Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от Mozo »

Внасям пояснение, че го правих преди месец и съм забравил подробностите, сега си ги припомних - оправих неактивното меню, зададох му всички разрешения и работи, но ако стартираш нормално Krfb. Обаче, ако го добавиш към автоватичното стартиране, при всяко пускане на компютъра се появява прозорец, който трябва да затваряш. За щастие, може да се стартира с krfb --nodialog, но тогава ВИНАГИ показва другото меню за разрешението. Каквито и настройки да правиш в пермишъните, все тая - винаги го изкарва:

Изображение

Иначе съм задал:

Изображение

Ама не действа. Няма такава бъгава история. Отново вместо да си върша работата изгубих един час, за да разбера, че няма решение...
Прочетено: 40974 пъти
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Пет Ное 28, 2025 11:21
bvbfan написа: Пет Ное 28, 2025 08:10
Не знам как иска позволение, като на мен не ми иска. Трябва да имаш юзър на компютъра и го добавяш като такъв за логване, на отдалечената машина добавяш ареса, порта, юзъра и паролата, няма как да иска каквото и да е повече.
Еми, иска, на всички иска. Показва се един прозорец иска разрешение. Даваш му да запомни разрешението, но не го запомня и така всеки път. Ето надълго и нашироко:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=458191
Shaker написа: Пет Ное 28, 2025 10:36 @Mozo, тези настройки работят ли при теб?
Изображение
Не, в основната тема също съм написал. Иначе това решение е от вчера, но при мен е неактивно.
Ама какво общо има X11 тук, говорим за Wayland
Изображение
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Все тая, когато се стартира с krfb --nodialog, за да нямам дразнещи прозорци, които трябва да затварям всеки път, каквито и пермишъни да задаваш, просто не ги зачита и всеки път си пита :sick:

А това твоето някаква по-нова версия на Plasma ли е? Защото Pipewire връзката я дават от 6.6 май? При мен няма такава опция в системното меню 8-[
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Съб Ное 29, 2025 00:35 А това твоето някаква по-нова версия на Plasma ли е? Защото Pipewire връзката я дават от 6.6 май? При мен няма такава опция в системното меню 8-[
Това е вече krdp в Wayland сесия няма приложение, то е в системните настройки и не се приема нищо, няма и защо, ти се логваш като съществуваш потребител с име и парола.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ами аз го нямам, всичко ми е ъпдейтнато до дупка :-k Реинсталирах цялата Plasma, пак го нямам. Какво да направя, за да го имам?

Иначе има малка надежда, в TigerVNC 1.16.0 ще пуснат еквивалент на x0vncserver, но за Wayland - w0vncserver. Ако всичко си работи както досега, ще ми е най-добре на мен лично. От две години поне се опитвам и не мога да си достъпя компютъра ънатендед под Wayland...
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/krdp/
Това в Wayland сесия. И това е на компютъра, който ще достъпваш с приложение, което поддържа rdp на друг компютър се логваш.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, това ясно :) Благодаря, инсталирах го, появи се, утре ще го пробвам, че трябва да вадя лаптопа, а е на шумно място, а жената вече спи и ще я събудя. Ще го тествам със сигурност :)
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Пробвах го, вижда сървъра, всичко точно, логвам се, стои на син екран 20-30 секунди и ме изхвърля. Нищо, ще чакам новия TigerVNC или да оправят KRDC. Имат време от една година :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

@bvbfan, тези още не са махнали ограждането на иконите в Dolphin. Започват да ме притесняват, за кога беше планирано? Днес реших да пробвам и, о, ужас, още е тук 8-[ Връщам се на твоята версия.
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Сря Фев 18, 2026 23:59 @bvbfan, тези още не са махнали ограждането на иконите в Dolphin. Започват да ме притесняват, за кога беше планирано? Днес реших да пробвам и, о, ужас, още е тук 8-[ Връщам се на твоята версия.
Явно не са върнали всичко, а всичко от предният път..
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

