Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

"България в обединена Европа"

Безплатни анализи, реферати, есета, доклади и всякакви теми, за които няма собствен раздел.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

"България в обединена Европа"

Мнение от Mozo »

Аз съм гражданин на Европа

През последните години все повече са говори за евроинтеграцията. В средствата за масова информация се водят дискусии за предимствата, които очакват България след присъединяването ни към съюза. Разискват се очакванията за бързо подобряване на жизнения стандарт, за преодоляване на проблема с безработицата, за бързо и лесно предвижване до всяка точка на Стария континент.
Аз, гражданинът на обединена Европа, съм убеден, че в един глобализиращ се свят държава, съществуваща в изолация, е обречена на много изпитания. Тя трудно би могла да развива своята икономика, разчитайки само на собствен пазар, без чужди инвестиции. Затова “общоевропейското пространство” все повече придобива реални измерения. То предлага на европейските държави много перспективи-единен пазар, свободно движение на стоки, услуги, капитали и стоки. Всичко това предполага успешно икономическо развитие и бърз просперитет.
Европейският съюз има за цел не само икономически растеж. Той цели подобряване на социалната сфера, защита на основните човешки права, подобряване на нормативната и законова уредба на страната.
Членството на България в Европейския съюз е средство за осъществяване на основните национални интереси на страната. Присъединяването обаче е дълъг и сложен процес, тъй като всяка страна, желаеща да се включи в съюза трябва да отговаря на редица критерии, свързани с икономиката, правото, правата на човека, екологията. Изисквания, които в продължение на няколко години страната ни трябва да изпълни.
Европейският съюз подкрепя изграждането на демократично общество в страните-членки. В България това става чрез различни програми за развитие на демократичните институции. Едновременно с това се подкрепят икономическите реформи, целящи да превърнат икономиката на пазарна, да повишат жизнения стандарт, да намалят безработицата. Присъединяването на България към Европейския пазар ще даде на българските граждани да се присъединят към основните принципи на съюза-свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Въпреки, че все още не сме пълноправни членове на съюза вече усещаме ползата от евроинтеграцията-българските граждани имат възможност да пътуват свободно, без визи в страните от Шенгенското пространство.
Има неща, които аз, гражданинът на Европа трябва да знам. Присъединяването ни към Европейския съюз има положителни и отрицателни страни.След присъединяването ни към Европейския съюз можем да очакваме чувствително подобрение на живота в страната. Всеки български гражданин ще има право да му се признаят образованието и квалификацията във всички страни-членки на Съюза, ще може сам да избира къде да живее и работи, ще се възползва от всички социални права, валидни за всички държави, членуващи в Съюза. Всичко това ще доведе до подобряване на стандарта на живот.
Не бива обаче да си мислим, че Европейският съюз ще ни залее с реки от изобилие, а ние ще се възползваме на готово от положителното в него. Освен перспективите, които ни дава евроинтеграцията, тя изисква голяма отговорност.
Цената на присъединяването е изпълнението на поставените критерии. Изпълнение, което изисква реформи в икономиката, законодателството, социалната сфера, а докато те се осъществяват обикновеният човек търпи редица лишения.
Аз, гражданинът на Европа, трябва да разбера, че членството ни в Европейския съюз ще ми даде не само привилегии и облаги, но и много задължения. За да бъда равнопоставен на европейския пазар на труда трябва да имам добро образование и отлична квалификация. Владеенето на чужд език е задължително условие, ако искам да получа добреплатена работа. Разбира се в съвременния век на високи технологии компютърната грамотност е необходима за всяка професия. Аз, гражданинът на Европа трябва да разбера, че училището не е неприятно задължение, а път към успеха и професионалната реализация.
Години наред медиите ни засипват с обещания за благоденствието, което ни очаква след присъединяването ни към Съюза. Говори се за промени в правната система, за устойчив икономически растеж, за повишаване на доходите. Живот в страната обаче продължава да бъде тежък, изпълнен с трудности и несигурност.
Всички ние трябва да знаем, че промените настъпват бавно. Модернизацията на производствата и икономиката, на образованието, на законодателството изискват време. Освен от търпение всички се нуждаем от желание и стремеж за промяна, защото е време да осъзнаем, че съдбата ни е в нашите ръце.
Прочетено: 186 пъти
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Други”