Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Задължително ли е оставянето на бакшиш?
- Ми_ми
- Адвокат на Дявола

Задължително ли е оставянето на бакшиш?
Много искам да чуя вашето мнение по тази тема, защото непрекъснато се сблъсквам с разногласия.
Аз лично смятам, че никой не може да ме държи длъжна да плащам над установеното с фактура или касов бон, просто защото "така било прието" - е, къде са го приели това?! Отивам в заведение, поръчвам си, консумирам и ми носят сметката - от която съвсем точно и ясно се вижда какво и за каква сума съм консумирала. Защо трябва да оставям сума над тази, която реално съм консумирала? Аз също работя с клиенти и имам ценоразпис, с който те се съобразяват и никога не съм очаквала да ми оставят сума над тази, която е определена от ценоразписа и повярвайте ми не ги смятам за невъзпитани.
Още повече се дразня, когато някой сервитьор си позволи да се разполага с моите пари вместо мен и да определя той каква сума ще ми върне, като ресто, като си закръглява на своя глава сметката - вбесявам се от това! Не им били големи заплатите на сервитьорите и затова разчитали на бакшишите........глупости, но дори и да е така - ами, да си потърсят по-добре платена работа в такъв случай, а не да ме карат да се чувствам длъжна за нещо аз, която чинно си плаща сметката, според определените цени в менюто на всяко заведение и не влизам в спор, че ми е скъпо, ако ми е скъпо ще потърся друго заведение, а няма да им платя по-малка сума от тази, която са написали в менюто си.
За фризьорите е същото! До сега само една фризьорка ми е казвала - "Не ми оставяй повече пари, защото всичко е калкулирано в цената, която ти казвам."
Какво е вашето мнение?
Прочетено: 2501 пъти
Аз лично смятам, че никой не може да ме държи длъжна да плащам над установеното с фактура или касов бон, просто защото "така било прието" - е, къде са го приели това?! Отивам в заведение, поръчвам си, консумирам и ми носят сметката - от която съвсем точно и ясно се вижда какво и за каква сума съм консумирала. Защо трябва да оставям сума над тази, която реално съм консумирала? Аз също работя с клиенти и имам ценоразпис, с който те се съобразяват и никога не съм очаквала да ми оставят сума над тази, която е определена от ценоразписа и повярвайте ми не ги смятам за невъзпитани.
Още повече се дразня, когато някой сервитьор си позволи да се разполага с моите пари вместо мен и да определя той каква сума ще ми върне, като ресто, като си закръглява на своя глава сметката - вбесявам се от това! Не им били големи заплатите на сервитьорите и затова разчитали на бакшишите........глупости, но дори и да е така - ами, да си потърсят по-добре платена работа в такъв случай, а не да ме карат да се чувствам длъжна за нещо аз, която чинно си плаща сметката, според определените цени в менюто на всяко заведение и не влизам в спор, че ми е скъпо, ако ми е скъпо ще потърся друго заведение, а няма да им платя по-малка сума от тази, която са написали в менюто си.
За фризьорите е същото! До сега само една фризьорка ми е казвала - "Не ми оставяй повече пари, защото всичко е калкулирано в цената, която ти казвам."
Какво е вашето мнение?
" Заговори, че да те видя." - Сократ
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Re: Задължително ли е оставянето на бакшиш?
Ами какво да кажа, освен, че така е прието.
Сервитьорите не са виновни, че ги назначават на минимални заплати и им обясняват, че от бакшиш ще си докарат по-голяма заплата. Няма какво да се лъжем, това е практика на собствениците, а сервитьорите разчитат на тези пари. На мен ми е неудобно и винаги оставям бакшиш, но ако ми се е паднал някой, който се прави, че работи, скъсва ми нервите с недобро обслужване, гледа ме с досада и все едно трябва да съм благодарна, че е дошъл да ми вземе поръчката, нищо добро не го чака. Тогава цялото ми неудобство се изпарява и заемам позата на строгата господарка, завам въпрос от рода на "Извинете, преча ли ви с нещо?" или "Ако ви нарушавам спокойствието, се извинявам" и според градуса на кипене, решавам дали да си тръгна или да викам управителя.
Бакшиша, който оставям, е според обслужването. 
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?

-
ivelina0808
Нем никой не е длъжен да оставя бакшиш ..
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

В хлебарницата няма да ти го сервират. Говорим за различен начин на обслужване и аз поне не съм против бакшишите. Щом съм доволна от дадена услуга и имам възможност, мога и искам да покажа, че оценявам труда на този, който ми е създал комфорт и удоволствие.Mozo написа:Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Гласувах с друго, защото зависи от обстоятелствата. В заведения за хранене, ресторанти и т.н. да, а в зависимост от степента на обслужване расте и бакшиша. В таксита също, докато в магазини или гишета за плащане на ток, вода, телефон не.
Такива ми ти работи
Такива ми ти работи
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
- Ми_ми
- Адвокат на Дявола

Е, тоо щом в ресторантите е ок, защо на гишето за плащане на парното да не е нормално да оставиш едни 10% върху сумата....... ей така, защото жената зад щанда е била бяла и добра.......
Когато човек работи в сферата на услугите и е в контакт с клиентите, значи не трябва да го разделят от сервитьори и фризьори или пък таксиметрови шофьори. Последните с по-висок ценз ли са от човек, който работи в клиентски център на мобилен оператор и по цял ден се разправя с клиенти? 
Защото тя няма как да подобри или влоши обслужването и защото няма как да прояви творчество. Бакшиш се оставя защото човека отсреща е бил внимателен, отзивчив или е дал някакъв съвет. А в размяната на пари срещу фактура не виждам това как ще стане. Поне аз така си мисля.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
- Ми_ми
- Адвокат на Дявола

Ми, тооо всеки, който работи с клиенти трябва да бъде внимателен, отзивчив или да дава съвети... даже сега се сещам, че онзи ден един продавач ми даде великолепен съвет как да си приготвя по-вкусни пелмени и ми се получиха уникално, нооо на касата не очакваха да оставя процент над сметката по този повод или пък на щанда да му извадя пет лева и да му ги подам - заради съвета и любезното обслужване...... по-скоро щеше да ме помисли за умопобъркана.
Със сигурностМи_ми написа:... по-скоро щеше да ме помисли за умопобъркана.
На мен пък ми се се случвало в ранните години на демокрацията сервитьорка почти да ми се кара, защото понечих да и оставя бакшиш, като просто закръглих сумата на кафето до най-близкото цяло число, по-голямо от сметката. Пак в същия период от време друга сервитьорка ми напъха останалите фъстъци в джоба, когато реших да си тръгвам от подобието на киновидеоклуб. Та явно бакшиша е според ситуацията.
- Ми_ми
- Адвокат на Дявола

Аааа видя ли
значи в единия случай ще съм със сигурност умопобъркана, а в другия ще ме заклеймят, като най-долна простакеса, защото видиш ли искам да си получа рестото до стотинка. Справедливо ли е......
Има решение на проблема. От хумористичния раздел е, но върши работа
Kotkata68 написа:...
...
Не е задължително,естетвено.Ако искаш обаче,може да оставиш-и на сервитьорката и на продавачката в магазина.Няма голяма разлика в заплатите им-на повечето места бачкат за жълти стотинки по 12 часа.
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Вместо бакшиш: Руски депутат предлага процент от сметката в ресторанта да отива за войната
от Mozo » Пет Сеп 19, 2025 12:32 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 83 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 19, 2025 12:32
-
-
-
Задължително шофиране и по тъмно, за да вземеш книжка
от Mozo » Пет Мар 06, 2026 12:22 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 10 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Мар 06, 2026 12:22
-
-
- 0 Отговори
- 116 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Ное 12, 2025 13:01
-
-
Гласуването в България е задължително: Ето какви са наказанията, ако не отидете до урните
от Mozo » Вто Апр 07, 2026 12:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 9 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Апр 07, 2026 12:32
-
-
-
На прага на еврото: Двойното обозначаване на цените вече ще е задължително
от Mozo » Пет Авг 08, 2025 12:49 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 100 Преглеждания
-