МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА (МС)
MULTIPLE SCLEROSIS (MS)
Надя Данчева, IIIкурс, КТСАТ
НСА “Васил Левски”, 2009г
МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
Мултиплената (множествената) склероза /МС/ е хронично възпалително автоимунно заболяване на ЦНС, което се характеризира с пръснати плаки на демиелинизация в бялото вещество на главния и гръбначния мозък и астроглиоза, при относителна съхраненост на аксоните, и пристъпно-ремитентен или прогредиентен ход на протичане.
При множествената склероза поради погрешна реакция на имунната система, тъкан, принадлежаща на организма се разпознава като чужда и се атакува като такава. В резултат на тези "автоагресивни" процеси, при множествената склероза се говори за автоимунно заболяване. Развива се реакция на възпаление, която води до увреждане на миелина. Възпалението уврежда не само миелина, но и олигодендроцитите - клетки в ЦНС, отговорни за продукцията и поддържането на миелиновата обвивка на аксоните.
Процесът на разрушаване на миелина се нарича "демиелинизация". Демиелинизираните, "оголени" аксони не могат ефективно да провеждат нервните импулси. Провеждането на нервните импулси се забавя, а понякога дори се блокира. По този начин множествената склероза повлиява способността на мозъка да контролира функции като зрение, ходене, говорене и т.н. Нарича се "множествена", защото се засягат множество пръснати зони от главния и гръбначния мозък. Нарича се "склероза", защото болестта предизвиква "склероза" или уплътнение на мозъчната тъкан в засегнатите области от главния или гръбначния мозък.
................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Множествена склероза - презентация
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Множествена склероза - презентация
- Прикачени файлове
-
Множествена склероза - презентация.rar- (545.08 KiB) Свалено 44 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 352 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Окт 30, 2025 00:45
-