Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

MX Linux - кое как е  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: MX Linux - кое как е

Мнение от бат-начо »

Не си ползвал ранни версии на xfce затова така говориш.
Kъде видя да говоря за skel... Пиша от телефон без очила, та .. првиш файла " точка бла-бла" в домашната папка
Възможно е и да не помогне така, но поне може да потърсиш в нета какво се е настройвало така и как
Съответно - другата настройка пак в конфига в домашната папка.

Сега ми хрума хрумката, че гтк-4 не знам от де може да се побарат. Наистина не знам и не съм се интересувал.

П.П. А знаеш ли ги маскираните, дето те хванаха и те караха да гледаш как инсталират Федората на компа ти, или поне видя ли какво направиха, та да не може да я махнеш ;) .
Прочетено: 4529 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

бат-начо написа: Вто Май 07, 2024 20:52П.П. А знаеш ли ги маскираните, дето те хванаха и те караха да гледаш как инсталират Федората на компа ти, или поне видя ли какво направиха, та да не може да я махнеш ;) .
Първо се мъчих повече от седмица с xUbuntu, докато се убедя, че от това дръвче ОС не става. След това две седмици си играх, докато подкарам Федората да работи нормално и си прехвърля в нея браузъри, запазени букмаркове и пароли, пощенски клиент, месинджъри, FTP клиент и сървър, офис пакет... Нямам нито време, нито желание заради едни омазани скролбарове да повтарям упражнението с друга дистрибуция, където със сигурност ще излязат още 1001 други проблема :)

Потърсих из нета решение на проблема, само че това не е Windows, да ми излизат пет варианта още на първа страница на google... Единственото, което успях да намеря, беше това, което ти ме посъветва преди време за старата инсталация и което вече не работи (ред "export GTK_OVERLAY_SCROLLING=0" във файла "/etc/environment").

P.S.
Между другото, вчера ми се наложи да инсталирам Win 11. Вярно, три часа си играх, докато му изтрия физически Defender и SmartScreen, забраня му ъпгрейтите и всички нови простотии в интерфейса. Но напрая стана 1:1 с Win 98 и работи също толкова бързо! Почти всички излишни неща от 10-ката са махнати. Вече бях забравил какво удоволствие е да работиш на добре написана и невероятно бърза ОС! И при това на някакъво мижаво SSD на PCIe3 с трансфер 2500/1800 MB/s R/W. Ако не беше вградената телеметрия, заради която не му давам достъп до нета и ми се налага да правя тия акробатики с Линукс във виртуалка, нямаше и да помисля за друга ОС!
Последно промяна от xUbuntu на Сря Май 08, 2024 17:18, променено общо 5 пъти.
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така е, Windows е велик, само Windows, хип-хип ура...

Fedora е доста кофти избор, Xfce е още по-кофти избор. Както си Windows институционализиран, само KDE е за теб - предлага много повече от Windows и може 99% от нещата, които той предлага. Другите са страшни дръвца, това е истината.
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

KDE съм пробвал. За съжаление, това е графична среда, събрала всичко най-лошо от новите интерфейси на Win 7 и 10, при това без възможност нещата да се върнат като в NT, което поне го има в Windows...
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, хич не може :lol: :lol: :lol:

Изображение
Изображение

Това не са ти дървените среди, които не могат нищо, това може всичко. Само пренареждане на сис теря няма, ама засега е това.
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Ха, KDE-то май доста се е развило от времето на Plasma, когато съм го пробвал за последно! ОК, как ти се струва вариант ALMA Linux с KDE? Защото колега сисадмин, който над 30 години работи само с Линукс, още от времето на Slackware, където всичко се разписваше на ръка, ми е казал категорично, че не е ли Red Hat clone - да стоя далеч от него, само проблеми ще имам. А особено далеч да бягам от Debian, там нищо не работело като хората. В което и сам се убедих с xUbuntu.

Сега тегля ALMA-та - 10 GB DVD... Ще го пусна в отделна виртуалка да видим как е.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

xUbuntu написа: Сря Май 08, 2024 20:09 че не е ли Red Hat clone - да стоя далеч от него, само проблеми ще имам.
Много неориентиран.
xUbuntu написа: Сря Май 08, 2024 20:09 А особено далеч да бягам от Debian
Тук е отчасти прав.

Инсталираш Arch или нещо Arch-базирано, ще се родиш :съгласен: Чистия Arch се инсталира леко по-трудно, но след това е най-лесното дистро на света. Ако пък искаш да не е чист Arch, само не сваляй Manjaro, въпреки че в последно време и него го пооправиха.

Какви 10GB, какви пет лева :tard: :tard: :tard: ISO-то на Arch е 1.1 GB :lol: :lol: :lol: Щом от Valve се спряха на Arch и KDE за Steam Deck, предвид това, че се продава предимно на Windows потребители и на неграмотници, повече няма какво да се каже
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

ALMA-та се оказа с Gnome! В 10 GB как не можаха да намерят място за едно KDE?!? Да не говорим, че хората, написали Gnome, не са били изпускани случайно при раждането си върху мозайката. Нееееее... Уверен съм, че те са попаднали на акушер-садист, който ги е хванал за краката и дълго и упорито е блъскал клетите им детски главици в бетонния под! Иначе просто няма начин да са получили достатъчо тежки ментални увреждания, за да сътворят нещо толкова малоумно, грозно и неудобно!

