Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Задължително ли е оставянето на бакшиш?
Re: Задължително ли е оставянето на бакшиш?
Аз лично почти винаги оставам бакшиш. В случаите, в които сервитьорите се държат неучтиво, не оставам бакшиш.
Прочетено: 2505 пъти
Разбира се, че не е, но аз лично винаги оставам.
Да, но въпроса е "задължително ли е?", защото ти може да искаш да му покажеш, че оценяваш труда му, но други хора не желаят.Kotkata68 написа:В хлебарницата няма да ти го сервират. Говорим за различен начин на обслужване и аз поне не съм против бакшишите. Щом съм доволна от дадена услуга и имам възможност, мога и искам да покажа, че оценявам труда на този, който ми е създал комфорт и удоволствие.Mozo написа:Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?
Аз не съм съгласен с това задължение, камоли пък да си вземе сам бакшиш от парите, които съм му дал...
- MalamiR
- Металист

Не мисля, че е задължително. Това си е лична преценка. Ако аз съм доволен от обслужването, в ресторант например, много ясно че ще оставя бакшиш, който гледам да е поне 15% на сумата.
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
- chereshka88
- Доктор

- Обратна връзка:
Отговорих с "не". Никой не може да ме задължи да оставям повече пари, отколкото е нужно, дори не всеки пък има такава възможност. Оставяла съм малки бакшиши в заведения, при това само, ако видя, че сервитьорът се държи дружелюбно и се старае.. Попадала съм на доста мрачни такива и изобщо тогава не ми е минавало през ума да им оставя бакшиш 
“Oблечени от глава до пети в любов. Това е единствената марка, която никога не излиза от мода!”
Това е така,да...Обаче,клиентите по заведенията в много от случаите са истински задници...то търпиш,търпиш,ама в един момент,колкото и да е прав клиентът,не мрачен,ами мракобесен ставаш...chereshka88 написа:Отговорих с "не". Никой не може да ме задължи да оставям повече пари, отколкото е нужно, дори не всеки пък има такава възможност. Оставяла съм малки бакшиши в заведения, при това само, ако видя, че сервитьорът се държи дружелюбно и се старае.. Попадала съм на доста мрачни такива и изобщо тогава не ми е минавало през ума да им оставя бакшиш
Изобщо не съм по заведенията,ама изобщо.В повечето случаи направо насила ходя,и виждам и чувам неща,дето не знам с какви нерви трябва да си,за да ги изтърпиш...Особено с жените сервитьорки,се държат отвратително...Била съм и аз,но изтраях 1 месец,преко сили...помагах на една приятелка,още га бЕх млада...
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
- chereshka88
- Доктор

- Обратна връзка:
Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главата
не може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата
от тази гледна точка направо поздравявам сервитьорите за търпението им..
“Oблечени от глава до пети в любов. Това е единствената марка, която никога не излиза от мода!”
- MalamiR
- Металист

Колко такива клиенти съм имал... Мрачни, супер капризни и отнасящи се по ужасен начин... Няма какво да направиш. Казват ти, че "клиентът е цар" и толкова. Стоиш и търпиш. В момента, в който си изпуснеш нервите и трябва да си търсиш друга работа.chereshka88 написа:Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главатане може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата
chereshka88 написа:Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главатане може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата
Това го написах,по повод предния ти пост,в който споменаваш мрачните и нестарателни сервитьори...В края на 12 часова смяна/че и 8 часова/просто не можеш да си седиш на краката от физическа умора,а като добавиш и някой идиот/минимум един
Тези,нахалните,дето си взимат направо от рестото...също отвратителен "навик",не го одобрявам и аз...
Един път с холандските колежки,пихме кафе на НДК,и един младеж,направо си го взе "бакшиша",защото ги видя,че са и чужденки...Ама,не позна.
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
И това,за съжаление е вярно.MalamiR написа:Колко такива клиенти съм имал... Мрачни, супер капризни и отнасящи се по ужасен начин... Няма какво да направиш. Казват ти, че "клиентът е цар" и толкова. Стоиш и търпиш. В момента, в който си изпуснеш нервите и трябва да си търсиш друга работа.chereshka88 написа:Оо, да, има непоносими клиенти наистина. Виждала съм много такива и ми иде да им метна една тухла в главатане може да се държиш отвратително с друго човешко същество, което даже не познаваш и което просто си върши работата
Някои дори се чувстват длъжни да върнат рестото до последната стотинка, а не като тия да си прибират бакшиш.
Някои пъти, когато рестото ми е било стотинки, съм казвал на момичето да ги задържи, но отказват.
Това в магазини, кафенета, бензиностанции...
Някои пъти, когато рестото ми е било стотинки, съм казвал на момичето да ги задържи, но отказват.
- MalamiR
- Металист

Отказват?!WonG написа:Някои дори се чувстват длъжни да върнат рестото до последната стотинка, а не като тия да си прибират бакшиш.
Някои пъти, когато рестото ми е било стотинки, съм казвал на момичето да ги задържи, но отказват.Това в магазини, кафенета, бензиностанции...
- Льо
- Луд за връзване

Много мразя да съм на маса с някой, де се пине да плати и да не остави бакшиш поне 10%. Права го за две стинки на момента, без значка кой се пада. Днеска пак се случи, хем ме познава тоя френд, хем е сърбал същата попара и то май няколко пъти, щото е адски стиснат, но не му иде акъла. Нацупи се , ама ще му мине.
Става въпрос за много високо ниво на обслужване, макар и в махленско капанче.
"Много трудно се обяснява на глухи, показва на слепи и спори с идиоти"
- MalamiR
- Металист

Не се и съмнявам в твоите възможности, но нямаш право да насаждаш на хората какво да правят. Това дали да остави бакшиш, или не, си е негово лично решение. Ако не му харесва обслужването и не го вижда като такова "на високо ниво", като теб, значи няма да остави.Льо написа:Много мразя да съм на маса с някой, де се пине да плати и да не остави бакшиш поне 10%. Права го за две стинки на момента, без значка кой се пада. Днеска пак се случи, хем ме познава тоя френд, хем е сърбал същата попара и то май няколко пъти, щото е адски стиснат, но не му иде акъла. Нацупи се , ама ще му мине.
Ако е стиснат... Ами, такъв си е. Нямаш право да се месиш в решенията на човек. И аз да съм, и аз бих се нацупил.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Вместо бакшиш: Руски депутат предлага процент от сметката в ресторанта да отива за войната
от Mozo » Пет Сеп 19, 2025 12:32 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 85 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 19, 2025 12:32
-
-
-
Задължително шофиране и по тъмно, за да вземеш книжка
от Mozo » Пет Мар 06, 2026 12:22 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 10 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Мар 06, 2026 12:22
-
-
- 0 Отговори
- 116 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Ное 12, 2025 13:01
-
-
Гласуването в България е задължително: Ето какви са наказанията, ако не отидете до урните
от Mozo » Вто Апр 07, 2026 12:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 9 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Апр 07, 2026 12:32
-
-
-
На прага на еврото: Двойното обозначаване на цените вече ще е задължително
от Mozo » Пет Авг 08, 2025 12:49 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 100 Преглеждания
-