Хигиена и здравно възпитание на детето
Тема 1.
Предмет,цел и задачи на хигиената.
Научна дисциплина- дял от общата медицинска наука. Наименованието идва от дъщерята на Ескулаб/ Бог на здравето/ Хигия, която за древните гърци е била символ на здравето.
Целта на хигиената формулирана от Паркс- да направи развитието на човека по-съвършено, упадъка на живота по-бавен и смъртта по-далечна.
Предмет и област на действие на хигиената е първичната профилактика.
ЗАДАЧИ.
ТРИ ОСНОВНИ ЗАДАЧИ:
да изучава взаимодействието на човека и заобикалящата го среда и влиянието на средата върху човешкото здраве.
Да изучава, използва и съхранява всички стимулиращи и положително въздействащи върху здравето на човека фактори на околната среда, като същевременно ограничава и предотвратява вредните въздействия.
Да обосновава и разработва хигиени норми, изисквания, стандарти и технически нормали за оздравяване и оптимизиране на околната среда.
Хигиената предлага мерки насочени към създаването на екологично чисти-въздушна среда, почва, води, хранителни продукти и условия на бит, учение и труд.
Тема 2.
Фактори на средата и приспособителна криза.
Нарушаването на хигиенните норми често води до изчерпване на приспособителните възможности на човешкия организъм и възникване на приспособителна криза и болест.
Факторите влияещи върху приспособителните възможности и човешкото здраве са рискови и саногенни.
Вредните за човешкото здраве рискови фактори- представляват особен интерес за хигиената и са екзогенни /външни/ и ендогенни /вътрешни/.
Екзогенните се проявяват в резултат на биологично,психично, физиологично о социално въздействие на средата.
Ендогенните са частично придобити или генетично обусловени /заложени/.
Самогенните фактори стимулират и укрепват здравето на човека. Повишаване на качеството на живот, може да се постигне чрез практически действия основаващи се на научни и политически концепции за предотвратяване на рисковите фактори и развитие на самогенните.
Тема 3
Хигиена в детската възраст
Значението на този дял от хигиената се определя от 2 обстоятелства:
детския контингент на населението на България представлява около 26%.
Натрупаните фактически данни които показват, че болести като атеросклероза, захарен диабет и хипертония/високо кръвно налягане/ най-често води началото от детска възраст. Това доказва, че здравето на възрастния човек се формира още през ранните детски години.
Предмет на този раздел на хигиената е изучаването на детския и подрастващия организъм в условията на заобикалящата го среда, както и разработването на персонални хигиенни норми,мерки и изисквания спомагащи за пълноценното му развитие и укрепване на неговото здраве.
От предмета на хигиената в детска възраст произлизат нейните основни задачи:
изучаване на специфичните анатомофизиологични особености на децата и подрастващите без които е невъзможно да бъдат хигиеннонормирани параметрите на средата. Да се подобрят и разширят способностите на подрастващия организъм.
.............................
Прочетено: 1248 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Детето, блъснато от АТВ е в кома, лекарите не дават прогнози кога ще се събуди
от Mozo » Вто Авг 26, 2025 13:27 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 420 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Авг 26, 2025 13:27
-
-
-
Над половината учители искат глоби за родителите, ако детето им носи телефон в час
от Mozo » Пон Юни 09, 2025 14:15 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 132 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Юни 09, 2025 14:15
-
-
-
"Аз президент нямам, имам партиен лидер": Борисов обвини Радев в лошо възпитание (ВИДЕО)
от Mozo » Пет Сеп 26, 2025 13:26 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 175 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 26, 2025 13:26
-
-
-
13-годишната пребила детето в Кула, защото последвало профил в социалните мрежи
от Mozo » Сря Авг 13, 2025 13:04 » в Любопитни новини - 3 Отговори
- 203 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Авг 13, 2025 23:03
-
-
-
Мъж преби бившата си и дъщеря им след излизане от затвора, детето е със спукани ребра
от Mozo » Сря Юли 30, 2025 12:17 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 104 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Юли 30, 2025 12:17
-