Edit:
Намерих ALMA с KDE. Досега го разцъквах, то това си е жив Windows! :hello1:

Дори ми позволи още при инсталирането да създам потребител с администраторски права и без парола, без да се налага да го ровичкам :thumbright: Най-после един правилен Линукс! Казвай сега, Mozo, откъде се тегли тази тема и как се слага?
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

GNOME е ужасна катастрофа, отблъскват хората от Linux и това си е. Unity е детето на това недоносче, което върши същата работа :tard: :tard: :tard:

Пускай си нова тема, не си с MX Linux, достатъчно наспами тази :съгласен:
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

бат-начо написа: Вто Май 07, 2024 08:25Виж това https://github.com/BunsenLabs/bunsen-co ... c-2.0.mine
При теб трябва да е в домашната папка, без мине-разширението. За гтк-3 си пише де е, в Бънсен е тъй https://github.com/BunsenLabs/bunsen-co ... .0/gtk.css
Относно скролбаровете с постоянна ширина в новата Fedora 40 - намерих решение:
1. Създава се папка "~/.config/gtk-3.0/" и в нея файл с име "settings.ini"
2. Във файла се записва:

Код за потвърждение: Избери целия код

[Settings]
gtk-overlay-scrolling = false
3. Рестартира се

Ако иска, модераторът да премести всички мнения относно Fedora в отделна тема, за да не цапаме тази.

От ALMA-та с KDE се отказах, като видях файловия мениджър Dolphin. Thunar е в пъти по-удобен.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Първо, че можеш да го смениш, второ, че можеш да го настроиш както искаш. Да сравняваш Thunar и Dolphin не е уместно, Dolphin е доста напред. Можеш да си го настроиш както си поискаш и да ти е удобен :съгласен:

Ей го, кво му е :p

Изображение

Може и да се настрои да изглежда 1:1 с този от Говняндоус, така че...
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

xUbuntu написа: Чет Май 30, 2024 20:24 Относно скролбаровете с постоянна ширина в новата Fedora 40 - намерих решение:
1. Създава се папка "~/.config/gtk-3.0/" и в нея файл с име "settings.ini"
2. Във файла се записва:

[Settings]
gtk-overlay-scrolling = false
3. Рестартира се
Всъщност, това е винаги да са видими. А за размера им е друга настройка, пак там най-вероятно.

Рестартиране... Би следвало само излизане-влизане в сесията да прилага настройката, освен ако графичния ти мениджър за вход не приключва сесията напълно.
Селски, Начо Селски.
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Поредния изгубен ден благодарение на "дружелюбния и удобен" Линукс... Реших да актуализирам Fedora-та си с XFCE от 40-та до 43-та версия. Разбира се, с обичайните 10 команди в конзолата не стана - имало н'ам к'ви си нерешени зависимости и н'ам к'ви сертификати не можело да се инсталират, щото им бил изтекъл срока. При опит да инсталирам първо версия 41, после 42 и накрая 43 - същите грешки. След известно ровене из форумите нещата стават с команда:

sudo dnf system-upgrade download --releasever=43 --enableplugin=expired-pgp-key
Разбира се, личният ми лейаут на фонетичната кирилица е изтрит, инсталирам го отново.

Изненадвам се приятно, че най-после са написали нормален файлов мениджър за Linux - XFE 2.1.6. Е, на светлинни години е от xplorer2 за Windows от преди 10-15 години, но поне не отстъпва съществено от вградения файлов мениджър на Win 7. И на това сме доволни...

Опитвам се да инсталирам .rpm пакет с DNFDragora. Греда, разбира се. Dragora-та се стартира и започва да пуйчи, че си създавала някакъв кеш. И така половин час си стои на 66%, дори не може да бъде затворена. Рестартирам принудително, изключвайки виртуалната машина, стартирам отново - и при следващ опит Dragora-та забива и започва да пуйчи вече на 33%! Пак принудителен рестарт - и вече имаме прогрес: Dragora-та забива на 100% от кеширането. Но пак не инсталира нищо, разбира се.

Проверявам останалите програми - Thunderbird-а вече не може да работи с yahoo mail. При опит да отворя пощата си извежда нов празен прозорец с някакъв невалиден URL... Нормално, open source недоразумение под open source ОС, т.е. и двете писани от чатботове и проверявани от любители в свободното им време...

И накрая - черешката на тортата. В момента, в който се отвори КАКВОТО И ДА Е приложение, в което може да бъде редактиран текст - браузър, текстов редактор, преименуване на файл - и курсорът на мишката стане вертикална черта, позицията му се премества с един ред надолу и един символ надясно. Т.е. за да натисна левия бутон и да селектирам текст на определен ред, трябва да преместя вертикалния курсор върху ДОЛНИЯ ред и една буква НАДЯСНО от позицията, от която действително искам да селектирам!

След половин ден, изгубен в откровени идиотизми, изтривам файловете на виртуалката, възстановявам тези с Fedora 40, слагам XFE 2.1.6 и за да си почина, инсталирам един лаптоп с Win 11. Където, след физическо изтриване на Defender, Smartscreen и Copilot всичко работи като швейцарски часовник.
Последно промяна от xUbuntu на Нед Апр 26, 2026 02:29, променено общо 1 път.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

колко много мъка има по тоя свят, винаги се изненадвам :sad:
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

wannaBe написа: Нед Апр 26, 2026 01:51колко много мъка има по тоя свят, винаги се изненадвам :sad:
Нали? Смятай, откъде трябва да им растат ръцете на тия набедени "програмисти", за да омажат цяла дистрибуция така, че да не може да се селектира нормално текст с мишката!

Edit:
Май всички приказки как версиите на Линукс трябвало да се актуализират редовно ще излязат точно толкова верни, колкото и тези за Windows ;) Като си гледам предните постове - инсталирал съм 40-та версия на Федора преди две години. Днес сложих последни версии на всички браузъри, последна версия на XFE, актуализирах месинджъра Miranda (работещ под WINE) и всичко работи нормално.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”