Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс мемета

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Re: Линукс мемета

Мнение от bvbfan »

Валсо написа: Пон Ное 03, 2025 18:21
бат-начо написа: Пон Ное 03, 2025 16:44 Астра е флагмана у Русия.
За Астра не знам. Само за РОСА съм чувал, че оригинално била дистро на руската армия, някои даже казваха, че РОСА значело точно това - "РОСсийская Армия" или нещо такова.
Не би трябвало, «Российские операционные системы» https://ru.wikipedia.org/wiki/Rosa_Linux и е сертифицирана от министерството на отбраната (може и да я ползват в армията). Аз я ползвах, малко, след като закупиха Mandriva. Общо взето промениха модела от 6 месеца стабилна версия на 4г. като Убунту и решиха, че доста по-късно ще преминат на Plasma 5 и аз преминах на KaOS.
Прочетено: 47637 пъти
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Изображение
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Уйланд... :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Изображение
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Глупости на кило. Плюс това има случаи, когато е неизбежен. Всъщност това е бъдещето, искаш или не.
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Е*ал съм го и в скапаното "бъдеще", предпочитам да си сваля сорса на програмата и да си я компилирам, вместо да се занимавам с глупости и да чакам цяла вечност! Последния път не помня какво исках да инсталирам от снап, но чаках 35 мин. да свали и инсталира нещо, което после се оказа 20 GB, за да използвам програма, която беше 6 или 8 MB и после трябваше да ровя надълбоко в разни директории, за да намеря конфиг файла за въпросната програма. #-o
В крайна сметка разкарах дебилния снап и си я компилирах от сорс за минута и половина. Оттогава започнах да си компилирам от сорс, ако ми потрябва нещо и го няма в хранилищата на арч или съществува само с 20-те ГБ отгоре.

И особено пък ако е с Qt framework-а - тогава компилирането е задължително, защото така му забранявам да търси qt6. Няма qt6 - няма "undefined symbols" и програмите работят. Вече две ги направих така: Flacon-QT5 и Nomacs-QT5, а колорпейнт пък съм я рипнал заедно с всичките файлове и библиотеки на qt5 и KF5. :mrgreen: Някой ден и mkvtoolnix-gui ще успея да го излъжа с qt5.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

За толкоз време не разбра как работи снап или флатпак, защо са му потрябвали 20 гири плява на едничко апче.
Но си се ориентирал правилно, не ги ползаш - компилираш и работи. След време (не вярвам да е скоро) ще си джентовец.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Той не прави разлика между Snap и Flatpak - трагедия... Иначе развива теории :съгласен:

Viber Flatpak се инсталира за секунди. qBittorrent също. Не съм видял нещо да е 20GB и да се инсталира много време. Ама сигурно пък има и такива, но още не съм попаднал :lol: :lol: :lol: Което пък от своя страна означава, че е изключение, а не практика. И така.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Многото гири идват от сборуване на всяко едно поотделно, примерно 3 по 12 гири,(както си пише и е вярно) след инсталиране няма да са 36, ами да кажем 15-20. И излиза, че лъжат, пък аз викам че е вярно. ;)
Да не говорим, че за да се завърти снап колелото му трябват първоначално snap bare core gtk-common-theme май и gnome. Te заемат нула място и не се ползват никога, нали.
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Изображение

:плача: :плача: :плача: :плача:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Малко пресилено, но, да :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Изображение
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Знаеш ли колко лаптопи и компютри съм инсталирал? Когато си вкарам името ... и веднага системата се настройва сама. Явно има още много да учите за Линукс
Не ползвам терминал, защото системата ми работи перфектно! И така съм я настроил, че знае кога Аз влизам, а не някой друг.

Виждам, че пишете разни глупости и реших да се намеся!
Аз съм един от двамата разработчици на 🇧🇬Българската дистрибуция Tilix 1.1 и такива глупости, като Терминал никога не сме използвали.
Успех!
А бе, момчета, вие в кой век се намирате?! Какви са тези терминали, кво е това чудо?!
Отдавна Линукс не използва Терминала! Всичко вече е на един клик с мишката.
Не искам да ви се меся, но аз съм с Линукс от 23 години и в последните 3-4 години изобщо не ползвам Терминала.
Правете каквото си искате и каквото знаете! Аз само ви гледам и не се меся! Но използването на Терминал вече е смешно!
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

wannaBe написа: Сря Фев 11, 2026 16:54
Знаеш ли колко лаптопи и компютри съм инсталирал? Когато си вкарам името ... и веднага системата се настройва сама. Явно има още много да учите за Линукс
Не ползвам терминал, защото системата ми работи перфектно! И така съм я настроил, че знае кога Аз влизам, а не някой друг.

Виждам, че пишете разни глупости и реших да се намеся!
Аз съм един от двамата разработчици на 🇧🇬Българската дистрибуция Tilix 1.1 и такива глупости, като Терминал никога не сме използвали.
Успех!
А бе, момчета, вие в кой век се намирате?! Какви са тези терминали, кво е това чудо?!
Отдавна Линукс не използва Терминала! Всичко вече е на един клик с мишката.
Не искам да ви се меся, но аз съм с Линукс от 23 години и в последните 3-4 години изобщо не ползвам Терминала.
Правете каквото си искате и каквото знаете! Аз само ви гледам и не се меся! Но използването на Терминал вече е смешно!
Олигофрения до шия! #-o :banghead:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

@wannaBe, къде ги намери тези коментари? Да ходя да се побъзикам с тях малко. :p
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”