Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Цените Декември и сега

Споделен проблем - половин проблем.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Re: Цените Декември и сега

Мнение от wannaBe »

Mozo написа: Вто Фев 10, 2026 10:51 Че са боклуци - боклуци са, че помпаха цени през последните десет години - помпаха, но специално при прехода от лев към евро големите вериги не вдигнаха и с една стотинка, всичко е в абсолютна левова равностойност и няма нищо по две. Всичко струва точно толкова, колкото и преди това. Че дори има и намалени стоки, които са по-евтини.
чак ми писна да гледам некви цени къде завършват на .63 или .27 например. Къдрави им викат :lol:
Прочетено: 517 пъти
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така е, дори не закръглят нагоре, за да направят цената цяла, и българинът пак е недоволен...
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Почнахме да си ползваме и монетите. До края на декември 1 и 2 лв на монети ползвах само в краен случай, като са ми се събрали десетина лв по 1 и 2 в портмонето и почнат да ми тежат или разваля 5 или 10 лв на машината на автомивката на самообслужване. Дори и петолевките бяха поизчезнали, ползваха се предимно по 50 лв, банкоматите основно по 50 лв пускаха. Сега монетите си вървят с пълна сила. При последните няколко пазарувания сметка от нещо и 12 цента, имах в портмонето точно 12 цента, в предишната сметка имах и 47 цента и се ползват. Имам в къщи събрани жълти монети около 50 лв от не ползване, а дори в момента имам само 3 евро на монети, защото ги ползвам.
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Един вид деноминация на валутата, не е за първи път в България :lol:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Montoya написа: Пет Фев 13, 2026 07:24 Почнахме да си ползваме и монетите. До края на декември 1 и 2 лв на монети ползвах само в краен случай, като са ми се събрали десетина лв по 1 и 2 в портмонето и почнат да ми тежат или разваля 5 или 10 лв на машината на автомивката на самообслужване. Дори и петолевките бяха поизчезнали, ползваха се предимно по 50 лв, банкоматите основно по 50 лв пускаха. Сега монетите си вървят с пълна сила. При последните няколко пазарувания сметка от нещо и 12 цента, имах в портмонето точно 12 цента, в предишната сметка имах и 47 цента и се ползват. Имам в къщи събрани жълти монети около 50 лв от не ползване, а дори в момента имам само 3 евро на монети, защото ги ползвам.
Ползва се, защото е с по-висока стойност. Още през декември си дадох сметка, че ще се използват повече, елементарна логика :)
wannaBe написа: Пет Фев 13, 2026 10:36 Един вид деноминация на валутата, не е за първи път в България :lol:
Ъ :-s
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Mozo написа: Пет Фев 13, 2026 11:04
wannaBe написа: Пет Фев 13, 2026 10:36 Един вид деноминация на валутата, не е за първи път в България :lol:
Ъ :-s
Да, бъзикам се, при деноминация махаш нули, или математичски погледнато делиш на 10, 100, 1000.... сега делим на 2 или там колко беше 1,95...

Цифрата е по-малка стойност същата, каквото написа нагоре :wave:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ясно, че е бъзик, ама ще подплашиш бабите :lol: :lol: :lol:
Изображение
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Не знам за вас, ама с това евро имам чувството, че всичко ми е една идея по-евтино от преди. Просто като съм свикнал до сега с левовете и изведнъж гледам, че имам по-малка сума на някоя каса. Е, после като си видя заплата и осъзнавам, че сме в евро :lol:
Поне от тази година можем да сверяваме цените много по-лесно в България и държавите, които използват евро :съгласен:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да сега сравнението вече е директно.

Иначе си представи какво е било в Австрия, примерно, когато едно евро е струвало 13 шилинга и нещо. Ебаси сметките, ебаси чудото :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Изображение
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Пълна глупост и човекът, който го е създал, а и този, който го пуска, очевидно не знаят значението на думите "диктатор" и "диктатура".
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Първо искам да се извиня на @Валсо , че се включвам в неговата тема.

