Реферат
На тема
Първа помощ на пострадалите от електрически ток и при други нещастни случаи
Изработил: Дуние Р. Мускова
X a kлас
1. Общи приложения
Развитието на съвременната медицинска наука доведе до разработването и въвеждането на редица прости и ефикасни способи за оказване на първа помощ и съживяване на пострадалите още на мястото на инцидентите.
Обект на първа помощ са всички случаи на остро настъпили инциденти внезапна “смърт” във връзка с битов, промишлен, транспортен и спортен травматизъм, удавяния, остри заболявания, загуби на кръв, сърдечно съдова недостатъчност, отравяния, удари от електрически ток, гръм и др., при което на преден план изпъкват остри нарушения от страна на дишането и кръвообращението, пряко заплашващи живота.
Първата домедицинска помощ е едно от най-важните звена в лечението на пострадалите, от което до голяма степен зависи крайният изход.
Главните условия за успеха при оказването на първата помощ са бързината на действие, съобразителността и умението на даващия първа помощ. Тези качества могат да бъдат придобити само чрез съответни упражнения и навици, тъй като само познаването на правилата не е достатъчно.
Спасяването на пострадалия в повечето случаи зависи от това доколко бързо ще му бъде оказана правилно първата помощ. Забавянето и продължителните приготовления могат да имат за последствие гибелта на пострадалия.
Никога не трябва да се отказваме от даването на първа помощ на посрадалия и да го считаме за мъртъв само възоснова на това, че у него отсъстват признаците за живот – дишане, сърцебиене, пулс.
Първата помощ на мястото на инцидента цели да съживи пострадалия, ако той се намира в състояние на привидна смърт, да осигури естествно или изкуствено дишане и кръвообращение, да го изведе от непосредствената опастност за живота и го направи годен за пренасяне или превозване. Първата помощ продължава и по време на транспорта с цел да се осигурят същите мероприятия и пострадалия да се доведе до лечебното завдение жив, с осигурено и стабилизирано дишане и кръвообращение – естествено или изкуствено.
...............................
Целият материал:
Прочетено: 455 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
По 500 на час подават молби за 82,8 млн. помощ за горивата, бизнесът разчита на други 100 млн.
от Mozo » Пон Мар 30, 2026 12:36 » в Любопитни новини - 4 Отговори
- 20 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Чет Апр 02, 2026 07:14
-
-
-
Държавата отпуска 900 000 лв. на пострадалите при пожарите
от Mozo » Сря Юли 30, 2025 12:21 » в Любопитни новини - 2 Отговори
- 149 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Юли 30, 2025 23:26
-
-
-
Вдигат два хеликоптера да докарат пострадалите в катастрофата при Монтана деца
от Mozo » Вто Сеп 02, 2025 13:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 159 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Сеп 02, 2025 13:31
-
-
-
Съветът на Европа установи случаи на малтретиране на мигранти в центрове за задържане у нас
от Mozo » Сря Авг 06, 2025 12:47 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 63 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Авг 06, 2025 12:47
-
-
- 0 Отговори
- 22 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Фев 20, 2026 12:03