Тема 10. Обемен анализ.
Обемния анализ е метод, при който измерваме обема на даден реагент, който взайм. стехиометрично с определяното в-во. При обемните титриметрични методи се измерва обемът на р-р на реактив с позната концентрация в момента, в който реакцията м/у реактива и определяното в-во е протекла количествено. А + Т = Р ( А- в-во, Т- реагент, Р- продукт). Процеса на прибавяне на реагента към в-вото(А) се нарича титруване. Титрант е р-ор на активния реагент (Т), с помоща на който се извършва титруването. Титруването бива 3 вида: 1) е директно титруване- титруване при което титранта пряко реагира с определеното в-во. 2) Остатъчно титруване – титруване на непрореагиралото в-во 3) Косвено- титруване на продукта от взайм. на определяното в-во със спомагателен реагент. Стандартизирането е процес на намиране на концентрацията на активния реагент в р-ра, чрез титруване на измерено к-во в-во, наречено титроустановител. Първичния стандартен р-р е приготвен чрез директно разтваряне на точно претеглено първично стандартно в-во в определен обем. Вторичен стандартен р-ор- концентрацията на който е установен чрез стандартизиране. Еквивалентен пункт е този момент в хода на титруването, в който к-вото на прибавения титрант е еквивалентно на титруваното в-во. Крайна точка на титруване е момента, в който считаме че титруването е завършено./Изисквания към хим. реакции: 1)Двете в-ва А и Т трябва да взаим. по някаква р-ция, която е точно опред. 2.) Да има странични реакции. 3) За анализа трябва да се използват р-ции, при които равновесието е изтеглено надясно. 4)Скоростта на р-цията трябва да е много голяма, за да може титранта незабавно да се свързва с еквивалентно к-во от определяното в-во. Катализатори може да се използват, въпреки че не се./ В зависимост от вида на използваната реакция обемния анализ се разделя на: киселинно-основен- реакции м/у киселини и основи; утаечен- р-ции свързани с получаване на малко разтворими съединения; комплексообразователен- основава се на комплексообразувателни процеси. И окислително- редукционни – процеси на преразпределение на електрони м/у реагиращите в-ва. / Изчисленията в обемния анализ се основават на изменения обем на титранта, неговата конценрация. Концентрацията на в-вото х е производна физ. величина, която изразява колич. в-во, разтворено в 1 обем на р-ра. Основната единица за концентр. e md/m3 или md/l. Молът е основна измерителна единица за к-во в-во в химията.
...........................
Прочетено: 1905 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Аналитична химия
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Аналитична химия
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!