Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Linux игри - подкарване и инсталиране
Re: Linux игри - подкарване и инсталиране
Така и така се споменаха видео карти
за РД - то след няколко дни реших да си подаря нова видео карта. Обаче на RX ли да остана или да разгледам nvidia? В смисъл в близкото бъдеще откъде ще грее по - силно слънцето?
Прочетено: 253255 пъти
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

И двата лагера си имат проблеми, Linux потребителите обикновено предпочитат AMD. Прочети насам-натам и сам си вземи решението. Аз се спрях на NVIDIA въпреки някои въпросителни 

И аз цял живот карам с Nvidia. Сега съм с RTX 3070, като я купих точно, когато имаше някакъв много тежък недостиг на видео карти. Щях да взимам AMD тогава, но ми казаха, че ще трябва да чакам месец-два докато заредят и тази беше налична на много добра цена и реших направо да я взема.
Ако трябва да бъда искрен, нямам много ядове с нея дори под Linux. Проблемите са както сега с Indiana Jones. И то защото не се знае кога ще бъде отстранен. Драйверите им са затворени и само те могат евентуално да отстранят някакъв проблем с него.
В момента вече съм хвърлил око на 7900 XT и много се колебая дали да не upgrade-на. До колкото знам там пък минусите ще бъдат предимно в това, че FSR-а все още не е на нивото на DLSS, няма добър hardware encoder като NVENC и т.н.
Но пък при подобни проблеми, каквито има сега примерно с Indiana Jones много бързо се намират фиксове, защото драйвърите им са отворени и всеки може да contribute-ва. Харесва ми, че AMD не се стискат и откъм VRAM, който вече поне при мен започна да се оказва недостатъчен. С тия 8 GB VRAM съм баш на ръба при новите AAA заглавия, и това при 1080p резолюция.
Но при Nvidia изкуственото лимитиране на VRAM-а си е тежка бизнес стратегия, за да си купуваш по-скъпите им варианти, което за мен е още 1 минус - алчността.
Ако трябва да бъда искрен, нямам много ядове с нея дори под Linux. Проблемите са както сега с Indiana Jones. И то защото не се знае кога ще бъде отстранен. Драйверите им са затворени и само те могат евентуално да отстранят някакъв проблем с него.
В момента вече съм хвърлил око на 7900 XT и много се колебая дали да не upgrade-на. До колкото знам там пък минусите ще бъдат предимно в това, че FSR-а все още не е на нивото на DLSS, няма добър hardware encoder като NVENC и т.н.
Но пък при подобни проблеми, каквито има сега примерно с Indiana Jones много бързо се намират фиксове, защото драйвърите им са отворени и всеки може да contribute-ва. Харесва ми, че AMD не се стискат и откъм VRAM, който вече поне при мен започна да се оказва недостатъчен. С тия 8 GB VRAM съм баш на ръба при новите AAA заглавия, и това при 1080p резолюция.
Но при Nvidia изкуственото лимитиране на VRAM-а си е тежка бизнес стратегия, за да си купуваш по-скъпите им варианти, което за мен е още 1 минус - алчността.
Ще си взема Radeon RX 7900 XTX, 24GB, но не знам дали Asrock, Gigabyte или Power color 
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Не бих казал, че АМД е "ъпгрейд", но щом държиш да е това, пробвай Power Color или (ако намериш Sapphire). Гигабайт неслучано го наричат Гигадръв, AsRock си имат своите кусури, така че остават другите два варианта.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

@Sa6o90 , намериха решение, ще бъде налично в следващото голямо издание на драйвъра, но можеш да го приложиш още сега - отвори start файла и сложи следното под ред 23:Sa6o90 написа: Нед Дек 08, 2024 18:10Еми странно е защо при него вади такъв FPS. В смисъл не, че 30 FPS е много играемо ама е по-добре от 5-10 :DMozo написа: Нед Дек 08, 2024 18:08 Не е от библиотеки, играта не иска абсолютно нищо, защото използва Vulkan. С vanilla Wine си тръгва и не иска абсолютно нищо.
Код за потвърждение: Избери целия код
export __GL_13ebad=0x1
Най-сетне workaround, мерси. 
Дам, с "__GL_13ebad=0x1" играта работи адски smooth. С пуснат DLSS на Quality (нямам време в момента точно да играя повече) поне в началото работи с около 120-130 FPS с моята ретро (RTX 3070) карта. Настройките са на около medium. Вдигайки ги предполагам, че няма да влоши FPS-а особено много, но за съжаление играта ми съобщава, че нямам достатъчно VRAM (както казах, стиснатите Nvidia слагат доста малко VRAM в картите си, щото иначе с тая 3070-тка щях да карам сигурно още поне две-три години и нямаше да трябва да им купя нова карта). И наистина е така, чеквайки nvidia-smi, показваше 7700 MB VRAM usage, а както казах, играх едва 2-3 минути, най-вероятно в някакъв момент ще я пренапълни, особено ако вдигна setting-ите.
Иначе не знам, аз лично не свалям тези пригодените за Linux торенти в замунда, по-скоро си свалям директно windows-ските release-и и си ги подкарвам с Wine/Proton, че ползвам Flatpak за допълнителен sandbox контейнер да не вземе някое вирусче да се приплъзне. :D
Дам, с "__GL_13ebad=0x1" играта работи адски smooth. С пуснат DLSS на Quality (нямам време в момента точно да играя повече) поне в началото работи с около 120-130 FPS с моята ретро (RTX 3070) карта. Настройките са на около medium. Вдигайки ги предполагам, че няма да влоши FPS-а особено много, но за съжаление играта ми съобщава, че нямам достатъчно VRAM (както казах, стиснатите Nvidia слагат доста малко VRAM в картите си, щото иначе с тая 3070-тка щях да карам сигурно още поне две-три години и нямаше да трябва да им купя нова карта). И наистина е така, чеквайки nvidia-smi, показваше 7700 MB VRAM usage, а както казах, играх едва 2-3 минути, най-вероятно в някакъв момент ще я пренапълни, особено ако вдигна setting-ите.
Иначе не знам, аз лично не свалям тези пригодените за Linux торенти в замунда, по-скоро си свалям директно windows-ските release-и и си ги подкарвам с Wine/Proton, че ползвам Flatpak за допълнителен sandbox контейнер да не вземе някое вирусче да се приплъзне. :D
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
И аз така в калната дата и затова ако включа думите "говно" или "говняндоус", форумът ми задържа поста да чака одобрение преди да се появи.
Ето и тук пример: писал съм "Windows":

