Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Задължително ли е оставянето на бакшиш?

Барометър на общественото мнение :) .

Задължително ли е оставянето на бакшиш?

1. Да.
2
11%
2. Не.
12
63%
3. Не мога да преценя.
0
Няма гласували
4. Друго.
5
26%

Общо гласове: 19

teqilieva
Начинаещ

Re: Задължително ли е оставянето на бакшиш?

Мнение от teqilieva »

Аз лично почти винаги оставам бакшиш. В случаите, в които сервитьорите се държат неучтиво, не оставам бакшиш.
Прочетено: 2505 пъти
simona321
Начинаещ

Мнение от simona321 »

Разбира се, че не е, но аз лично винаги оставам.
Аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan

Мнение от WonG »

Kotkata68 написа:
Mozo написа:Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?
В хлебарницата няма да ти го сервират. Говорим за различен начин на обслужване и аз поне не съм против бакшишите. Щом съм доволна от дадена услуга и имам възможност, мога и искам да покажа, че оценявам труда на този, който ми е създал комфорт и удоволствие. :)
Да, но въпроса е "задължително ли е?", защото ти може да искаш да му покажеш, че оценяваш труда му, но други хора не желаят. :усмивка1:
Аз не съм съгласен с това задължение, камоли пък да си вземе сам бакшиш от парите, които съм му дал...

Изображение

Аватар
MalamiR
Металист
Металист

Мнение от MalamiR »

Не мисля, че е задължително. Това си е лична преценка. Ако аз съм доволен от обслужването, в ресторант например, много ясно че ще оставя бакшиш, който гледам да е поне 15% на сумата.

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Аватар
chereshka88
Доктор
Доктор
Обратна връзка:

Мнение от chereshka88 »

Отговорих с "не". Никой не може да ме задължи да оставям повече пари, отколкото е нужно, дори не всеки пък има такава възможност. Оставяла съм малки бакшиши в заведения, при това само, ако видя, че сервитьорът се държи дружелюбно и се старае.. Попадала съм на доста мрачни такива и изобщо тогава не ми е минавало през ума да им оставя бакшиш =;
“Oблечени от глава до пети в любов. Това е единствената марка, която никога не излиза от мода!”
Аватар
Freyja
Доктор
Доктор

Мнение от Freyja »

chereshka88 написа:Отговорих с "не". Никой не може да ме задължи да оставям повече пари, отколкото е нужно, дори не всеки пък има такава възможност. Оставяла съм малки бакшиши в заведения, при това само, ако видя, че сервитьорът се държи дружелюбно и се старае.. Попадала съм на доста мрачни такива и изобщо тогава не ми е минавало през ума да им оставя бакшиш =;
Това е така,да...Обаче,клиентите по заведенията в много от случаите са истински задници...то търпиш,търпиш,ама в един момент,колкото и да е прав клиентът,не мрачен,ами мракобесен ставаш... :roll:
Изобщо не съм по заведенията,ама изобщо.В повечето случаи направо насила ходя,и виждам и чувам неща,дето не знам с какви нерви трябва да си,за да ги изтърпиш...Особено с жените сервитьорки,се държат отвратително...Била съм и аз,но изтраях 1 месец,преко сили...помагах на една приятелка,още га бЕх млада... :evil4:
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
Аватар
chereshka88
Доктор
Доктор
Обратна връзка:

Мнение от chereshka88 »

Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главата :съгласен: не може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата :evil: от тази гледна точка направо поздравявам сервитьорите за търпението им..
“Oблечени от глава до пети в любов. Това е единствената марка, която никога не излиза от мода!”
Аватар
MalamiR
Металист
Металист

Мнение от MalamiR »

chereshka88 написа:Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главата :съгласен: не може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата :evil: от тази гледна точка направо поздравявам сервитьорите за търпението им..
Колко такива клиенти съм имал... Мрачни, супер капризни и отнасящи се по ужасен начин... Няма какво да направиш. Казват ти, че "клиентът е цар" и толкова. Стоиш и търпиш. В момента, в който си изпуснеш нервите и трябва да си търсиш друга работа. :усмивка1:

