Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Лаптоп Acer [РЕШЕНА]
Лаптоп Acer
Здравейте, утре чакам куриер да ми достави лаптоп марка, Acer Nitro 5 с процесор - Intel Core i7-10750H (2.6/5GHz, 12M), видеокарта - NVIDIA GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6, памет - 16GB DDR4 2933MHz, твърд диск 512 GB NVMe. Ще е с някаква 90 дневна версия на windows, колкото да пробвам в офиса на куриерската фирма дали работи. Мисля да му инсталирам Арч с инсталатора на Anarchy. Въпроса ми е, DXVK и vine, отделно ли трябва да ги инсталирам или vine е включено към DXVK. Лаптопа ще се ползва от сина ми и се надявам новите игри да вървят без проблем. Трябва ли нещо допълнително да се инсталира и ако да, какво?
Прочетено: 914 пъти
- Zeroadhesion
Re: Лаптоп Acer
Инсталирай и steam-native-runtime - за да си сложи повечето библиотеки, които ще бъдат нужни за подкарване на игри.
Също и:
nvidia
lib32-nvidia-utils
като преди това си дал enable на multilib хранилището.
wine като го инсталираш, първо бий winecfg да си създаде префикс и след това изпълни setup_dxvk install
Ако теглите Linux игри от zamunda, горната стъпка не е задължителна, защото са настроени предварително с вграден Wine.
Mozo като се включи, със сигурност ще добави още нещо
Също и:
nvidia
lib32-nvidia-utils
като преди това си дал enable на multilib хранилището.
wine като го инсталираш, първо бий winecfg да си създаде префикс и след това изпълни setup_dxvk install
Ако теглите Linux игри от zamunda, горната стъпка не е задължителна, защото са настроени предварително с вграден Wine.
Mozo като се включи, със сигурност ще добави още нещо
Здравей, не съм много на ТИ с игрите но предполагам,че тази статия ще ти помогне.vencito написа: Вто Юни 29, 2021 16:21 Здравейте, утре чакам куриер да ми достави лаптоп марка, Acer Nitro 5 с процесор - Intel Core i7-10750H (2.6/5GHz, 12M), видеокарта - NVIDIA GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6, памет - 16GB DDR4 2933MHz, твърд диск 512 GB NVMe. Ще е с някаква 90 дневна версия на windows, колкото да пробвам в офиса на куриерската фирма дали работи. Мисля да му инсталирам Арч с инсталатора на Anarchy. Въпроса ми е, DXVK и vine, отделно ли трябва да ги инсталирам или vine е включено към DXVK. Лаптопа ще се ползва от сина ми и се надявам новите игри да вървят без проблем. Трябва ли нещо допълнително да се инсталира и ако да, какво?
Защо не инсталираш чист арч, аз която хал хабер си нямам от linux и команди го инсталирах за 20 минути само като следвах командите от статията за инсталиране на arch.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Да, в темата, която е дала Тед има всичко необходимо, но ще дам и тук:
И си готов да играеш
За нейтив игрите инсталираш steam и steam-native-runtime както е казал Зеро:
И честит лаптоп 
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo pacman -S nvidia nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader wine faudio lib32-faudio lib32-freetype2За нейтив игрите инсталираш steam и steam-native-runtime както е казал Зеро:
sudo pacman -S steam steam-native-runtime
Защо не инсталираш чист арч, аз която хал хабер си нямам от linux и команди го инсталирах за 20 минути само като следвах командите от статията за инсталиране на arch.
Пробвал съм няколко пъти, но не успях. С инсталатора е по лесно.
Пробвал съм няколко пъти, но не успях. С инсталатора е по лесно.
Здравейте, няколко дни се мъча да инсталирам линукс на новия лаптоп, но без успех. Започвам инсталацията и когато стигна до избиране на дял, където да се инсталира линукса, операционната система не разпознава / вижда/ твърдият диск на лаптопа. Разознава само инсталационната флашка. Пробвах с различни дистрибуции, но не разпознават харда. Инсталирах windows 10, като при инсталацията форматирах харда. После пак пробвах да инсталирам линукс, но не става. Не знам каква е причината, линукс да не може да види твърдият диск.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

С чист Arch пробва ли? Най-вероятно е някое супер ново NVMe, което още го няма като драйвър, друго не ми идва на акъла
В BIOS някакви опции за промяна на интерфейс нещо?

С чист Арч съм се пробвал преди няколко години, но до края на инсталацията не съм стигал. Спомням си, че в началото се разделяше твърдият диск и се задаваше Ext4. Не знам дали ще мога да го инсталирам.Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 14:10 С чист Arch пробва ли? Най-вероятно е някое супер ново NVME, което още го няма като драйвър, друго не ми идва на акълаВ BIOS някакви опции за промяна на интерфейс нещо?
Не го вижда, само флашката. Къв тоз хард
- elementaryos
- Почетен член

с тези параметри излиза това https://ardes.bg/product/acer-nitro-5-a ... vme-180158Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 15:41 Гадна работа... Дай модела и да четем в нета освен, друго не виждам![]()
Интересното е, че в сайта пише, че се продава с linux ( не е уточнено какъв)

С каква команда проверяваш дали арч вижда ссд-то или хард дисковете ? ?
С тази команда ли ?
cfdisk- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Баси, той го е дал в първия пост, извинявам се
Влизаш в BIOS и задаваш контролера в режим AHCI - готово
Влизаш в BIOS и задаваш контролера в режим AHCI - готово

Сещам се, че преди време когато се пробвах да инсталирам арч за първи път и аз имах подобен проблем.
Използвах тази командата
но тя ми показваше само USB флашката, останалите 2 ssd-та и 2 хард диска ги нямаше.
За пртокола AHCI си беше включен.
Ето линк към поста в който обяснявам как съм накарала арч да "види" останалите ssd и хард дискове.
Не е кой знае какво просто трябва да се добави точния адрес на смия ssd или hdd диск.
Използвах тази командата
cfdiskно тя ми показваше само USB флашката, останалите 2 ssd-та и 2 хард диска ги нямаше.
За пртокола AHCI си беше включен.
Ето линк към поста в който обяснявам как съм накарала арч да "види" останалите ssd и хард дискове.
Не е кой знае какво просто трябва да се добави точния адрес на смия ssd или hdd диск.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Кубунту, лаптоп с външен монитор
от wannaBe » Вто Дек 02, 2025 15:59 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 8 Отговори
- 583 Преглеждания
-
Последно мнение от wannaBe
Сря Дек 03, 2025 16:00
-