Обаче като цъкна "Прати", излиза Spyware.

https://t.me/linuxtalkbg
Някой има ли подобни стартови файлове на Steam в старт менюто: 
Като инсталирах Steam ги нямаше, явно след това са се появили при ъпдейти на клиента.

Като инсталирах Steam ги нямаше, явно след това са се появили при ъпдейти на клиента.
Инсталирах HOMM3 използвайки тази програма: VCMI, и играта върви доста добре като native. Доста добър проект. Ако всички Windows игри започнат да ги правят по този начин няма да има нужда от wine.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Този проект е стар и го знаем, но това, което искаш няма как да стане. Има и други подобни проекти като:
Caesar III: Augustus
https://github.com/Keriew/augustus
Caesar III: Julius:
https://github.com/bvschaik/julius/
fheroes2:
https://github.com/ihhub/fheroes2/
OpenRa:
https://www.openra.net/
И т.н. Проблемът е, че енджинът или кодът на играта трябва да са open source, за да могат разни ентусиасти да ги преработват и да правят Linux нейтив портове. За такива малки игри отнема години обратно инженерство, а за днешните модерни игри е абсолютно невъзможно и няма да стигнат 10 000 човека да работят по тях, така че искането ти си остава в зоната на мечтите
Caesar III: Augustus
https://github.com/Keriew/augustus
Caesar III: Julius:
https://github.com/bvschaik/julius/
fheroes2:
https://github.com/ihhub/fheroes2/
OpenRa:
https://www.openra.net/
И т.н. Проблемът е, че енджинът или кодът на играта трябва да са open source, за да могат разни ентусиасти да ги преработват и да правят Linux нейтив портове. За такива малки игри отнема години обратно инженерство, а за днешните модерни игри е абсолютно невъзможно и няма да стигнат 10 000 човека да работят по тях, така че искането ти си остава в зоната на мечтите

Как да използвам mangohud да покаже fps брояча. Стартирам играта по този начин: mangohud ./start.sh, но не показва нищо. Пробвах и това: MANGOHUD=1 glxgears, но пак не работи. Стартирам само линукс native игри.
MANGOHUD=1 MANGOHUD_CONFIG=fps_only,position=top-right glxgearsАха, не било така, а така
mkdir -p -v ~/.config/MangoHud &&
echo "position=top-right
font_size=24
fps_only" > ~/.config/MangoHud/MangoHud.confКод за потвърждение: Избери целия код
mangohud --dlsym glxgears
Последно промяна от бат-начо на Пет Мар 28, 2025 11:23, променено общо 2 пъти.
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

За изолираните Wine игри копираш готовия конфигурационен файл в /game/home/.config/MangoHud. За нейтив игрите използваш основния конфигурационен файл, но понякога има разлика в използването за Vulkan и OpenGL:ArchEnemy написа: Пет Мар 28, 2025 09:20 Как да използвам mangohud да покаже fps брояча. Стартирам играта по този начин: mangohud ./start.sh, но не показва нищо. Пробвах и това: MANGOHUD=1 glxgears, но пак не работи. Стартирам само линукс native игри.
https://github.com/flightlessmango/Mang ... ile#opengl

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблем с grub след инсталиране на Arch Linux
от ArchEnemy » Чет Май 14, 2026 09:10 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 75 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Май 16, 2026 00:19
-
-
-
Иран скастри Тръмп за психологическите му игри със санкциите
от Mozo » Пон Юни 30, 2025 13:23 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 454 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Юни 30, 2025 13:23
-
-
-
Черна дупка на "Капитан Андреево": Игри, филми и сериали, вместо засилен контрол на тонове храни с пестициди
от Mozo » Сря Юни 03, 2026 11:28 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Юни 03, 2026 11:28
-
-
-
Избор на Linux дистрибуция
от iNfAmous93 » Нед Яну 04, 2026 12:18 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 73 Отговори
- 2544 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Вто Фев 03, 2026 13:38
-
-
-
Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux
от blankcat » Чет Фев 12, 2026 01:56 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 20 Отговори
- 410 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
Вто Фев 17, 2026 11:31
-