Това по-надору го писах в общата тема за "здравей и здрасти", но не е за там и ще продължа тук. Мозо ако иска да ги прехвърли тук, за да не правя тема с подобна тематика.
Mozo написа: Съб Апр 11, 2026 00:38 В Кауфланд има и много български стоки, та този нихилизъм е напълно излишен. Значи ти сама си правиш избора да купуваш скъпо, а след това се оплакваш :roll:
Имам чувството, че ти изобщо не четеш постовете ми или го правиш по диагонал.
Не се оплаквам, че съм купила скъпа стока; не се оплаквам че нямам пари - възмутена съм от спекулата, която се вихри в цяла България. И не ми пиши какво е някъде си, а помисли дали е логично дадена стока да поскъпне толкова за 1 година. Не ми дреме какво е в Чехия или Румъния. Не ми дреме какво е в Германия или Франция, или САЩ.
Каква е причината ние, земеделска земя, да внасяме пластмасовите боклуци на ЕС и Ю.А.? Сигурно има някакква причина и тя не е нито Ковида, нито войната в Иран, нито тази в Украйна. Токът поскъпна, горивато - също. И оправданието е, ами че то така е на всякъде. Има война, това има, онова има. И най-важното: Тя Русия е виновна за всичко. Тя е виновна, че не внасяме по-евтин газ, а купуваме по-скъп от господарите- И не се хващай пак я за Путин, я за Орбан, я за Тръмп. И не го избивайте на какво е било през социализма или през "комунизма". Помисете защо сме така още от "демократичната" революция и се влошаваме с всяка година. Пързаляме се към дъното и вече го копаем.
Повечето държави от бившия СИВ криво ляво се поизмъкнаха, а ние си храним мафията с гласуване. Не че то е от значение. Всичко е предварително нагласено.
Защо не го виждате? Защо се хващате калко е хляба тук или там. То и аз направих същото с козунака оттатък.
Общата картина е потресаваща. За всимко, което става у нас. И единствените виновни са тези - "избраните от народа", които са се навели ниско и ближат, лъжат, мародерстват, изнудват и се чувстват комфортно в зависимото си положение на слуги и марионетка. Плащат им за това и те си играят ролята.
И вие ли се чувствате комфортно? Надявам се, че не плащант и на вас. Такава подкрепа на политиката в момента и колко ни е хубаво сега не е на добре.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа: Съб Апр 11, 2026 13:48 Тя е виновна, че не внасяме по-евтин газ, а купуваме по-скъп от господарите
Проблемът е именно там, че те чета много внимателно и всеки път се изумявам колко си дезинформирана. Русия продаваше природния газ на България на най-високата цена в цяла Европа. Казано иначе - в цяла Европа нямаше държава, която да купуваше толкова скъп газ. И накрая ни го спряха едностранно, нарушавайки всички договори. Що само след няколко години забравяте подобни свинщини? И това според теб е нормално, нали така? Освен това, ние купуваме и азерски газ, който е бая по-евтин. И те ли са ни господари? А ти искаш да сме с Русия, та да станем богати като Беларус и Северна Корея. Хайде сега започни да ми обясняваш колко добре са тея държави :clap: :clap: :clap:

Каква Русия, какви пет лева, ние от турците толкова вреда не сме видели отколкото от тези. Няколко пъти те молих да изгледаш Второто освобождение, но си питаш ушите. Там има документи, има всичко. Тея олигофрени са ни върнали в 15-и век, платили сме трилиони, избили са маса народ, а след това са продължили чрез комунистите. Да обявиш ти Димитър Пешев за антисемитист и да го вкараш в затвора, при положение че е спасил българските евреи. Ето това е олигофрения.

