Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Не са лесни, поне за мен. Щото не знам кое къде е. Но не се и опитвам да променям, де. Едно-две явни неща (всяка сесия си е за нея, а не да е продължение), но и не съм със "сурова" Плазма, пък и не се оплаквам. И се върнах на стара версия - Кубунту 24.04. Няколко пъти се канех да го сменям, ама си викам "за къде бързам" и оцелява. И сега има твърде много обновявания за моя вкус, но се преживява.
Прочетено: 40968 пъти
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Напротив, драйвърът е инсталиран. Има и Х11, и Уйланд. Пробвах и двете сесии, конки е прозрачен само в уйланд, но тогава пък куп други неща спират да работят, защото те си търсят Х11.Shaker написа: Нед Фев 22, 2026 19:55 Повечето от тези неща не са KDE проблеми, а зависи от конфигурация или липсващи пакети. Не си написал какво е използваш. Wayland или X11? Изглежда ми, че си на Х11 и композиторът ти не работи, защото може би не си инсталирал Nvidia драйверите.
1.Прозрачно Conky в Wayland изисква допълнителна настройка. При X11 композиторът трябва да работи.
2. Лимитация в Wayland?
3. Surround профилите идват от PipeWire/WirePlumber, не от KDE. Пак ментиш...
4. Tooltips се настройват от System Settings → Accessibility/General behavior.
5. Има настройка за средния бутон в настройките на десктопа.
6. Тази декорация е от външен разработчик, а не от KDE. Сърди се на този, който я е направил.
7. Пак не даваш информация от nvtop, a показваш фалшивата ти конфигурация от Conky!
8. Няма проблем с курсорите. Пак лъжеш!
Моля те, за n-ти път, стига троли. Ако имаш някакъв проблем, сподели го, дай някаква информация и ще ти помогнем.
Вече не си интересен с троленето ти...
Декорацията се инсталира по подразбиране заедно с плазма, така че явно е плазмена.
И разбрах кой яде многото памет от видеокартата - Xorg в X11 сесия, и то без да съм пуснал друга програма, освен системните настройки на плазма. Което е странно и нелогично, защото в канелата Х11 с браузър и няколко прпграми с хардуерно ускорение ядат едва 380-410 MiB VRAM и се задържат на толкова.
В Уйланд сесия консумацията пада почти двойно, според nvtop & nvidia-smi, обаче пък натоварването на GPU-то скача тройно, а оттам и температурата му. Тоест, в Уйланд яде да кажем 580 MiB VRAM, обаче GPU load е 34-35% и логично температурата е до небесата, защото заради смотания делфин не мога да си стигна до скриптовете, за да пусна вентилаторите да охлаждат GPU-то, така че се наложи все пак да си инсталирам pcmanfm-qt, който е послушен и прави каквото му кажеш ТИ, а не обратното като делфинът.
Под "tooltips" имах предвид онова, дето излиза като сложиш курсора върху нещо и след половин секунда се показва едно огромно описание. В Канелата и другите десктопи изглежда като жълто-повръщано блокче с черни букви, в Плазмата явно са го направили да е огромен непрозрачен блок, който закрива всичко и явно е правен за бабички с 500 диоптъра.
Проблем с курсорите има, ама ти като ползваш само каквото ти спуснат по подразбиране, няма как да го знаеш.
Но ще ви е утеха да знаете, че Канела 6.6 инсталирана начисто е 20 пъти по-счупена и по-куца и от Плазма 6.6, и от моята инсталация с Канела, дето е на над 3 години и която сигурно е буламач, но работи много по-добре от инсталираната начисто.
IconsOnly е ако си го инсталираш и ако му знаеш името, за да си го инсталираш. Като не го знаеш, ползваш куцото по подразбиране и няма такава настройка.
Интеграцията между GTK и qt са я оправили, но само по отношение на темите. Ако тръгнеш да разархивираш нещо с Арк и да го дропнеш в GTK3/4 файлов мениджър - не става. Обратното (file-roller vs Dolphin) - също не става. Обаче пък file-roller vs всякакъв друг файлов мениджър с qt build, вкл. и pcmanfm - никакъв проблем. Ark vs Thunar - също няма проблем.
Снощи го понастроих, днеска ще тествам различни неща, вкл. и игри в уйланд и Х11 дали и как ще се държат и дали въобще ще тръгнат.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
и аз си бутам с Кубунту 24.04, Плазма 6 ще видя септември 
Прозрачен е в Wayland, защото композиторът в Wayland е пуснат нон-стоп, докато в X11 по някаква причина е спрял. Сигурен съм, че не си инсталирал драйверите!Валсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 Напротив, драйвърът е инсталиран. Има и Х11, и Уйланд. Пробвах и двете сесии, конки е прозрачен само в уйланд, но тогава пък куп други неща спират да работят, защото те си търсят Х11.![]()
Добре, щом казваш. Като не работи, смени я с друга декорация. Пълно е...Валсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 Декорацията се инсталира по подразбиране заедно с плазма, така че явно е плазмена.
Така и не прати снимка на nvtop и nvdia-cli...Валсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 И разбрах кой яде многото памет от видеокартата - Xorg в X11 сесия, и то без да съм пуснал друга програма, освен системните настройки на плазма. Което е странно и нелогично, защото в канелата Х11 с браузър и няколко прпграми с хардуерно ускорение ядат едва 380-410 MiB VRAM и се задържат на толкова.
В Уйланд сесия консумацията пада почти двойно, според nvtop & nvidia-smi, обаче пък натоварването на GPU-то скача тройно, а оттам и температурата му. Тоест, в Уйланд яде да кажем 580 MiB VRAM, обаче GPU load е 34-35% и логично температурата е до небесата, защото заради смотания делфин не мога да си стигна до скриптовете, за да пусна вентилаторите да охлаждат GPU-то, така че се наложи все пак да си инсталирам pcmanfm-qt, който е послушен и прави каквото му кажеш ТИ, а не обратното като делфинът.![]()
А колкото до Dolphin, дай клип да видим, как не може да се стигне до скриптовете
Това зависи от темата за Plasma (Plasma Style). Вижда се много добре. Ако искаш да ги спреш -> General Behavior -> Panel and widget tooltipsВалсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 Под "tooltips" имах предвид онова, дето излиза като сложиш курсора върху нещо и след половин секунда се показва едно огромно описание. В Канелата и другите десктопи изглежда като жълто-повръщано блокче с черни букви, в Плазмата явно са го направили да е огромен непрозрачен блок, който закрива всичко и явно е правен за бабички с 500 диоптъра.

