Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Свързване на смартфони към линукс-десктоп

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Аватар
Nibelung
Философ с чук в ръка
Философ с чук в ръка

Свързване на смартфони към линукс-десктоп

Мнение от Nibelung »

Общи положения и изключения. Проблемни устройства.
Необходим софтуер и настройки. Хитринки и линкове.

В очакване на компетентни съфорумци :)
Прочетено: 315 пъти
Ний тука сички парле ву франсе

Изображение
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Re: Свързване на смартфони към линукс-десктоп

Мнение от cprog »

Aз мога да се включа донякъде със скромен личен опит.
Най-важното е да си изтеглете Android SDK. Когато преточете за конкретната версия платформата (има си мениджер в SDK-to)
търсите два изпълними файла за линукс : fastboot && adb. После можете да затриете sdk-to
Вторият важен момент е за някои дистрибуции да укажете udev rules файл за да достъпвате през usb телефона не само като руут, а и като собствения си юзър (В тоя файла се описват вендор и модел на телефона да ги разпознае системата). Има такъв примерен файл в MDN на мозилла за всеки производител
Всички флашвания се правят главно с fastboot
За Останалото adb.
Това е схематично. После мога да разгурна нещата с линкове и инфо от нета.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Моето мнение не се вписва в компетентните, но... И едва ли ще напиша нещо ново, но все пак...:)
Мисля че въпроса вероятно е по-общ, като под свързване вероятно не се има в предвид само USB кабел,при който няма абсолютно никакви проблеми с Линукс или поне аз не съм имал такива - просто се включва и се използва, а доста устройства съм „прехвърлил“. Нищо не се е налагало да инсталирам с цел - файлов трансфер. Да, за adb и fastboot е ясно, но те са с конкретна специализирана цел.

Ако съм познал че „общите положения“ са по-общи т.е. включват изобщо връзка, може да се прегледа писаното по-долу, а ако не... просто се прескача. :)

При мен проблема е, че през компютърното USB, зареждането е недостатъчно (стария HTC Sensension вече е на 1.5GHz, вместо 1.2 и това никак не е.... икономично, въпреки различните схеми на CPU Governor т.е. различните правила за скалиране на честотата на процесора). За таблетите да не говорим. За тях трябва адаптер за зареждане. От тук следва постоянно превключване на USB кабела (кабелите), което е неудобно. За сметка на това FTP сървър по WiFi решава нещата прекрасно и телефоните/таблетите се достъпват лесно и удобно. Ето този FTP сървър върши прекрасна работа за целта.

Изображение Изображение

Лесен интерфейс - възможност за удобно изключване/включвабе на GUI часта и оставяне само на сървиса и/или изключване и на него след приключване на работа. Изобщо - функционално.
От там нататък се използва удобния за целта файлов мениджър на десктоп Линукса - от mc до Krusader. Недостатъци - трансфера няма да е толкова бърз, колкото през USB (някои телефони поддържат и USB 3.0). Мен лично ми стига, при това все още използвам... "временно" едно просто безжично AP (не е рутер), което е на 8 години и съвсем логично трансфера сериозно не надминава 2MB/s. :) Вероятно с някои истински рутер/Микротик нещата ще са коренно различни, но зависи и от съответния телефон/таблет.

Аналогично решение - SSH Server

Изображение Изображение

Преимущества - това е SSHd, SFTP, SCP and Telnet т.е. може директно да се пусне един познат терминал към телефона. Недостатъци - ами същите. За прост файлов трансфер ми се вижда прекалено усложнено (не съм го използвал от не се знае кога), а в локалната ми мрежа FTP сървъра ми е напълно достатъчен. Все пак всеки си преценява за себе си кое му е най-подходящо.

Задал съм определен IP адрес за всяко устройство спрямо MAC адреса (в DHCP сървъра на рутера си - при мен е софтуерен въпросния но принципа е един и същ за всеки такъв) и така лесно "търся" съответното си устройство.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

За КДЕ е елементарно, инсталира се kdeconnect на компютъра и на телефона с андроид, веднъж се прави сдвояване на устройствата и от тук натам, когато двете устройства са в една безжична мрежа има връзка между тях. Като звъни телефона, излиза съобщение на декстопа за това, има достъп до файловете посредством долфин, на телефона. От телефона се управлява мудия плеъра на компютъра, а тъч скрийна може да се ползва и за тъчпад управлявайки мишката на компютъра. Работи и при КДЕ4 и при плазма 5
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Оказа се, някоя добра душа вече е била разработила тул за настройване на нужните програми и правилата за udev
С други думи това дето по-горе съм го описал, че го правя ръчно, вече става със скрипт.И тоз без нужда да се тегли цялото SDK.

Източникът е този:

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2638673

Намерих го докато търсех линкове.

Отваряме терминал.
Пишем: (аз командата я пуснах като обикновен юзър и микъде не питаше за парола, но и моето sudo e
настроено да не пита)

Код за потвърждение: Избери целия код

bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/corbindavenport/nexus-tools/master/install.sh)
Чакаме да свърши (бързо е)

Двете важни файлчета adb && fastboot са в $HOME/.nexustools, а не в /usr/local/bin, както пише в сайта.
Освен това се наложи сам да си ги добавя в PATH

Ако това го пуснете като root файловете ще заминат в /root/.nexustools

При мен се наложи като root да редактирам /etc/udev/rules.d/51-android.rules
и навсякъде където беше писано plugdev сложих моята група

Презареждаме правилата с:

sudo udevadm control --reload-rules
Преди да свъежем телефона еднократно е нужно да разрешим от самия телефон USB debuging със:

Settings > Developer Options > USB Debugging.

или

Settings > About Phone > Build number > и тапваме 7 пъти

Aко телефонът е рутнат, може да се наложи в съответното SuperSU apk приложение да укажем че
разрешаваме дотъп до adb

Всички по-надолу команди изпълняваме под терминал като обикновен ююзър със свързан телефон през USB

Накратко няма драйвери, няма дяволи. ВСичко нужно е два файла, терминал и телефон.
Разбира се по нататък, ако сменяме имиджа на телефона, ще си трябва съответния FLASH ROM
или друг системен файл за телефона, но това не опира до Линукса

И така команди с adb .
Източник:

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2266638

Пускане на adb сървъра: (телефона се явява клиента):

adb start-server
Спиране на сървъра:

adb kill-server

Листване на всички вързани устройства(забележете, ако сървъра не е пуснат се самопуска :) )

[omdv@localhost ~]$ adb devices
List of devices attached
* daemon not running. starting it now on port 5037 *
* daemon started successfully *
ZTE-Blade-G device

Логове на живо:(Спира се с Ctrl + C)

МОже да ползваме и стандартно пренасочване към файл

adb logcat

Пращане на файл към файловата система на смарта:

adb push file /sdcard/
Взимане на файл от телефона:

adb pull /sdcard/file
Аз като гледам май наистина съм запарашил в грешна посока :mrgreen:
Но така и така го бях написал и ми дожаля да трия :)
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Хардуер”