И САЩ не са ни господари, за разлика от Русия, които директно спускаха на нашите какво да говорят и какво да правят, при това за цяло столетие. Ако САЩ ни бяха господари, щяхме още сега да сме в Иран и да се бием на страната на САЩ, както правят севернокорейците и беларусите в Укрейна, щото Путин им е господар. Правиш ли разликата? Наистина не мога да повярвам, че говорим подобни неща. За теб е нормално Северна Корея да праща хора да се бият в чужда държава, щото били приятели с Русия, ама ако нашите пратят да се бият в Иран, ще опищиш орталъка, нали така? Русия ни мачка 100 години и според теб не са ни господари, а онези, дето са на майната си и понякога конюктурно се съобразяваме с тях, са ни господари. Е, не! Не мога да повярвам на подобно елементарно разсъждение. Отказвам, само платен трол би написал подобно нещо.
Mouse написа: Съб Апр 11, 2026 13:48 Помисете защо сме така още от "демократичната" революция и се влошаваме с всяка година.
Само ще ти кажа, че ВИНАГИ сме били по-зле от всички в СИВ. И преди, и сега. Затова нашите ходеха в Чехословакия и Източна Германия и цъкаха и се маеха. Само дето сега сме в пъти по-богати оттогава и ВЕЧЕ не сме най-бедните в ЕС по покупателна способност. Сега очаквам да ми обясниш как така хем сме поне десет пъти по-богати, пък сме супер зле и вървим надолу :roll: Оксиморон?
Mouse написа: Съб Апр 11, 2026 13:48 Защо се хващате калко е хляба тук или там.
Не съм се хващал, ти имаш някакъв проблем, не аз и ти ги правиш тези сравнения. Хлябът, който си купувам не е мръднал като цена от месеци.
Mouse написа: Съб Апр 11, 2026 13:48 И единствените виновни са тези - "избраните от народа", които са се навели ниско и ближат, лъжат, мародерстват, изнудват и се чувстват комфортно в зависимото си положение на слуги и марионетка. Плащат им за това и те си играят ролята.
И вие ли се чувствате комфортно? Надявам се, че не плащант и на вас. Такава подкрепа на политиката в момента и колко ни е хубаво сега не е на добре.
А разлика да виждаш за последните 90 години? Нулева. Никой не го отрича, всичките са боклуци и са вредни за България, особено пък сега новият месия. Винаги е било така, винаги политиците ни са били калпави, винаги е имало мафия и винаги се е крадяло. На теб чаак сега взе да ти прави впечатление, е, пак е нещо :thumbright:
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Тръгнах да пиша, но е безсмислено.
Русия, след като ни е била господар според теб, какво направи за нас?
Даде ни въоръжение (самолети, бронетранспортьори, танкове, ракети ....., те същите тези които подарихме на зеленото човече), дадоха ни АЦ и ядрено гориво (същия АЕЦ, който разрушихме по нареждане на ЕС и онази джофра Нейнски и оня другия, евреина), не искаха да сменяма лева с рубли, изнасяхме плодове и зеленчуци не само в Русия, а в целия СИВ, построиха ни заводи. Имахме магидтрали, язовири .... колко язовира построиха за "демократичните" години сегашните управници, а? Колко магидстрали построиха, демек опропастиха? Имало желязна завеса. Сега като няма си хапваме боклуците от военните разерви на велисия Запад и се радваме на колите им втора-трета ръка. Пътуваме из цял свят - те това е така. За някои. Повечето българи работят и са бедни защото заплатта им стига за режийни и елементарните нужди. Но пък блокове се строят. Нали парите трябва да се изперат някакси.
Не плача за миналото. Добро, лошо - то е минало и на там няма смисъл да се гледа. Миналото не може да ни даде нищо. Лошото е, че и бъдещето май нищо читаво не ни даде и няма и да ни даде.
Спирам до тук. Кой стоплил - стоплил, на който му се спори - да спори. Мен ме няма.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Не съм сигурен, че еврото само е повлияло на цените, защото има тежки икономически фактори, включително войни, НО съм убеден, че е помогнало психологически за повишаването им. Технологичният сектор преживява катарзис с ИИ (за справка Claude Mythos) и ще има огромни корекции на пазара. Бумът в недвижимостите от миналата година за изсветляване на пари също ще се отрази страшно много. Козунаци, хляб, агнешко и яйца с празничната спекула, са последната ни грижа. :idea:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Лафчета, лични проблеми, въпроси и още”