1.Общо за ТЗУ на радиоелектронните апаратури.
1.Квалификация: ТЗу представляват преобразуватели на даден вид енергия в електрическа. В зависимост от първичната енергия биват: -химични токоизточници-преобразуват химичната енергия на окислителните процеси в електрическа; -електромагнитни генератори-преобразуват механичната енергия в електрическа;
-електронни преобразуватели-преобразуват електрическата енергия с едни параметри в електрическа енергия с други параметри.;
-термоелектрически генератори-преобразуват топлинната енергия в електрическа;
-фотоелектрични генератори-преобразуват светлинната енергия в електрическа;
-атомни генератори (батерии)-преобразуват енергията на ядрените реакции в електрическа. 2.Изисквания към ТЗУ:
-да осигуряват електрическа енергия с точно определени параметри (напрежение, честота и др.);
-да не оказват смущаващи и вредни влияния от електрическо или друго естество на захраснващата апаратура, околната среда и обслужващия персонал;
-да имат леко обслужване и поддържане; -да бъдат сигурни и дълготрайни в експоатацията си;
- да са евтини и висок КПД.
2.Неуправляеми токоизправители (ТИ) с активен товар. Еднофазен еднополупериоден ТИ с активен товар.
Най-достъпна е енергията на променливия ток обаче почти всички вериги в електронните устройства се нуждаят от захранване с постоянно напрежение и постоянен ток, което налага преобразуване на променливия в постоянен ток. Също така в някои случаи се налага обратното. Тези задачи се изпълняват от електронни преобразуватели – ТИ и инвертори.
Схема на ТИ:
...
Прочетено: 1733 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Токозахранващи устройства - лекция
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Токозахранващи устройства - лекция
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 1 Отговори
- 110 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 19, 2025 12:18