Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Сборка

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Сборка

Мнение от бат-начо »

При убунтувците, сега с новия инсталатор, си е голяма играчка (ако трябва да е "както трябва"). Гледам какво се получва ако се ползва cubic - хич не е добър резултата (а и трябва да е десктоп-версия), а и не съм пробвал ако рече да се инсталира - какво се случва.
Ама съм си навил на пръста, че едно минимално Xubuntu ще го направя както си мисля, че трябва да е. :toothy10: Пък дано излезе, че това е "както трябва".
Иначе постигам по-добър резултат от cubic (със "стари трикове", дето ползва и той), но живия образ (на ниво dpkg и изобразяване на иконите) "не е истински" за мен.
Прочетено: 9838 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Наскоро пуснах едно ново Live издание на Manjaro и също се изумих каква регресия има във всичко, въпреки че е Арч-базирано. Не всяка промяна е към по-добро..
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Пак не е "както трябва", ама се ядва.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Интересно, и с ubiquity Xubuntu-24.04 пак тръгна (при оставена отметка за автоматично влизане) на Английски при инсталиране на Български. А пък /etc/locale.conf си остана на LANG=C.UTF-8. То реално за сесията и за потребителя "играе" $HOME/.pam_environment... Ще го инсталирам, то се е видяло, още един път но без автоматично влизане.

/etc/default/locale е символна връзка към /etc/locale.conf, обаче има нещо сбъркано. Простата логика казва, че ако е обратното - най-вероятно няма да има проблем. Но пък конфиг-файл затова е такъв...

(май не беше за тая тема това)

П.П. Без влизане на автомат (за мен) дори е по-зле. Така си запазва в панела английската дата, което (пак за мен) е много дразнещо.
Сега остaва да го проиграя и с calamares.
A цялата "заигравка" я правя заради нищянето на cloud-init.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Xubuntu-24.04, по средата между минимално и десктоп, но с ubiquity за инсталатор (използвах minimal.squashfs-a от минималния образ за 24.04.2, но ядрото си е стандартното, без hwe).
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Професионалист :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Така се покрива само варианта "просто инсталиране".
Това ми трябва на мене. А ако някой го ползва - халал да му е. И никакви гаранции!

Вероятно, заради мен си, ще се наложи да го направя още веднъж. Защото трябва да е light-locker вместо xfce4-screensaver.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Има една особеност (вече). На който му се занимава да засича, от момента на цъкане по стартера за инсталиране до момента на самото стартиране на програмата времето е 60 секунди. Идеята е да били се заредили всички програми, дето ги има в автостарта и "да млъкнат". Това е ако се ползва ubiquity.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма Fsarchiver за жалост :mrgreen:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Правя си го готово за използване след инсталиране, донастройката да е въпрос на няколко клика, а не да спасява/да се ползва като живо. Не ползвам и timeshift.

Обаче съм пропуснал pulseaudio-module-bluetooth и mint-backgrounds-wilma (е, аз си ги искам инсталирани).

Трябвало и unrar, и (профилактично) "правилният" ttf-mscorefonts-installer.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

LMDE 7 'Gigi'
За "по-модерни" монитори трябва да се настои скалирането и да се откоментират два реда в $HOME/.xprofile "да захлебят и qt5 животните", и да се излезе-влезе в сесията. (При мен това работи, възможно е за други да е друг начинът.)
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Благодаря, свали се и отива за употреба :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Добре, на линка за Джиджи ми е последното баране на LMDE-7.
Означенията на исото - "ahs" го ползват MX и значи каквото значи при тях. "Multiarch" - "шофьорите" са и i386 (nvidia я няма в конспекта, сори). Xserver-xorg-video-intel e махнат.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Последно каченото работи добре единствено на компа в къщи! А не мога да го изтрия, щото не съм дома! И трябва да намеря на телефона коя настройка на джимейла съм побарал, че баш техните мейли не ми излизат.

П.П. Изтрих го/намерих настройката.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”