И аз така ги разбрах, ама ти като ми каза и се обнадеждих, но нямахме късмет. Този квадрат е ужасен, не знам тези хора с кой акъл ги правят тези неща и не виждат ли как изглежда :sick: Аз наистина се опитах, но след пет минути си върнах твоята версия, бърка ми в очите тоя квадрат :sick: :sick: :sick:

Може ли PKGBUILD за махането само на квадрата? Твоят все още бачка, но вече е стара версия и е за всички пачове :)
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Изображение

1. Конки трябваше да е прозрачен, но вместо т'ва е черен кат' мангал.
2. Повторението на клавиш веднъж работи много бавно, друг път никакво го няма.
3. Липсват съраунд профилите на звука, които имах в Канелата и по никакъв начин не мога да ги изкарам! Няма павуконтрол, няма пулс/алса-миксери и всякакви други звуково-кухненски уреди.
4. Огромните и дебилни tooltips се появяват моментално и само пречат. Би било добре ако могат да се изключат.
5. Кликането със скролера върху отворен прозорец (върху панела) отваря нов прозорец, вместо да го затвори. #-o #-o :banghead:
6. И това работи понякога, но по-често е "изобщо не работи"!

Изображение

7. Тоя път не яде VRAM като побъркано, но пак консумация между 620 и 930 МиБ е ПРЕКАЛЕНО МНОГО за десктоп, чийто ефекти съм му ги изключил! Канелата стигаше макс 400 МиБ и то след цяла седмица бачкане!

8. И за енти път забрави кой курсор съм му задал! :evil: :evil: :evil: :луд:
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

1. Прегледай пак записките си, ако имаш такива, за конки и КДЕ. Вероятно някъде ще има писано, че ако няма композитор - няма прозрачност (и дори да не е КДЕ).
Последно промяна от бат-начо на Пон Фев 23, 2026 06:53, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Повечето от тези неща не са KDE проблеми, а зависи от конфигурация или липсващи пакети. Не си написал какво е използваш. Wayland или X11? Изглежда ми, че си на Х11 и композиторът ти не работи, защото може би не си инсталирал Nvidia драйверите.

1.Прозрачно Conky в Wayland изисква допълнителна настройка. При X11 композиторът трябва да работи.
2. Лимитация в Wayland?
3. Surround профилите идват от PipeWire/WirePlumber, не от KDE. Пак ментиш...
4. Tooltips се настройват от System Settings → Accessibility/General behavior.
5. Има настройка за средния бутон в настройките на десктопа.
6. Тази декорация е от външен разработчик, а не от KDE. Сърди се на този, който я е направил.
7. Пак не даваш информация от nvtop, a показваш фалшивата ти конфигурация от Conky!
8. Няма проблем с курсорите. Пак лъжеш!

Моля те, за n-ти път, стига троли. Ако имаш някакъв проблем, сподели го, дай някаква информация и ще ти помогнем.
Вече не си интересен с троленето ти...
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Нед Фев 22, 2026 16:36 5. Кликането със скролера върху отворен прозорец (върху панела) отваря нов прозорец, вместо да го затвори. #-o #-o :banghead:
Вместо да си блъскаш главата като луд, да си беше направил труда да цъкнеш ДВА ПЪТИ с мишката и да си го настроиш, това не е куцият Cinnamon:

Изображение

Хората са ти дали невероятни възможности, само трябва да се възползваш от тях :съгласен:
Shaker написа: Нед Фев 22, 2026 19:55 4. Tooltips се настройват от System Settings → Accessibility/General behavior.
Зависи за какво говори, но трябва да се спрат и оттук:

Изображение

Валсо, Конки си е прозрачен, пусни си копмозитора - Alt+Shift+F12. Ако нищо не се промени, значи не си инсталирал видео драйвъра. И виж дали си на Wayland или на X11. Най лесно от системното инфо:

Изображение

Това са елементарни неща, които се оправят за секунди, не знам как може да не цъкнеш тук-там с мишката и да разгледаш. Става по-бързо, отколкото да напишеш пост с олаквания :-k
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”