само аз от тука чета на хартия, няма друго такова усещане
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Коя книга четете в момента?
Re: Коя книга четете в момента?
откачалки
Прочетено: 100139 пъти
Е, посмали малко!Mouse написа: Сря Сеп 03, 2025 21:10Аууу, какви лоши думи. Аз съм на Амазон Киндъл от преди около 25-28 години и дори имам два от онова време. Жестоки са. На новия мога да си прехвърлям страниците и като прочета книгата да я върна в началото. Има ги и другите опции, за които говориш @xUbuntu Това че аз не ги ползвам или по-точно - не зная как да ги ползвам е друга ракия. Когато с мъжа ми започнахме на тях нямаше онова недоразумения Покетбук или нещо подобно. Това първо и второ съвсем не са по-скъпи от моя. Неудобството му е, че няма странични бордове като старите, но пък има подсветка. Аз съм им фен. Само да не кажете, че пак съм видиш ли я русофил, я англофил, я някое друга глупост![]()
Странични бордове не ти трябват. Като му сложиш подходяща корица, четецът буквално ти залепва в ръката. Аз ползвам ето тази. И съвсем отговорно мога да заявя, че по-удобна корица за електронна книга никога не е съществувала.
В началото на века си отделих една стая за библиотека. Направиха ми по поръчка лавици от масивен дъб, от пода до тавана, където подредих над 2000-те интересни книги, които вече бях си купил и прочел до този момент. Плюс няколко свободни лавици за новите книги, които ще си купя по-нататък. И какво? От 15 години книгите събират прах, защото почти всички ги имам в четеца си. Който нося във вътрешния джоб на палтото или шлифера си и цялата ми библиотека, плюс още около 4000 книги, които още не съм прочел, но ми изглеждат интересни, са ми винаги под ръка.Ripeng написа: Сря Сеп 03, 2025 21:20откачалки![]()
Да не говорим за плажа - електронната книга не се пълни с пясък (издържа на вода и прах по IPX8 стандарта), вятърът не ми обръща страниците, а ако я залее вълна, няма нужда да я суша или да си търся друга бройка. Като чета нощем, нямам нужда нито от нощна лампа (четецът си има подсветка), нито от нещо, с което да си подпирам книгата отворена.
Като намеря правописна, пунктуацонна или смислова грешка, или като пожелая да си редактирам превода (напр. във "Властелинът на пръстените" много ме дразнеше фамилията "Торбинс", защото съм свикнал от първата книга героят да е "Бегинс"), в електронната книга го коригирам за 2-3 минути с вградения Notepad. А какво да кажем за "преводите" на онова недоразумение, алкохолното петно Светлана Комогорова, буквално осрала (без извинение) десетки книги, които е превела срещу три кашона водка "Столичная" на бройка, затова всеки неин превод има нужда от основна редакция? Отне ми повече от две седмици по десетина часа на ден да редактирам нейния превод на "Дори каубойките плачат" на Том Робинз...
Ето, сега чета "Дневникът на един книжар" на Шон Битъл. И откривам средно по една грешка на страница. Маркирам ги в четеца и вечер ги оправям на компютъра. И добавям бележки под линия там, където са нужни, а преводачката е пропуснала да ги сложи. Като я свърша, ще я кача в някой торент тракер и всички останали ще я четат. А тези, които са си я купили на хартия за 20 лева, ще си я пазят в библиотеката с грешките и пропуските.
А любителските преводи? Един приятел преведе последните две книги за Траксас на Мартин Скот. Прати ми ги по Tox-а, отворих ги, пуснах една проверка с IDI Spell Checker и готово - вече си имам книгите, готови за четене. Няма нужда да ги разпечатвам на хартия, да ги подвързвам и да ги редя да събират прах по лавиците.
Така че, колкото и да ми хвали някой четенето на хартиени книги - вече не, благодаря... Защото с хубавото се свиква много бързо
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. 
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Напротив, чудесно ми е
Напротив, тази година прочетох три хартиени - ебаси неудобното, въпреки че може би над 30 години съм чел само хартия. След като свикнах в електронен формат, нищо не може да ме върне. Просто тези ми бяха подарък и се жертвахRipeng написа: Сря Сеп 03, 2025 21:20 откачалки![]()
xUbuntu написа: Сря Сеп 03, 2025 23:29 Така че, колкото и да ми хвали някой четенето на хартиени книги - вече не, благодаря... Защото с хубавото се свиква много бързо![]()

- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
Не зная според теб от кога си, но нашите ни ги донесоха от Англия и са над 20 години са. Може би 22-23. Не първите, но едни от първите. И ми бяха по-удобни, но се сниква и на новия, който също си има калъфче както твоя.xUbuntu написа: Сря Сеп 03, 2025 23:29 Е, посмали малко!То Kindle е измислен преди 18 години, а вие с мъжа ти ги ползвате от 25-28 години
Вярно е, преди 16-17 години нямаше PocketBook. Но пък имаше страхотни модели на Sony с microSD карта. След една година излязоха първите модели на OnyxBOOX, с Android и също с microSD карта, а преди 15 години се появи и PocketBook. Тогава OnyxBOOX бяха по-добри, две мнения няма. Но след това дръпнаха назад, като започнаха да икономисват хардуерните бутони... За цената си права. По принцип Kindle са най-евтини. Защото стоката, която се продава там, не е четеца, а твоите лични данни
Странични бордове не ти трябват. Като му сложиш подходяща корица, четецът буквално ти залепва в ръката. Аз ползвам ето тази. И съвсем отговорно мога да заявя, че по-удобна корица за електронна книга никога не е съществувала.