Не е вярноВалсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 Проблем с курсорите има, ама ти като ползваш само каквото ти спуснат по подразбиране, няма как да го знаеш.

Инсталирано е и работи по подразбиране. Даже има и списъкВалсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 IconsOnly е ако си го инсталираш и ако му знаеш името, за да си го инсталираш. Като не го знаеш, ползваш куцото по подразбиране и няма такава настройка.

Използваш Ark и Dolphin. Няма проблемиВалсо написа: Пон Фев 23, 2026 13:05 Интеграцията между GTK и qt са я оправили, но само по отношение на темите. Ако тръгнеш да разархивираш нещо с Арк и да го дропнеш в GTK3/4 файлов мениджър - не става. Обратното (file-roller vs Dolphin) - също не става. Обаче пък file-roller vs всякакъв друг файлов мениджър с qt build, вкл. и pcmanfm - никакъв проблем. Ark vs Thunar - също няма проблем.![]()
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Icons Only си идва по подразбиране, отново не си цъкнал ДВА ПЪТИ с мишката, за да провериш, наистина не разбирам какво е това мрънкане и хейт - всичко си е там, на два клика разстояние.
Прочети ми миналия пост:
https://www.kaminata.net/forum/viewtopi ... 4#p1142104
И какво не му работи на Dolphin? Не можеш да си стигнеш до скриптовете с най-добрия файлов мениджър, където всичко става с дабъл клик? За жалост и теб са те промили като Windows потребителите
Прочети ми миналия пост:
https://www.kaminata.net/forum/viewtopi ... 4#p1142104
И какво не му работи на Dolphin? Не можеш да си стигнеш до скриптовете с най-добрия файлов мениджър, където всичко става с дабъл клик? За жалост и теб са те промили като Windows потребителите

Не, драйвър си има. Беше писал, че е спрял ефектите за да види през конкито, естествено, колко яде.
Декорация (ама не е само това) която я има, се брои "легална и легитимна".
Ясно е, че нови Cinnamon, XFCE, KDE (досега тия) не стават.
В x11 и брат му се предполага, че всичко се случва еднакво...
И ПАК - некъв топ, дето искате, ми няма го (виждат се, щото, приваси данни).
Декорация (ама не е само това) която я има, се брои "легална и легитимна".
Ясно е, че нови Cinnamon, XFCE, KDE (досега тия) не стават.
В x11 и брат му се предполага, че всичко се случва еднакво...
И ПАК - некъв топ, дето искате, ми няма го (виждат се, щото, приваси данни).
Селски, Начо Селски.
Търсенето на отговор защо qt/plasma не е gtk/cinnamon продължава...
Селски, Начо Селски.
Просто се прави на интересен и троли. Няма никакво намерение да пробва KDE и да я разучи тази графична среда. Погледни, че не е задал един въпрос. Само плюе, изсмиля си, не дава никаква информация и изопачава нещата. Това все едно да напиша, че "Cinnamon" е боклук, да си измисля някакви неща, а в същото време да не съм го пипнал. Ти пишеш цели фермани с обяснения, той не ги чете. Имам чувството, че се ебава жестоко с нас. Когато му се ядосваме, крие се и това му доставя удоволствие...Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 14:01 И какво не му работи на Dolphin? Не можеш да си стигнеш до скриптовете с най-добрия файлов мениджър, където всичко става с дабъл клик? За жалост и теб са те промили като Windows потребителите![]()
Остави го да си троли и троши главата, така или иначе ще си мине накрая на Windows 11.
Досега не го вярвах/мислех, даже не знам какво показва "топа". Но усърдното му игнориране и непоказване казва баш туй. "Прави се".
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Избраният курсор на десктопа:

