Деца с двигателни увреждания. ДЦП - същност, етиология и форми
Какво представлява заболяването?
ДЦП – детска церебрална парализа е увреждане на развиващия се мозък на новороденото. Засягат се в различна степен, различни сфери от дейността на мозъка: координацията на движенията и позата на тялото, говора, интелекта, перцепцията, емоциите, което понякога се комбинира с епилепсия, слепота, глухота и други отклонения.
Как се интерпретират етиологичните моменти на заболяването “ДЦП”
Причините за ДЦП са пренатални, интранатални и постнатални увреждания в резултат на смущения в развитието, инфекции, хипоксемия и механични травми.
Клинична картина
Основна проява е нарушената функция на волевата мускулатура. Установява се спастична пареза или парализа, която нарушава движенията. Много по- рядко парализата е вяла-хипотонична форма на ДЦП или са налице хореоатетозни движения-дискинетична форма на ДЦП. Другите неврологични прояви са: гърчове, нарушения в зрението, слуха и умствено изоставане. Детето или по-късно започва да сяда, да се изправя и прохожда, но може и въобще да не проходи.
Най-честите проблеми, които се асоциират с ДЦП, са епилепсия, умствена ретардация, неспособност за учене, дефицит във вниманието, свързано с хиперактивност. Основните проблеми обаче са проблемите с нарушената походка, както и придобитата сублуксация на тазобедрените стави.
.............
Целият материал:
Прочетено: 1042 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Деца с двигателни увреждания. ДЦП - същност, етиология и форми-презентация
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Деца с двигателни увреждания. ДЦП - същност, етиология и форми-презентация
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Подлезите в София стават по-достъпни за хора с увреждания и майките с колички
от Mozo » Пет Юли 25, 2025 12:47 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 73 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Юли 25, 2025 12:47
-
-
- 2 Отговори
- 325 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Пон Сеп 15, 2025 23:52
-
-
Две деца пострадаха при катастрофа с тротинетка в Бургас
от Mozo » Пет Юли 11, 2025 13:09 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 114 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Юли 11, 2025 13:09
-
-
- 0 Отговори
- 25 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Фев 17, 2026 11:44
-
-
Тук е по-добре за отглеждане на деца от Румъния и Сърбия (Графика)
от Mozo » Чет Фев 05, 2026 11:52 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 25 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Фев 05, 2026 11:52
-