го няма този лийк. Но това е само предположение, де.
Както и да е, утре вечерта ще инсталирам плазмата пак и ще правя скрийншотове на всеки 5 мин. заедно с nvidia-smi.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа: Сря Фев 18, 2026 21:51 Да попитам - трябва ли ми плазма-интеграционната добавка в Лисика/производни или мога да си карам и без нея в Плазмата?
Може и без нея, ама си е гъзарийка. Аз съм без нея де :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Валсо написа: Сря Фев 18, 2026 22:29 В момента пека дискове и не мога да инсталирам нищо. Утре ще пробвам пак.
Съмнявам се да са го оправили толкова бързо.
В случая на Мозо и на потребители с карти с повече памет може да е ПОДОБНО на мемори лийка на GTA 5 отпреди години: ако си с до 16 ГБ РАМ (в уиндоус поне), играта ги запълваше за има-няма 20 мин. Ако си с повече от 16 ГБ РАМ, нямаше проблем. И понеже Мозо май е с 24-гигабайтова видеокарта, може затова при него да го няма този лийк. Но това е само предположение, де.
Както и да е, утре вечерта ще инсталирам плазмата пак и ще правя скрийншотове на всеки 5 мин. заедно с nvidia-smi.
Е, Шейк не е, Монтоя не е. Монтоя дори е с вградено видео :mrgreen:
Валсо написа: Сря Фев 18, 2026 22:29 В момента пека дискове и не мога да инсталирам нищо. Утре ще пробвам пак.
Супер, очаквам с интерес да го видим какво е :)
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Само да кажа, че понеже вчера сутринта прочетох новината за новата плазма 6.6 и пуснах обновяване, но я нямаше, тази сутрин преди 10 минути пуснах пак обновление и вече съм с 6.6
Та не съм сигурен, ааа Валсо друго дистро инсталирал, не ендевър
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Заключено Заключено

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”