Съфорумците, които ме познават от преди, знаят какъв непрестанен любител съм на животните. Също така, че обожавам плъхчетата. Моля (за незапознатите) правете разлика между Rattus Rattus - това са дивите плъхове обитаващи мазета, канали, изоставени складове и Rattus Norvegikus - това са лабораторните плъхове, които са и прекрасни домашни любимци.
Ако се абстрахирате от наслагваната от векове омраза към тези животни защото са мръсни и разнасят зарази ще разберете, че общоналоженото схващане съвсем не е правилно. Те са изключително социални животни и не контрилируемото им разпространение през Средновековието се е дължало на хората, не на плъховете. Да, чумата се е разнасяла от тях, но причина за нея са били хората. Не може да изхвърляш труповете в реките или рововете, а после да переш и да си сипваш от тази вода за пиете. Да не говорим, че понятието за хигиена просто не е съществувало.
Налагането на правене на опити с чисти животни е довело до създаването на изчистена порода плъхове от вида Rattus Norvegikus, с които един опит в Англия или в Нова Зеландия да даде един и същи резултат при ползване на съответните опитни плъхове и мишки. Към края на 18 и началото на 19 век започва и отглеждането им като домашни любимци. Това ги прави не само по-чисти от нас хората, но и липсата на имунна система довежда до факта, че може да си уморим плъхчето при болест от грип или кихане.
Мале-е, колко дълго стана.
Да ни представя последното си плъхче - Нино.
За доказателство ще ви покажа и снимки на котака Глупи и едно от предишните ми плъхчета - Чочи. Те си играят заедно и са доказателство за съществуването на междувидова любов
До тук с плъхчовците. Ако на някой му е интересно ще споделя още