Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Лаптоп Acer  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
vencito
Начинаещ

Лаптоп Acer

Мнение от vencito »

Здравейте, утре чакам куриер да ми достави лаптоп марка, Acer Nitro 5 с процесор - Intel Core i7-10750H (2.6/5GHz, 12M), видеокарта - NVIDIA GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6, памет - 16GB DDR4 2933MHz, твърд диск 512 GB NVMe. Ще е с някаква 90 дневна версия на windows, колкото да пробвам в офиса на куриерската фирма дали работи. Мисля да му инсталирам Арч с инсталатора на Anarchy. Въпроса ми е, DXVK и vine, отделно ли трябва да ги инсталирам или vine е включено към DXVK. Лаптопа ще се ползва от сина ми и се надявам новите игри да вървят без проблем. Трябва ли нещо допълнително да се инсталира и ако да, какво?
Прочетено: 914 пъти
Аватар
Zeroadhesion

Re: Лаптоп Acer

Мнение от Zeroadhesion »

Инсталирай и steam-native-runtime - за да си сложи повечето библиотеки, които ще бъдат нужни за подкарване на игри.

Също и:
nvidia
lib32-nvidia-utils

като преди това си дал enable на multilib хранилището.

wine като го инсталираш, първо бий winecfg да си създаде префикс и след това изпълни setup_dxvk install

Ако теглите Linux игри от zamunda, горната стъпка не е задължителна, защото са настроени предварително с вграден Wine.

Mozo като се включи, със сигурност ще добави още нещо :thumbright:
Аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

vencito написа: Вто Юни 29, 2021 16:21 Здравейте, утре чакам куриер да ми достави лаптоп марка, Acer Nitro 5 с процесор - Intel Core i7-10750H (2.6/5GHz, 12M), видеокарта - NVIDIA GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6, памет - 16GB DDR4 2933MHz, твърд диск 512 GB NVMe. Ще е с някаква 90 дневна версия на windows, колкото да пробвам в офиса на куриерската фирма дали работи. Мисля да му инсталирам Арч с инсталатора на Anarchy. Въпроса ми е, DXVK и vine, отделно ли трябва да ги инсталирам или vine е включено към DXVK. Лаптопа ще се ползва от сина ми и се надявам новите игри да вървят без проблем. Трябва ли нещо допълнително да се инсталира и ако да, какво?
Здравей, не съм много на ТИ с игрите но предполагам,че тази статия ще ти помогне.
Защо не инсталираш чист арч, аз която хал хабер си нямам от linux и команди го инсталирах за 20 минути само като следвах командите от статията за инсталиране на arch.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, в темата, която е дала Тед има всичко необходимо, но ще дам и тук:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo pacman -S nvidia nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader wine faudio lib32-faudio lib32-freetype2
И си готов да играеш :thumbright:

За нейтив игрите инсталираш steam и steam-native-runtime както е казал Зеро:

sudo pacman -S steam steam-native-runtime
И честит лаптоп :)
Изображение
vencito
Начинаещ

Мнение от vencito »

Защо не инсталираш чист арч, аз която хал хабер си нямам от linux и команди го инсталирах за 20 минути само като следвах командите от статията за инсталиране на arch.

Пробвал съм няколко пъти, но не успях. С инсталатора е по лесно.
vencito
Начинаещ

Мнение от vencito »

Здравейте, няколко дни се мъча да инсталирам линукс на новия лаптоп, но без успех. Започвам инсталацията и когато стигна до избиране на дял, където да се инсталира линукса, операционната система не разпознава / вижда/ твърдият диск на лаптопа. Разознава само инсталационната флашка. Пробвах с различни дистрибуции, но не разпознават харда. Инсталирах windows 10, като при инсталацията форматирах харда. После пак пробвах да инсталирам линукс, но не става. Не знам каква е причината, линукс да не може да види твърдият диск.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

С чист Arch пробва ли? Най-вероятно е някое супер ново NVMe, което още го няма като драйвър, друго не ми идва на акъла :-k В BIOS някакви опции за промяна на интерфейс нещо?
Изображение
vencito
Начинаещ

Мнение от vencito »

Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 14:10 С чист Arch пробва ли? Най-вероятно е някое супер ново NVME, което още го няма като драйвър, друго не ми идва на акъла :-k В BIOS някакви опции за промяна на интерфейс нещо?
С чист Арч съм се пробвал преди няколко години, но до края на инсталацията не съм стигал. Спомням си, че в началото се разделяше твърдият диск и се задаваше Ext4. Не знам дали ще мога да го инсталирам.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Виж дали поне го вижда :-k
Изображение
vencito
Начинаещ

Мнение от vencito »

Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 14:22 Виж дали поне го вижда :-k
Не го вижда, само флашката. Къв тоз хард :tard:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Гадна работа... Дай модела и да четем в нета освен, друго не виждам :???:
Изображение
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 15:41 Гадна работа... Дай модела и да четем в нета освен, друго не виждам :???:
с тези параметри излиза това https://ardes.bg/product/acer-nitro-5-a ... vme-180158
Интересното е, че в сайта пише, че се продава с linux ( не е уточнено какъв) :-k
Изображение
Аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

vencito написа: Пет Юли 02, 2021 15:04
Mozo написа: Пет Юли 02, 2021 14:22 Виж дали поне го вижда :-k
Не го вижда, само флашката. Къв тоз хард :tard:
С каква команда проверяваш дали арч вижда ссд-то или хард дисковете ? ?
С тази команда ли ?

cfdisk
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Баси, той го е дал в първия пост, извинявам се :mrgreen:

Влизаш в BIOS и задаваш контролера в режим AHCI - готово :thumbright:
Изображение
Аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

Сещам се, че преди време когато се пробвах да инсталирам арч за първи път и аз имах подобен проблем.
Използвах тази командата

cfdisk

но тя ми показваше само USB флашката, останалите 2 ssd-та и 2 хард диска ги нямаше.
За пртокола AHCI си беше включен.
Ето линк към поста в който обяснявам как съм накарала арч да "види" останалите ssd и хард дискове.
Не е кой знае какво просто трябва да се добави точния адрес на смия ssd или hdd диск.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”