Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Греяно вино

Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка

Греяно вино

Мнение от Kotkata68 »

Изображение Преди много векове, в мрачното Средновековие, хората нямали кой знае какви радости – когато Църквата всеки ден ти напомня, че за всяко прегрешение може да гориш в Ада, едва ли животът ти е особено весел. Може би затова малките удоволствия били толкова важни. Едно от тях било виното.

Когато зимата сковавала северните части на Европа, загряващите напитки били особено обичани. В някакъв момент в Германия и в скандинавските страни се сетили, че стоплящият ефект на виното може да се увеличи по един съвсем прост начин – с малко загряване. После дошла и идеята за подправките – може би защото дори вино, което било леко развалено, ставало за пиене, щом му се добавят различни овкусители.

Хората започнали да пият греяно вино с твърдата вяра, че то е полезно за здравето. Като се има предвид, че хлорирането на водата все още не било на дневен ред, може би наистина са били прави – виното по всяка вероятност е било по-чисто от много водоизточници.

Как се прави греяно вино

Същността е една
– загрято вино с подправки. Оттам нататък конкретните съставки са различни в различните рецепти, както и според вкуса.

Няколко правила

1. Греяното вино не трябва да се оставя да заври – колкото по-близо е до завирането, толкова повече се влошават вкусовите му качества. Напитката трябва да е гореща, не кипяща.

2. Обикновено се използва червено вино, сортът и цената нямат особено значение, важно е да има забележим плодов вкус.

Подправките

Най-често
се използват канела (на прах или пръчици), карамфил, ванилия, както и цитруси – лимон или портокал на резени. Други възможни подправки са индийско орехче, черен пипер, джинджифил. Скандинавските рецепти предлагат да добавиш стафиди и бадеми.

Захар?

Виното може
да се подслади с мед или захар, като според някои рецепти захарта не е добър вариант, защото разваля силния вкус на виното.

Вода

В някои рецепти
се предлага към сместа да се добави малко вряща вода.

Стъпка по стъпка

Ако ще правиш цяла бутилка вино
(750 мл), ти трябва около ¼ чаена чаша захар. Смесваш виното, захарта, избраните подправки и около половин портокал или лимон, като ти трябва само месестата част, без кората и без бялата обвивка. Хубаво е предварително да смачкаш малко плодовете, за да пуснат ароматните си сокове във виното. Загряваш сместа и когато започне да вдига силна пара, я сваляш от огъня и я разсипваш в чаши. Можеш да я прецедиш. С течение на времето можеш да експериментираш с пропорциите, подправките и т.н.

И още

В греяното вино
можеш да сложиш всичко, което ти дойде наум, стига да ти е по вкуса: сокове, нарязани плодове, ликьор и т.н.

Източник: vratovrazka.bg
Прочетено: 3711 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Re: Греяно вино

Мнение от Ми_ми »

Честно да си призная го обичам на стайна температура, греяно не мога да го приема - аз лично. Нооооооооо ако няма друго и са сгряли всичкото вино на света, ще взема и аз една чаша :-k :)

" Заговори, че да те видя." - Сократ

Аватар
sko4
Я елате пиленца при батко...

Мнение от sko4 »

Тия , дето са го писали , от vratovrazka.bg им кажи да си гледат работата.
Моят принцип е : не разваляй виното с разни лимонади за разреждане, билки / за пелина / , греене и т/н/ .
Послушайте ме и няма да сбъркате. Виното е полезно , една чаша на ден / не и от бирените :lol: / , то е елексир , признат от боговете / и от мен -007 / . :lol: :lol: :lol:
Старостта не е порок , порок е глупостта !
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка

Мнение от Kotkata68 »

Ми О.К. съгласна съм, че червеното вино си е хубаво натурално. Ноооо, все пак вкусове различни и на много хора им харесва и греяното.
Така че, хайде да не превръщаме темата в "За" и "Против" греяното вино. :)

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Аватар
sko4

Мнение от sko4 »

То , мнението си е като дупето , всеки си го има ... :lol: :lol: :lol:
Старостта не е порок , порок е глупостта !
Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Мнение от пъстрооката »

Коте , припомни ми времето преди 3 седмици ,когато пих греяно вино ....кашлях и бях изстинала.Тогава на човек му идва добре такова винце.............Някой слагат лъжичка свинска мас или чисто масло , плюс мъниииииичко чер пипер( е не е супер вкусно...) , но смекчава бронхите и спомага за по -бърз отхрачващ ефект.....Е , друго си е да го пийваш охладено , но както греяната ракийка , така и греяното винце " сгряват". :cheers: ...............
Капката дълбае камъка не със сила , а с постоянството си.........Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Напитки и коктейли”