Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Соевото "месо"

Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Соевото "месо"

Мнение от пъстрооката »

ИзображениеВ Китай соевите зърна се култивират и използват от хиляди години. Те се считали за една от петте святи култири, освен ориза, пшеницата ечемика и просото. В Европа е позната от началото на 1700, а в Америка от 1765 Соята има много лица, тя се използва на зърна, като кълнове или за производството на различни продукти като кълнове, соево мляко, соево сирене - тофу, соево олио, соев сос, соеви заместители на месото (така наречения "текстурен растителен протеин"), брашно и много други. Соята се използва и като съставка на много нехранителни продукти като например соеви свещи и биодизел. На Запад соевите свещи са много популярни тъй като горят много по-дълго и са по-здравословни.
Соята е едногодишно растение с различен вид, размер и височина. Понякога расте съвсем ниско и на височина не надвишава 20 см, друг път може да стигне до над 2 метра. тофуШушулките, стъблата и листата са покрити със нежен кафяв или сивкав мъх. Листата са трилистни (понякога петлистни). Те опадат преди преди зърната да узреят напълно. Това растение има малки, почти незабележими листенца, с бял, розов или лилав цвят. Соята се класифицира като бобово растение.
ИзображениеСамите соеви зърна също са с различна големина и цвят на обвивката от черно, през кафяво, синьо, жълто, до шарено. Обвивката на узрелите зърна е твърда, водоустойчива и защитава зародиша от възможните вреди. Ако тя бъде счупена зърното няма да покълне.
Соята е много богата на протеини - около 40%, мазнини ~ 20%, 35% ~ въглехидрати. Соевия протеин е много ценен, тъй като е устойчив на топлинна преработка. Той се нарича и пълен протейн, тъй като съдържа в себе си всички основни аминокиселини необходими на човешкия организъм.
соево месоНека сега обаче обърнем внимание на един определен соев продукт, а именно заместителите на месо. Те обикновенно се произвеждат от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Тяхните основни предимства са, че са много богати на протеин, приготвят се бързо и са ниско калорични.
ИзображениеСоевото "месо" направено от соево брашно съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде рехидратиран преди да се използва, тоест да се залее с течност в отношение 1:2. Ако обаче е направено от соев концентрат, нивото на протеина са покачва на 70 % и трябва да бъде рехидратирано в отношение 1:3.
ИзображениеКогато се съхранява в "сухо" състояние, то може да бъде съхранявано за повече от година, когато обаче бъде "оводнено" трябва да се използва веднага или в краен случай да бъде съхранявано в хладилник за не повече от 1-3 дни.
Течността, която ползвате при рехидратирането може да бъде гореща (препоръчително) или студена, като ако искате да стане по-бързо може да добавите капки лимон или оцет. Ако искате може в горещата вода може да добавите и подправки, които да овкусят месото.
соева каймаСоевите заместители на месо в България се продават в три разновидности - кайма, хапки и шницели.
Когато готвите такъв продукт трябва да знаете няколко неща. Първо - те трябва да са наистина добре рехидратирани тоест да не са сухи, тъй като в този си вид не са много подходящи за консумиране. Второ - имат нужда от подправки. Всичко е въпрос на вкус разбира се, но принципно са им необходими повечко аромати. Трето - ако принципно не си падате по здравословната храна без мазнини, може да си позволите да сложите малко повече олио при приготвянето им.
Най-важното обаче е, че соевите заместители на месо наистина могат да заместят месото във всяко ястие, било в традиционните пълнени чушки или сарми, или пък в кебапа, а и като класическа пържола с гарнитура.
соеви хапкиТе са особено подходящ избор по време на пости, тъй като са изцяло растителни и много вкусни. Същото важи и за онези от вас, които искат да свалят някои друг килограм преди все по-приближаващото лято. Ако пък просто искате да се храните по-здравословно включването на соята в хранителния ви режим, ще ви е само от плюс.
Прочетено: 1954 пъти
Капката дълбае камъка не със сила , а с постоянството си.........Изображение
Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Re: Соевото "месо"

Мнение от пъстрооката »

