Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Фев 17, 2026 19:11 Нещо не разбрах
Инсталаторът на ендевър предлага само драйвъри за АМД - няма за енвидия, няма даже и nvidia-open, камо ли нувò драйвъра. То има начин да го инсталирам след инсталацията на ендвър, но е играчка и не ми се занимава. Със същия успех просто ще инсталирам ванила Арч и ще ми отнеме много по-малко време да го направя. :lol:

Но както и да е, зарязах го тоя ендевър.

Тази сутрин, след малко гимнастика, ровене из нета + сравняване отговорите на различни AI, намерих параметри, с които да върна старото поведение на ядрото и сега вече съм с 6.18.9, но без да ми държи процесора на максимална честота и на 45° в idle.
Системата ми е напълно ъпгрейдната (с изключение на няколко пакетчета) и работи така, както съм свикнал.
Канелците започнаха да изчистват бъговете постепенно, така че скоро ще се върнем към стабилна среда (която не запълва VRAM като побъркана, за разлика от някои други).
Прочетено: 632197 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Това не е вярно и тук съм описал всичко:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopi ... 9#p1141789

Предлагат си драйвър за NVIDIA, както отворен, така и затворен. След инсталация просто изпълняваш:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo nvidia-inst
и готово. При Arch дори е с една идея по-сложно, та не разбрах точно къде е проблемът. Друго е интересното обаче - хората дори ти предлагат оптимизиран и лесен начин за инсталация на NVIDIA драйвъра, а ти твърдиш, че няма драйвър??? Четеш ли въобще или винаги само по диагонал :-k
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 15:54 тук съм опикал всичко
:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Добре че само си го опикал, а не си го и осрал.

'Начи тая плазма като цял десктоп все още не става (поне докато не си оправят мемори лийка), обаче ме кефи как КДЕ приложения по някакъв начин "осиновяват" GTK3 темата ми и я ползват нея, а не тяхната си. Тези цветове + зеленото са от моята тема. Как и по какъв начин qt приложение ползва GTK3 тема нямам идея, но много ме кефи така! :mrgreen:

Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чудо голямо, буквите са една до друга, оправих си го...

Няма мемъри лийк.

Да, интеграцията на Plasma с GTK е най-добрата към момента и почти всичко работи автоматично. Нямаш си идея още колко хиляди неща са по-добре и са направени както трябва, просто трябва да я поизползваш. Plasma 6.6 вече е в хранилищата на Arch, инсталирай и виж как ще е, там още повече е намалена консумацията. Също така, както и в другата тема ти казахме, дай nvtop и nvidia-smi, за да видим реално за какво става въпрос. Ако не дадеш, е повече от ясно, че или ни лъжеш, или просто си тролиш.
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 16:25 Чудо голямо, буквите са една до друга, оправих си го...

Няма мемъри лийк.

Да, интеграцията на Plasma с GTK е най-добрата към момента и почти всичко работи автоматично. Нямаш си идея още колко хиляди неща са по-добре и са направени както трябва, просто трябва да я поизползваш. Plasma 6.6 вече е в хранилищата на Arch, инсталирай и виж как ще е, там още повече е намалена консумацията. Също така, както и в другата тема ти казахме, дай nvtop и nvidia-smi, за да видим реално за какво става въпрос. Ако не дадеш, е повече от ясно, че или ни лъжеш, или просто си тролиш.
А аз ти казах, че само за да ви дам nvtop ili nvidia-smi няма да си играя да инсталирам плазмата наново.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, не знаехме, че си я изтрил. Можеше поне един бекъп да направиш за проби. Все пак тази команда се пуска за една секунда и инструментът си е там, не трябва да се инсталира нищо, идва си с драйвърите. Просто си действал прибързано, вместо реално да видиш кой процес яде паметта...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 18:41 Е, не знаехме, че си я изтрил. Можеше поне един бекъп да направиш за проби. Все пак тази команда се пуска за една секунда и инструментът си е там, не трябва да се инсталира нищо, идва си с драйвърите. Просто си действал прибързано, вместо реално да видиш кой процес яде паметта...
За да не повтарям едно и също, виж какво писах последно (преди малко) в темата "смяна на десктопа с плазма".
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Като видях колко хубаво се интегрират qt6 с GTK3, вече и qbittorrent го махнах от игнор листа на пакман.
А гномаджиите стават все по-смешни с техния дебилен GTK4! Имам тъмна тема за GTK4 (handbrake я ползва, както и повечето GTK4 програми), НО! gnome-system-monitor и още една-две програми отказват да използват тъмната тема. #-o

В игнора останаха няколко пакета.

IgnorePkg = hicolor-icon-theme kolourpaint pcmanfm-gtk3 qt5-base gnome-system-monitor gcc gcc-libs lib32-gcc-libs nvidia-dkms nvidia-settings nvidia-utils lib32-nvidia-utils libxnvctrl noto-fonts xfce4-terminal pacman-mirrorlist
Последният е там, защото при ъпдейт ми презаписва мирърите и трябва да си играя наново да ги задавам. По-лесно е да го натиря в игнора и да не се занимавам. :lol:
А hicolor theme пък ми презаписва къстъм иконите за някои програми и после и тук трябва да си играя да ги прехвърлям наново, така че и в този случай по-лесно е в игнора. То и без това тази тема се явява като зависимост само като име, версията няма значение.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Само било "само". :) Което обяснява всичко.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Чет Фев 19, 2026 02:22 Като видях колко хубаво се интегрират qt6 с GTK3, вече и qbittorrent го махнах от игнор листа на пакман.
А гномаджиите стават все по-смешни с техния дебилен GTK4! Имам тъмна тема за GTK4 (handbrake я ползва, както и повечето GTK4 програми), НО! gnome-system-monitor и още една-две програми отказват да използват тъмната тема. #-o

В игнора останаха няколко пакета.

IgnorePkg = hicolor-icon-theme kolourpaint pcmanfm-gtk3 qt5-base gnome-system-monitor gcc gcc-libs lib32-gcc-libs nvidia-dkms nvidia-settings nvidia-utils lib32-nvidia-utils libxnvctrl noto-fonts xfce4-terminal pacman-mirrorlist
Последният е там, защото при ъпдейт ми презаписва мирърите и трябва да си играя наново да ги задавам. По-лесно е да го натиря в игнора и да не се занимавам. :lol:
А hicolor theme пък ми презаписва къстъм иконите за някои програми и после и тук трябва да си играя да ги прехвърлям наново, така че и в този случай по-лесно е в игнора. То и без това тази тема се явява като зависимост само като име, версията няма значение.
https://www.kaminata.net/forum/viewtopi ... 4#p1141894
Изображение
Аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член

Мнение от hunter4o83 »

Ей едвам влязох в форума през мобилния браузър на Мозила. Паролата ми не била вярна бази тъпаците не съм е сменял от как съм се регистрирал. И защо браузъра казва че нямам акаунт в Мозила при положение че имам?
Аватар
Nico
Ветеран
Ветеран

Мнение от Nico »

Привет hunter4o83,надявам се да участваш във форума. :wave: :wave:
Аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член

Мнение от hunter4o83 »

Nico написа: Чет Фев 19, 2026 22:08 Привет hunter4o83,надявам се да участваш във форума. :wave: :wave:
Здравей аз не разбирам много само чета.
Аватар
Nico
Ветеран
Ветеран

Мнение от Nico »

hunter4o83 написа: Чет Фев 19, 2026 22:11 Здравей аз не разбирам много само чета.
Айде,недей скромничи,темата за Вашият десктоп съм я изчел цялата,видял съм какво си публикувал още преди да се регистрирам. :headbang:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

hunter4o83 написа: Чет Фев 19, 2026 22:01 Ей едвам влязох в форума през мобилния браузър на Мозила. Паролата ми не била вярна бази тъпаците не съм е сменял от как съм се регистрирал. И защо браузъра казва че нямам акаунт в Мозила при положение че имам?
Нищо не сме променяли ние със сигурност :-k Нищо де, важното е, че си тук :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”