Второ не ми пука за кражбата на личните ми данни. Какво значение има за някой какви книги чета и какъв тип литература предпочитам. А и на моите години вече много малко неща имат и то само частично значение за мен.
Да си имам тишината, спокойствието, животните, градинката, лаптопа и Киндъла. Колко му трябва на човек когато е на 70+?
Определено предпочитам книжния вариант, който признавам е доста по-неудобен. С Дракона имахче стая с над 5000 хиляди тома, от които успях да взема съвсем малко. До преди година си купувах новите издания на определени автори, но вече започнах са се отказвам. Не от финансова точка, а просто нямам място. Дори махнях телевизора в горната спалня, за да мога на скрина да редя книги.
А и удобствоно на новия с подсветката ми допада доста.
Плъхолюбител

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!

- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
Заредих си любимите стари киндъли защото имат много непрочетени книги вътре ... и о, ужас. Забравила съм как беше с тях
Тръгнах с пръста да местя, яма то е с копчета, пък бутон за включване и изключване, които докато стопля как беше. Мале колко съм
Лесно се свикна на новото, на по-лесното. Сега и двата са заредени, но ми е мъчно за тях. Явно ще бъдат част от другите ми "ценности", които ми е жал да изхвърля
Лесно се свикна на новото, на по-лесното. Сега и двата са заредени, но ми е мъчно за тях. Явно ще бъдат част от другите ми "ценности", които ми е жал да изхвърля
Плъхолюбител

Приказка без край на Михаел Енде
изгледах филма и викам да прочета книгата
по-интересна и съдържателна е то е ясно, още от първите страници си проличава
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Рей Бредбъри - Априлската вещица и понеже е кратичко, ще напиша още отсега, че следващата е Хани Мюнцер - Жило и мед.

Любима книга! Несравнимо по-добра е от филма по нея! Като почти всяка книга де...Ripeng написа: Нед Ное 02, 2025 13:45Приказка без край на Михаел Енде
По темата: в момента довършвам 17-ти том на едно много приятно фентъзи тип "попаденец" от 18 тома - "Спасете ме, Кацураги сан!". Става въпрос за лекар - руснак, притежаващ магически способности, който обаче умира, изпитвайки нова ваксина върху себе си, и се озовава в тялото на млад лекар - японец в провинциална болница в алтернативна реалност, в която магията е почти непозната. Единият от авторите - Виктор Молотов - е лекар по професия, затова книгите му са до такава степен изпълнени с медицински подробности (които обаче са обяснени отлично), че могат да се четат едва ли не като учебник
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Звучи супер интересно, ама 17 тома пък звучи сериозно 
Относно Приказка без край на Михаел Енде - някак си е минала под радара ми, следващата ще е тя
Относно Приказка без край на Михаел Енде - някак си е минала под радара ми, следващата ще е тя

Ако искаш, изчакай няколко дни. В момента я препрочитам и забелязвам, че в електронната версия от Читанка се срещат грешки от обработката - липси на нов ред, твърди тирета за пренос, неправилно поставени запетаи, дублирани изречения. А самият превод е под всякаква критика - изпълнен е с тромави изрази, тавтологии, турцизми... Паралелно с четенето коригирам текста и след това мога да споделя изчистената книга, така че нищо да не разваля удоволствието ти от четенето.Mozo написа: Сря Яну 07, 2026 11:11Относно Приказка без край на Михаел Енде - някак си е минала под радара ми, следващата ще е тя
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

О, има време, сега нали чета предишната, която всъщност е доста яка и тя. Благодаря, ще изчакам, аз имам дълъг списък, та и да не е следващата, може да е по-следващата 

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Тройното убийство в Петрохан - какво се знае до момента
от Mozo » Сря Фев 04, 2026 12:17 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 47 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Фев 04, 2026 12:17
-
-
-
Какви са наемите в София и какво се търси в момента
от Mozo » Сря Авг 27, 2025 14:13 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 745 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Авг 27, 2025 14:13
-
-
-
Кои са четирите ключови повратни момента за мозъка с напредване на възрастта
от Mozo » Пон Дек 08, 2025 14:07 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 157 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Дек 08, 2025 14:07
-
-
-
Димо Алексиев след присъдата: За момента съм "персона нон грата“
от Mozo » Пон Авг 04, 2025 12:50 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 613 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Авг 04, 2025 12:50
-
-
-
В момента г-н Сарафов е в ролята на клошар, който харчи 1 млрд. лв. на година за прокуратурата
от Mozo » Пет Окт 03, 2025 11:47 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 194 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Окт 03, 2025 11:47
-