Ръководството е предназначено за провеждане на лабораторни упражнения по дисциплината “Анализ и синтез на логически схеми”, изучавана от студентите от специалности КСТ и АИУТ при ТУ Варна.
Участието на авторите е както следва: теми от 1 до 5 са разработени от гл.ас. Юлка Петкова, темите от 6 до 12 - от гл.ас. Сава Иванов, а последните 4 теми - от гл.ас. Стоян Каров.
1.Алгебра на логиката. Логически функции. Представяне на логически функции.
1999-03-25 10:25:50+02
Като правилo в цифровите системи се използват две нива на напрежението на електрическите сигнали, например 0V и 5V. Следователно цифровата система може да бъде описана като двоична и на двете използвани нива на напрежението могат да се съпоставят двоичните значения 0 и 1. Двете състояния, определени по такъв начин, могат да се интерпретират логически като наличие или отсъствие на определено условие.
Теоретична основа за разработването на съвременните методи за синтез и анализ на цифрови устройства представлява алгебрата на логиката, която оперира с променливи, приемащи само две значения - 0 или 1. В нея съществуват множество правила и теореми, които дават възможност да се оперира с логическите изрази.
1. Основни понятия:
- логически константи - логическа 0 и логическа 1;
- логическа (булева, превключвателна) променлива - всяка величина (символ), която може да приема само две стойности - логическа 0 и логическа 1;
- логическа функция - функция на краен брой логически променливи, която, така както и променливите, може да приема само две стойности - логическа 0 и логическа 1.
Функционалната зависимост се означава по общоприетия начин - f(x1, x2, ..., xn), където n е броят на аргументите, от които зависи функцията f.
.................................
Целият материал:
Прочетено: 335 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Учебник по АСЛС
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Учебник по АСЛС
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!