Курсорът, когато го мръдна върху панела или дори в браузъра:

Съраунд звука го подкарах с 300 зора и гимнастики.
nvidia-та:

Това са стойности за един отворен браузъра, системните настройки на клиз... ъъъ, плазмата и audacious. 33% натоварване и 625 МиБ памет за нищо!
Плазмата и тя се саморестартира, когато изтрия кеша на пакман или съдържанието на ~/.cache и докато не се рестартира, не можеш да правиш нищо, защото панелът изчезва.
Толко' за величието на плазмата.

nvidia-та:

Това са стойности за един отворен браузъра, системните настройки на клиз... ъъъ, плазмата и audacious. 33% натоварване и 625 МиБ памет за нищо!
Плазмата и тя се саморестартира, когато изтрия кеша на пакман или съдържанието на ~/.cache и докато не се рестартира, не можеш да правиш нищо, защото панелът изчезва.
Толко' за величието на плазмата.
nvtop!? и то се инсталира с клизма, знаем. Дори с 300 клизми някои не могат да го инсталират (а 600 трябва да го пуснат). И 900 да го покажат. То не работи в Арч, истинския арчър се познава по това, че може да го подкара!
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

При мен утилизацията се върти между 0 и 2% с точно 10 отворени таба на Firefox:Валсо написа: Пон Фев 23, 2026 17:23 Избраният курсор на десктопа:
nvidia-та:
Толко' за величието на плазмата.![]()

За мишката го имаше този момент, май трябваше да се рестартира, за да приеме насторйката навсякъде. Аз също не съм с дефолтния и си е еднакъв навсякъде. Отдавна не съм го променял и не помня как се оправяше, ама май само рестарт трябваше. За да не рестартираш всеки път:
Код за потвърждение: Избери целия код
systemctl restart --user plasma-plasmashell.service
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Системата я рестартирах вече не знам колко пъти, заедно с нея би трябвало и плазмашелът да се рестартира, но курсорът си остава това, което показах - crystalgreen само понякога.
И докато пиша това GPU utilization отиде на 45%.
Тоя десктоп все повече се държи като вирус.
И докато пиша това GPU utilization отиде на 45%.
Тоя десктоп все повече се държи като вирус.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не знам що само при теб така товари, със сигурност има нещо. Инсталира ли nvidia-open?
Относно курсора, пробвай с тези, които идват по подразбиране дали пак е така, ако не е, явно липсват курсори, оправя се така:
https://wiki.archlinux.org/title/Cursor_themes
т.3.1
Можеш да опиташ и това:
https://wiki.archlinux.org/title/KDE#Pl ... ncorrectly
Моята е Oxygen White и бачка без ядове:

Едит:
Сега видях, имам го инсталиран този пакет, инсталирай го и ти:
https://archlinux.org/packages/?name=kde-gtk-config
Точка 6.6.8.1 от втория линк, който ти дадох
Относно курсора, пробвай с тези, които идват по подразбиране дали пак е така, ако не е, явно липсват курсори, оправя се така:
https://wiki.archlinux.org/title/Cursor_themes
т.3.1
Можеш да опиташ и това:
https://wiki.archlinux.org/title/KDE#Pl ... ncorrectly
Моята е Oxygen White и бачка без ядове:

Едит:
Сега видях, имам го инсталиран този пакет, инсталирай го и ти:
https://archlinux.org/packages/?name=kde-gtk-config
Точка 6.6.8.1 от втория линк, който ти дадох

аз от видео карти не разбирам ама какво като се *товари*, ако не влияе на производителност, все тая какво показва цифрата на екрана
може да си кешира някакви работи просто и да освобождава когато има нужда
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблеми с основния сайт (не форума)
от Валсо » Сря Яну 28, 2026 23:19 » в Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net - 9 Отговори
- 182 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Сря Юни 03, 2026 07:32
-
-
- 0 Отговори
- 206 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
Сря Дек 10, 2025 18:41
-