Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Васил Терзиев: Вбесяват ме графитите, калта и изхвърлените строителни отпадъци по улиците

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Васил Терзиев: Вбесяват ме графитите, калта и изхвърлените строителни отпадъци по улиците

Мнение от Mozo »

Над 200 млн. евро за чистота ще бъдат спестени на софиянци. Всичко, свързано с нея, е централна тема и до края на мандата ще има видими подобрения, казва в интервю кметът на София

Още акценти от интервюто:

Дарил съм милиони. Светът не се променя с още една къща в Гърция или с яхта, а с инвестиции в образование и с помощ към другите. Успехът не е трупане на материални активи, а да ползваш знанията и парите да създаваш по-добро бъдеще, включително и за тези, чиито имена не знаеш

Ще поискаме от държавата да ни даде лифт "Заека", за да го възстановим

София може да остане без приет бюджет, но през май ще внесем капиталова програма, за да осигурим инвестициите в града

Всяка кадрова промяна в екипа ми е била нужна, за да работи по-ефективно общината

- Г-н Терзиев, ВАС върна повечето решения по мегапоръчката за чистенето на София. Какво означава това за столичани и успешна ли се оказа битката срещу мафията?

- Категорично да - направихме немислимото - не подписахме договори под натиск, осигурихме услугата навсякъде и защитихме интереса на софиянци.

Няма нищо неочаквано в тези решения на съда. Сключихме дългосрочен договор за две зони. За тази с районите “Изгрев”, “Слатина” и “Подуяне” подготвяме процедура по директно договаряне, за да имаме трайно решение. Остават 3 зони, за две ще прекратим процедурите и ще ги обявим наново.

За нас беше важно да спестим няколкостотин милиона на софиянци. Когато сме готови с договорите за всички зони, ще дам подробна сметка, за да може хората да се убедят колко наистина им е спестено. Убеден съм, че ще са над 200 млн. евро и ще постигнем другите ни цели - укрепване на общинския капацитет. В “Люлин” и “Красно село” вече няма проблеми, чисти се качествено, няма оплаквания от гражданите.

Беше важно и да разминем договорите и те да не изтичат по едно и също време, за да имаме повече гъвкавост да направим процедурите и да постигнем по-добри цени.

- С кои компании ще преговаряте?

- Освен участвалите в конкурса ще поканим и такива, които не са продавали документи за зоната, но отговарят на изискванията.

- Сега услугата в някои зони е осигурена чрез временно решение за около 1 г. Ще стигне ли времето за нови процедури и ще бъдат ли променени условията?

- Ще ни стигне, вече се работи по тях и ще ги прецизираме. Научихме доста неща в този процес и ще направим процедурите максимално рано предвид на това колко много време отнемат и какви съдебни битки има за всяка позиция. Не смятам, че сключването на договор ще е по-лесно, но постигнахме основната цел - нещо, което повечето хора не вярваха, че ще се случи, че ще удържим на натиска, ще си отстоим позициите и ще постигнем това, което за мен беше важно - да не натоварваме джоба на софиянци.

- В новите процедури ще има ли таван на цените, защото според съда липсата на такъв е причина да получите космически оферти?

- Не получихме космически оферти поради липса на таван, а заради разбирането на някои участници, че ще бъдем принудени да сключим договорите на тези цени, което няма да стане. Иначе за новите поръчки обмисляме и вкарването на таван на цените. Важното за мен е да получим най-добрата услуга на най-добрата цена.

- Казахте, че през февруари ще има проблем с изплащането на заплатите на работещите в градския транспорт. Някои синдикати се заканиха, че след изборите ще има протести. Може ли София отново да остане без градски транспорт и каква е дупката в сектора?

- Десетки милиони. За щастие, през февруари получихме плащане от правителството за 7,7 млн. евро, което закрепи нещата.

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/22540039
Прочетено: 8 пъти
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Любопитни новини”