Аватар
Freyja
Доктор
Доктор

Мнение от Freyja »

chereshka88 написа:Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главата :съгласен: не може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата :evil: от тази гледна точка направо поздравявам сервитьорите за търпението им..
:съгласен:
Това го написах,по повод предния ти пост,в който споменаваш мрачните и нестарателни сервитьори...В края на 12 часова смяна/че и 8 часова/просто не можеш да си седиш на краката от физическа умора,а като добавиш и някой идиот/минимум един :mrgreen: /може да ти стане ясно,че изобщо не става въпрос за бакшиши. :evil4:
Тези,нахалните,дето си взимат направо от рестото...също отвратителен "навик",не го одобрявам и аз... :съгласен:
Един път с холандските колежки,пихме кафе на НДК,и един младеж,направо си го взе "бакшиша",защото ги видя,че са и чужденки...Ама,не позна. :evil4: Едната го викна обратно,и да видиш как бързо я "разбра" какво иска да му каже,и ѝ наброи стотинките.Жълти,за да си отмъсти,но пък тя си ги прибра... :evil4: :headbang:
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
Аватар
Freyja
Доктор
Доктор

Мнение от Freyja »

MalamiR написа:
Колко такива клиенти съм имал... Мрачни, супер капризни и отнасящи се по ужасен начин... Няма какво да направиш. Казват ти, че "клиентът е цар" и толкова. Стоиш и търпиш. В момента, в който си изпуснеш нервите и трябва да си търсиш друга работа. :усмивка1:
И това,за съжаление е вярно.
Аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan

Мнение от WonG »

Някои дори се чувстват длъжни да върнат рестото до последната стотинка, а не като тия да си прибират бакшиш.
Някои пъти, когато рестото ми е било стотинки, съм казвал на момичето да ги задържи, но отказват. :evil4: Това в магазини, кафенета, бензиностанции...

Изображение

Аватар
MalamiR
Металист
Металист

Мнение от MalamiR »

WonG написа:Някои дори се чувстват длъжни да върнат рестото до последната стотинка, а не като тия да си прибират бакшиш.
Някои пъти, когато рестото ми е било стотинки, съм казвал на момичето да ги задържи, но отказват. :evil4: Това в магазини, кафенета, бензиностанции...
Отказват?! Изображение

Аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan

Мнение от WonG »

MalamiR написа: Отказват?! Изображение
Сериозно говоря. :mrgreen:

Изображение

Аватар
Льо
Луд за връзване
Луд за връзване

Мнение от Льо »

Много мразя да съм на маса с някой, де се пине да плати и да не остави бакшиш поне 10%. Права го за две стинки на момента, без значка кой се пада. Днеска пак се случи, хем ме познава тоя френд, хем е сърбал същата попара и то май няколко пъти, щото е адски стиснат, но не му иде акъла. Нацупи се , ама ще му мине.
Става въпрос за много високо ниво на обслужване, макар и в махленско капанче.
"Много трудно се обяснява на глухи, показва на слепи и спори с идиоти"
Аватар
MalamiR
Металист
Металист

Мнение от MalamiR »

Льо написа:Много мразя да съм на маса с някой, де се пине да плати и да не остави бакшиш поне 10%. Права го за две стинки на момента, без значка кой се пада. Днеска пак се случи, хем ме познава тоя френд, хем е сърбал същата попара и то май няколко пъти, щото е адски стиснат, но не му иде акъла. Нацупи се , ама ще му мине.
Става въпрос за много високо ниво на обслужване, макар и в махленско капанче.
Не се и съмнявам в твоите възможности, но нямаш право да насаждаш на хората какво да правят. Това дали да остави бакшиш, или не, си е негово лично решение. Ако не му харесва обслужването и не го вижда като такова "на високо ниво", като теб, значи няма да остави.
Ако е стиснат... Ами, такъв си е. Нямаш право да се месиш в решенията на човек. И аз да съм, и аз бих се нацупил.

Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Анкети”