РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ “АНГЕЛ КЪНЧЕВ”
КАТЕДРА "ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ”
Дипломна работа
Тема: „Изследване работата на бензинов двигател с вътрешно горене със свръхпълнене”
Студент: Тодор Антонов Стоянов
Факултетен № 114374
Специалност: Изследване на двигатели с вътрешно горене
Дипломант:…………… Научен ръководител:…………...
/ Тодор Стоянов / / проф. Христо Станчев /
2012 г.
Увод
История на турбокомпресора
Идеята за използване на свръхпълненето, за увеличаване на мощността и подобряване на икономичността съществува от създаването на двигателите с вътрешно горене. За тази цел Готлиб Даймлер и Рудолф Дизел са изучавали ефекта от сгъстяване на въздуха още през 1885, респективно 1896 година.
Концепцията за сгъстяване на въздуха, посредством използване на част от енергията на отработилите газове е развита и патентована от швейцарския инженер Алфред Бюхли през 1905 година. Той успява да постигне 40% увеличение на мощността при неизменни размери на двигателя, което довежда до официалното представяне на турбокомпресорите в автомобилната индустрия.
Компанията Swiss Machine Works Saurer произвежда първия турбокомпресор за камион през 1938 година. Първият стандартно вграден турбокомпресор е представен от шведския производител на камиони Scania през 1961 година. Турбокомпресорите за леки автомобили се появяват година по-късно, но поради липса на надеждност, производството им скоро е преустановено.
В автомобилните спортове турбокомпресорът се прилага за първи път през 70-те години на миналия век. Той става много търсен агрегат, особено при болидите от Формула 1.
Първите двигатели с комерсиални турбокомпресори не са особено икономични. Кулминацията в развитието на турбокомпресорите при товарни автомобили настъпва през 1973 година, малко след първата петролна криза. От този момент турбокомпресорите са във възход, който продължава и до днес. В края на 80-те години на миналия век, нарастващата загриженост към околната среда налага въвеждането на по-стриктни емисионни изисквания.
............................................
Целият материал:
Прочетено: 387 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Изследване работата на бензинов двигател с вътрешно горене със свръхпълнене
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Изследване работата на бензинов двигател с вътрешно горене със свръхпълнене
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Европа готви ново покачване на цените на горивата, за да ускори края на двигателите с вътрешно горене
от Mozo » Чет Ное 20, 2025 12:56 » в Любопитни новини - 5 Отговори
- 200 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Ное 22, 2025 11:13
-
-
-
Бизнес натискът, който може да доведе до отлагане на европейската забрана на двигателите с вътрешно горене
от Mozo » Вто Дек 09, 2025 15:29 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 81 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Дек 09, 2025 15:29
-
-
- 0 Отговори
- 46 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Яну 23, 2026 12:39
-
- 0 Отговори
- 102 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Сеп 09, 2025 12:37
-
-
Революция в енергетиката: Китай ще превръща въглищата в електричество без горене
от Mozo » Чет Апр 30, 2026 12:56 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 11 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Апр 30, 2026 12:56
-