И така, да започнем. Най-често срещаните въпроси са от рода на:
Въпрос: "Има ли удар както при истинската цигара"?
Отговор: Да, има такъв удар, че може да ти изкърти гърлото. Практически няма разлика в усещането. Говорим за усещането, не за вкуса
Въпрос: "Какъв вкус има"?
Отговор:Тук вече идва интересното - имате безброй възможности да променяте вкуса, да си създавате сами такива и да пробвате нови. Кеф ти черешка, кеф ти ябълка, ванилия, мента, пъпеш, праскова, тютюн съхнал на сянка в Кънектикът, тютюн за лула, та като се мине през тези, които би трябвало да наподобяват истински цигари - Kent, Maxboro (Marlboro), което по-късно прекръстиха на Maxx-blend, заради неуредици с правата върху името, Turkish Blended, пурети от Тоскана (Резерва) и пр., и пр., много са. Е, разбира се, не можем да очакваме, че тютюноподобните аромати имат нещо общо с тютюн (нищо, че така се води), но пък някои от тях са доста приятни.
Въпрос: "Колко пари ще ми излезе?"
Отговор: Първоначална инвестиция от около 130 лева. Сумата е съвсем нормална на фона това, което даваме по принцип за един месец с "аналоговите цигари". След това удоволствието да пушим където си поискаме вече излиза средно по около 30 лева на месец.
Въпрос: "Мога ли да откажа цигарите пушейки електронна цигара?"
Отговор: Зависи изцяло от вас. Аз лично не искам да ги отказвам, защото ми харесва. В колата ми мирише приятно, в стаята ми мирише приятно (течностите просто си миришат хубаво) и също така ми и доставя удоволствие самото пушене, така че си е въпрос на избор. Човек точно след около две-три седмици с ел. цигара забравя за миналите си навици и много лесно може да се отърве от всякакъв вид пушене след месец-два. Аз просто не искам, но, както вече споменахме, въпрос на личен избор.
Въпрос: "Вредно ли е?"
Отговор: Единственото вредно нещо, което ви остава е никотинът. Течностите съдържат само и изключително вода, пропилен-гликол, растителен глицерин, никотин и овкусители.
Равносметката е следната - в конвенционалната цигара има над 4000 вредни съставки, над сто, от които канцерогенни. В електронната има само една - никотинът. Никотинът и до ден днешен не може да бъде доказан като канцерогенно вещество, колкото и от СЗО да се мъчат да го вкарат в списъка. Просто няма данни да е канцерогенен. Плюс това, всички знаем, че в малки количества е дори полезен. Добавям и факта, че пропилен-гликолът е враг на всякакви видове микроорганизми и в него не се развъжда нищо, което го прави изключително чист, а течностите, които ще ви препоръчам по-долу се изработват под изключителен контрол и се правят регулярно проверки в лабораторни условия.
Вода - безвредна.
Пропилен-гликол или известен още като PG - съставка, която се използва в сладкарската промишленост и която поглъщаме всеки ден по един или друг начин. Започва да вреди когато надхвърли 10% от теглото ви, което ще рече, че за един 70 килограмов човек, това означава 7 килограма. При пушене от 1-4 милилитра течност дневно, е смешно да говорим за килограми, още повече, че PG не е 100% в тези 1-4 милилитра, а е около 30-50%, в зависимост от рецептата, по която е приготвена самата течност
Растителен глицерин или известен още като VG - безвредна съставка, която придава сладкия вкус на характерните със сладък вкус течности.
Въпрос: "Защо кашлям след като започнах да пуша електронна цигара?"
Отговор: Причината не е в електронната цигара. Дори и да спрете да пушите всякакви цигари, то има период, който трае при всеки различно, от седмица, до месец, когато дробовете се изчистват и затова кашляме. Някои хора не кашлят, както се случи при мен и Котето, например. Причината това да се получава е следната:
В дробовете, както всички знаем, има бронхи. Бронхите са покрити с тънки, еластични власинки, които са естественият очистителен апарат на нашите бели дробове от механични частици. Пушейки конвенционални (нормални) цигари, които са богати на катрани, тези власинки биват омазани в катран, губят свойствата си и залепват, като не могат да изпълняват адекватно функцията си. Затова пушачите сутрин кашлят, а през деня не. Защото през нощта една малка част от тези власинки се освобождава от катрана и започват да вършат работата си. След това запалваме сутрешната цигара, залепяме ги отново и спираме да кашляме... Отказвайки цигарите, тези власинки започват да се очистват и да вършат работата, за която са предназначени. Започва голямото изчистване на белите дробове, което води и до наблюдаваната кашлица в определен период. Трябва да имаме предвид, че дробовете се изчистват напълно от 3 до 9 месеца. Рискът от рак намалява с 50% чак след пет години, а след десет години вече сте на равна нога с непушачите.
Въпрос: "Защо всички течности ми се струват еднакви?"
Отговор: Истинските цигари са убили вашето обоняние. Трябва да мине период от две-три, понякога и четири седмици, за да започнете да усещате истинските аромати.
Втора причина - дължи се на т. нар. "вкусова памет". Ако използвате една и съща течност повече от четири-пет дни, то почти напълно губите вкусов и обонятелен усет към нея. Затова е препоръчително да имате три-четири вида течности и да ги сменяте, като също така може и да ги смесвате и да си правите експерименти. Интересно е
Въпрос: "Какъв процент никотин да взема за мен?"
Отговор: Никотиновите течности се продават най-често с никотиново съдържание от 24, 18, 11, 9 и 0мг. Най-предпочитана е течността с 18мг. никотин, която отговаря на нормални цигари с никотиново съдържание около 0.8-1мг. Течностите с 0% съдържание на никотин са лютиви и не придават добре удар в гърлото.
Въпрос: "Какви са тези означения при никотиновата течност Traditional, Velvet Cloud и Ice Blade?"
Отговор: Тези означения показват начина, по който е изготвена никотиновата течност:
Traditional - 50% PG + 40% VG + 10% вода. Най-уравновесеният вариант относно удар в гърлото и пара.
Velvet Cloud - 80% VG + 20% вода. Повече пара, по-малко удар и повече сладост.
Ice Blade - 90% PG + 10% вода. По-малко пара, с много силен удар в гърлото.
Лично аз препоръчвам Traditional. То и трудно се намира в България друга, освен, ако не си я забъркаме сами, но аз не съм фен на самоделките в този случай.
Въпрос: "Какво е TH?"
Отговор: Това съкращение се използва често по чуждите форуми и с него обозначават "удар в гърлото" - Throat Hit.
Въпрос: "Защо усещам сухота в гърлото?"
Отговор: Пропилен-гликолът изсушава лигавицата на гърлото при някои хора. Това не е вредно, просто пийте повече течности. Аз например само съм чувал за този ефект, но не съм го изпитвал.
Въпрос: "Какво е PV?"
Отговор: Използва се по чуждите форуми и него се обозначава "електронна цигара" - Personal Vaporizer (личен изпарител).
Този материал е писан от мен, като не съм копирал от никъде. Всичко почива на мои знания и опит. Съмнявам се, че мога да покрия всички въпроси, които ви интересуват, затова ще бъда доволен да задавате въпроси и да питате за всичко, което не ви е ясно
Следва продължение