Криминологията е обществена наука за престъплението, за престъпниците и престъпността, както и за причините за тяхното съществуване в обществения живот,за превенцията и контрола над престъпното поведение и престъпността като социално явление.
Криминологията „ поддържа“ тесни връзки и с редица други науки, които в една или друга степен поради своя предмет или задача,подпомагат криминологията в постигане на основната си задача – разработване на научнообосновани мерки за ограничаване на противоправните прояви.
Криминологията има за обект на изследване обществените явления и процеси, обществените отношения , свързани със съществуването, развитието и възпроизводството на най-негативното социално явление-престъпността. Тя е основен обект на научно изследване от страна на криминологията. Възникването, етимологията, причинната обусловеност на престъпността се изучават именно от криминологията. Престъпността е явление което в нашето съвремие има мащабни тенденции и значителен ръст, което е диструктивно за обществото ни. При изучаването и криминологията задължително спира внимание върху личностните особености на извършителите на престъпното деяние.
Въпросът за предмета на криминологията и връзките й с другите клонове на науката не е безспорен. Предмет на криминологията – три вида:
- Престъпност - Престъпността като масово социално явление. Изучава се понятието за престъпността, нейното състояние, структура и динамика, също така и причините, които я пораждат.
- Личността на престъпника - Изучава се понятието, какво е личност на престъпника, формирането на личността му, както и механизма на индивидуалното престъпно поведение.
- Превенция на престъпността - вземане на предварителни мерки за ограничаване на съответното явление и да се получат благоприятни тенденции.
....................................
Целият материал:
Прочетено: 285 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Същност, обект и предмет, методи и способи на криминологията
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Същност, обект и предмет, методи и способи на криминологията
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Израел удари ПВО обект на Иран на Каспийско море
от Mozo » Вто Мар 31, 2026 11:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 11 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Мар 31, 2026 11:31
-
-
-
Иран призна за тежки повреди по ядрения обект във Фордоу след ударите на САЩ
от Mozo » Сря Юли 02, 2025 13:28 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 114 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Юли 02, 2025 13:28
-
-
-
Руснаците хвърлят жени на щурм в Украйна, украински дронове удариха руски жп обект (ВИДЕО)
от Mozo » Пон Авг 04, 2025 13:03 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 128 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Авг 04, 2025 13:03
-
-
-
67-годишният Методи спечели 29 дела срещу КАТ, съдът отмени глобите му за скорост за 10 бона
от Mozo » Пон Окт 06, 2025 12:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 122 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Окт 06, 2025 12:32
-