Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

KBGOFFICE алтернатива

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

KBGOFFICE алтернатива

Мнение от Валсо »

Като ти дадат темплейт на код веднъж, после различни приложения почват да се раждат като бебета - на конвеер. Този път помощта от AI беше само с прочитането на речниците, които взех от древния KBGOFFICE с qt4, останалото си го донагласих аз лично. Е, още не мога да разбера как да направя прозореца преоразмеряем с влачене, но някой ден и това ще стане. Засега са с фиксирани размери.
Думи се търсят с въвеждане и после ентър. Ако ги направя превод с всеки keystroke, тогава и вие, и програмата получавате stroke :lol: ("удар", "инфаркт"), така че засега И това ще остане така.

Вариантите този път са GTK3 (естествено, не ставай смешен!), QT5 и QT6.

https://github.com/rado84-github/2-way-dictionary

Изображение

Изображение

Изображение
Прочетено: 99 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Re: KBGOFFICE алтернатива

Мнение от Montoya »

Изображение
Познавам няколко добри програмисти, говорил съм с всичките и те са на едно мнение, изкуственяка не е програмист. Пише някакви кодове, обаче дали работят и как се ремонтират при даден проблем, абе не става за сериозно програмиране, ти си мислиш, че откриваш топлата вода и ставаш голям програмист, ама не работят нещата. Друго трябва за добро програмиране и то не е изкуствен интелект
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Аз никога не съм твърдял, че съм програмист! :lol:
ИИ ми даде темплейта първия път, оттам насетне само го "ремонтирам" и нагласям за каквото ми трябва в момента, основно с кражбà на код от Stuck Exchange & Stuck OverthrowUp. Ако беше прочел поста, вместо да дуднеш наизуст, за да си от отбора на вечно недоволните, щеше да видиш, че тук ИИ ми помогна единствено за разчитането на речниците, които са '.dat' файлове и които са специфични бинарни формати, съответно не могат да бъдат прочетени просто така. Защото КБГ може да е писана за линукс, но думите в тези .dat файлове са с кодировка Бозиндоус-1251, което означава, че самите речници са взети от някоя програма със затворен код преди милион години. И когато командата $ file name.dat не ти показва нищо конкретно, остава да питаш или ИИ, или ако имаш подръка човек. Като няма човек наличен, питаш ИИ.

Ама ти нали си изпечен програмист, дето инсталира ЕФИ и легаси на един и същ хард диск, хайде разчети ги тези файлове - без помощта на ИИ, да те видим къде ще те хване запекът. :lol: :evil4:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Айде по-полека с езика, само да те натиснат и почваш да редиш тъпотиите. Не можеш да не обидиш някого.
Офтопик:
Конвейер :съгласен:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Чет Мар 05, 2026 11:29 Айде по-полека с езика, само да те натиснат и почваш да редиш тъпотиите. Не можеш да не обидиш някого.
Офтопик:
Конвейер :съгласен:
"Каквото повикало, такова се обадило".

Още по времето, когато си играх да махам бялото примигване от гном-скрийншот - нито тогава съм твърдял, че съм програмист, нито сега. Монтоя реши да се направи на много интересен с неговата гъба, с която очевидно е прекалил, защото обидата от негова страна беше непровокирана.
Програмист не съм (за енти път), просто в някои случаи мога да взема готов код и да го редактирам. Понякога успешно, понякога - не.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Вече си имаме и релийзи:

https://github.com/rado84-github/2-way- ... y/releases

Python е предимно script-like език, така че е лесно. Само с GTK се наложи да почета малко документация и новият бутон беше готов от раз. При това доста по-лесно от QT, където има ненужно много скоби.

В GTK3 е лесно:

Код за потвърждение: Избери целия код

import webbrowser
url = "[url address]"
webbrowser.open(url)
и приключваш!

Или пък така (ако те мързи да задаваш променлива предварително:

webbrowser.open(URL адреса директно)
А в QT - скобички в скобички, заврънкулки и какво ли още не и се налага да се обаждаш на приятел, който знае QT, за да превърне GTK кода за бутона в QT код. #-o
При толкова скобички и заврънкулки (странен синтаксис, като цяло), нищо чудно, че имат толкова знайни и незнайни бъгове. :lol:

Дефиницията за двата бутона в GTK3:

def on_font_button_clicked(self, button):
        dialog = Gtk.FontChooserDialog(
            title="Избор на шрифт",
            parent=self,
        )

def on_url_button_clicked(self, button):
        url = "https://github.com/rado84-github/2-way-dictionary"
        webbrowser.open(url)(
            title=="GitHub",
            parent=self,
        )
Това е код, който вероятно и дете от детската градина ще разбере какво прави бутонът, как се казва, какво извиква или не извиква.

Докато я ходѝ да разбереш това:

# FONT BUTTON
        self.font_button = QPushButton("Избор на шрифт")
        self.font_button.clicked.connect(self.on_font_button_clicked)
        top_layout.addWidget(self.font_button)

# GITHUB BUTTON
        self.url_button = QPushButton("GitHub")
        self.url_button.clicked.connect(self.on_url_button_clicked)
        top_layout.addWidget(self.url_button)

# GITHUB BUTTON HANDLER
    def on_url_button_clicked(self):
        url = QUrl("https://github.com/rado84-github/2-way-dictionary")
        QDesktopServices.openUrl(url)
Единстввеният плюс - по-прегледно е, във вид на блок, но само толкова. QPushButton, layout, addwidget, self.buttonname се повтаря два пъти, когато всичко можеше да е дефинирано в скоби както в GTK.

В GTK:

title=="GitHub"
В QT 3-4 пъти повече писане за същото нещо:

self.url_button = QPushButton("GitHub")
Поради тази причина мисля оттук нататък всички новости да са само в GTK версията. QT версиите - ако някой ги иска с новости, той да си се занимава да ги прехвърля.

Има и други причини, поради които не ми се занимава с QT, но те са дреболии в сравнение с описаните. Но ако държите да знаете кои са:

• Qt5: app.exec_()
• Qt6: app.exec()
Дреболия определено, но си е играчка да работиш покрай това, защото някой е решил да украсява кода. :roll:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Когато нещо е по-хубаво и функционално, е повече от нормално и да е по-слошно. Не можеш да сравняваш трабантче и ферари :thumbright:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”