Когато реша да имам ден без месо, приготвям соеви хапки. Накисвам ги от вечерта.Натрошавам бульон вмалко вода и мазнина, и прибавям хапките. Като поизври водичката, слагам червен пипер, пикантина за пиле, малко сух чесън и след минути ги свалям от огъня. Някаква салатка и студена биричка или винце, много им вървят :thumbright:
Последно промяна от пъстрооката на Чет Фев 05, 2009 20:05, променено общо 1 път.
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Не е ли грухкало, мукало, мекало, бекало, куткудякало.... преди да стане на месо не го признавам [-(
:обичам камината:
Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Мнение от пъстрооката »

Kpuc написа:Не е ли грухкало, мукало, мекало, бекало, куткудякало.... преди да стане на месо не го признавам [-(
Няма как да го пробваш, като съм го направила.....Затваряш очите, лапаш и ..........искаш още :p :toothy10: :toothy10:
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Kpuc написа:Не е ли грухкало, мукало, мекало, бекало, куткудякало.... преди да стане на месо не го признавам [-(
:toothy10: :toothy10: :toothy10: ааааа Крис развеселих се от сърце хахахаха
Нооо аз също съм привърженичка на соята.......каква хубава мусака правя със соя не се разбира, че не е грухкала и мукала каймата и пълнени чушки стават също чудесни.

" Заговори, че да те видя." - Сократ

Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Мнение от пъстрооката »

Ми_ми написа:
Нооо аз също съм привърженичка на соята.......каква хубава мусака правя със соя не се разбира, че не е грухкала и мукала каймата и пълнени чушки стават също чудесни.
:clap: :clap: PDT_Love_18 PDT_Love_18 :hello1: :hello1: :hello1:
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

пъстрооката написа:
Ми_ми написа:
:clap: :clap: PDT_Love_18 PDT_Love_18 :hello1: :hello1: :hello1:
Еееми да, аз месо от лятото не ям и това е начина....... ;)

Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Аз много соя не съм ял... дори е трудно да си спомня кога съм ял...
Радвам се, че ви развеселих :lol:
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

Kpuc написа:Аз много соя не съм ял... дори е трудно да си спомня кога съм ял...
Радвам се, че ви развеселих :lol:
Виж, ако трябва да бъда честна ще ти кажа - не опитвай ако не е приготвена от някого който знае как се овкусява, защото наистина няма да ти хареса smst

Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

ОК :salute:
Аватар
kibo
Почетен член
Почетен член

Мнение от kibo »

Ми_ми написа: Виж, ако трябва да бъда честна ще ти кажа - не опитвай ако не е приготвена от някого който знае как се овкусява, защото наистина няма да ти хареса smst

Знаех аз, че има нещо гнило в цялата тая работа. Добре, че жената не влиза в този форум често.Току виж сте я подлъгали и нея :evil4: :evil4:
Аватар
pasinet
Лъч усмивка
Лъч усмивка
Обратна връзка:

Мнение от pasinet »

Хапките не ме кефят , обаче като кайма на пълнени чушки или мусака е готско.
Няма нито едно напълно грешно нещо на този свят - дори един спрял часовник е верен два пъти в денонощието.
Аватар
Ми_ми
Адвокат на Дявола
Адвокат на Дявола

Мнение от Ми_ми »

kibo написа:
Ми_ми написа: Виж, ако трябва да бъда честна ще ти кажа - не опитвай ако не е приготвена от някого който знае как се овкусява, защото наистина няма да ти хареса smst

Знаех аз, че има нещо гнило в цялата тая работа. Добре, че жената не влиза в този форум често.Току виж сте я подлъгали и нея :evil4: :evil4:
\:D/ : ми, то става без да се усети човек /подлъгването/, така че не разчитай на редките й влизания :) ;) :cool:
pasinet написа:Хапките не ме кефят , обаче като кайма на пълнени чушки или мусака е готско.
В интерес на истината хапки не съм пробвала :dontknow:

rosi_vesko
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от rosi_vesko »

И хапките са хубави,пробвай ги на кебап!
"Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен и с успехите му."
http://vbox7.com/play:abfa319b&ef=1
Аватар
пъстрооката
VIP
VIP

Мнение от пъстрооката »

:clap: :clap: :съгласен: :съгласен: :съгласен:
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори