Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Задължително ли е оставянето на бакшиш?

Барометър на общественото мнение :) .

1. Да.
2
11%
2. Не.
12
63%
3. Не мога да преценя.
0
Няма гласували
4. Друго.
5
26%

Общо гласове: 19

Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Много искам да чуя вашето мнение по тази тема, защото непрекъснато се сблъсквам с разногласия.
Аз лично смятам, че никой не може да ме държи длъжна да плащам над установеното с фактура или касов бон, просто защото "така било прието" - е, къде са го приели това?! Отивам в заведение, поръчвам си, консумирам и ми носят сметката - от която съвсем точно и ясно се вижда какво и за каква сума съм консумирала. Защо трябва да оставям сума над тази, която реално съм консумирала? Аз също работя с клиенти и имам ценоразпис, с който те се съобразяват и никога не съм очаквала да ми оставят сума над тази, която е определена от ценоразписа и повярвайте ми не ги смятам за невъзпитани.
Още повече се дразня, когато някой сервитьор си позволи да се разполага с моите пари вместо мен и да определя той каква сума ще ми върне, като ресто, като си закръглява на своя глава сметката - вбесявам се от това! Не им били големи заплатите на сервитьорите и затова разчитали на бакшишите........глупости, но дори и да е така - ами, да си потърсят по-добре платена работа в такъв случай, а не да ме карат да се чувствам длъжна за нещо аз, която чинно си плаща сметката, според определените цени в менюто на всяко заведение и не влизам в спор, че ми е скъпо, ако ми е скъпо ще потърся друго заведение, а няма да им платя по-малка сума от тази, която са написали в менюто си.
За фризьорите е същото! До сега само една фризьорка ми е казвала - "Не ми оставяй повече пари, защото всичко е калкулирано в цената, която ти казвам."
Какво е вашето мнение?
Прочетено: 2501 пъти

" Заговори, че да те видя." - Сократ

Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка

Re: Задължително ли е оставянето на бакшиш?

Мнение от Kotkata68 »

Ами какво да кажа, освен, че така е прието. :booty: Сервитьорите не са виновни, че ги назначават на минимални заплати и им обясняват, че от бакшиш ще си докарат по-голяма заплата. Няма какво да се лъжем, това е практика на собствениците, а сервитьорите разчитат на тези пари. На мен ми е неудобно и винаги оставям бакшиш, но ако ми се е паднал някой, който се прави, че работи, скъсва ми нервите с недобро обслужване, гледа ме с досада и все едно трябва да съм благодарна, че е дошъл да ми вземе поръчката, нищо добро не го чака. Тогава цялото ми неудобство се изпарява и заемам позата на строгата господарка, завам въпрос от рода на "Извинете, преча ли ви с нещо?" или "Ако ви нарушавам спокойствието, се извинявам" и според градуса на кипене, решавам дали да си тръгна или да викам управителя. :mrgreen: Бакшиша, който оставям, е според обслужването. :dontknow:

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?
Изображение
ivelina0808

Мнение от ivelina0808 »

Нем никой не е длъжен да оставя бакшиш ..
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка

Мнение от Kotkata68 »

Mozo написа:Не, не смятам, че съм длъжен и това, че някой друг смята, че съм му длъжен, определено ме дразни. По тази логика да оставям и два лева в хлебарницата?
В хлебарницата няма да ти го сервират. Говорим за различен начин на обслужване и аз поне не съм против бакшишите. Щом съм доволна от дадена услуга и имам възможност, мога и искам да покажа, че оценявам труда на този, който ми е създал комфорт и удоволствие. :)

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член

Мнение от Diananet »

Гласувах с друго, защото зависи от обстоятелствата. В заведения за хранене, ресторанти и т.н. да, а в зависимост от степента на обслужване расте и бакшиша. В таксита също, докато в магазини или гишета за плащане на ток, вода, телефон не.
Такива ми ти работи :razz:
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Е, тоо щом в ресторантите е ок, защо на гишето за плащане на парното да не е нормално да оставиш едни 10% върху сумата....... ей така, защото жената зад щанда е била бяла и добра....... :) Когато човек работи в сферата на услугите и е в контакт с клиентите, значи не трябва да го разделят от сервитьори и фризьори или пък таксиметрови шофьори. Последните с по-висок ценз ли са от човек, който работи в клиентски център на мобилен оператор и по цял ден се разправя с клиенти? :roll:

Аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член

Мнение от Diananet »

Защото тя няма как да подобри или влоши обслужването и защото няма как да прояви творчество. Бакшиш се оставя защото човека отсреща е бил внимателен, отзивчив или е дал някакъв съвет. А в размяната на пари срещу фактура не виждам това как ще стане. Поне аз така си мисля.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Ми, тооо всеки, който работи с клиенти трябва да бъде внимателен, отзивчив или да дава съвети... даже сега се сещам, че онзи ден един продавач ми даде великолепен съвет как да си приготвя по-вкусни пелмени и ми се получиха уникално, нооо на касата не очакваха да оставя процент над сметката по този повод или пък на щанда да му извадя пет лева и да му ги подам - заради съвета и любезното обслужване...... по-скоро щеше да ме помисли за умопобъркана.

Аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член

Мнение от Diananet »

Ми_ми написа:... по-скоро щеше да ме помисли за умопобъркана.
Със сигурност :toothy10:
На мен пък ми се се случвало в ранните години на демокрацията сервитьорка почти да ми се кара, защото понечих да и оставя бакшиш, като просто закръглих сумата на кафето до най-близкото цяло число, по-голямо от сметката. Пак в същия период от време друга сервитьорка ми напъха останалите фъстъци в джоба, когато реших да си тръгвам от подобието на киновидеоклуб. Та явно бакшиша е според ситуацията.
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Аааа видя ли :toothy10: :toothy10: значи в единия случай ще съм със сигурност умопобъркана, а в другия ще ме заклеймят, като най-долна простакеса, защото видиш ли искам да си получа рестото до стотинка. Справедливо ли е......

Аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член

Мнение от Diananet »

Има решение на проблема. От хумористичния раздел е, но върши работа :toothy10:
Kotkata68 написа:...
Изображение
...
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Аватар
Freyja
Доктор
Доктор

Мнение от Freyja »

Не е задължително,естетвено.Ако искаш обаче,може да оставиш-и на сервитьорката и на продавачката в магазина.Няма голяма разлика в заплатите им-на повечето места бачкат за жълти стотинки по 12 часа.
“We watch, we listen, and we remember.The past is already written. The ink is dry.”(the Three-Eyed Raven)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така е, но по твоя преценка, а не да се чувстваш длъжен :)
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Анкети”