ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА
I.Общи сведения за минната изработка
В заданието на този проект е заложено да се проектира тунел, който ще бъде с дължина 150 m и ще е с дълъг срок на същиствуване-30 години. Тунелът ще бъде прокаран в средно здрави скали като няма наличие на взривоопасни газове. Това е подземна минна изработка имаща два изхода на повърхността и различна форма и големина на напречното сечение.
Основната задача на проекта е да се изчисли светлото, черното и пълното напречно сечение на изработката, както и да се избере най-подходящия за целта крепеж, да се направи подходяща схема на вентилация и да се определят необходимия брой хора за работа в забоя. Много е важно материалите и човешките ресурси да се подбират така че изработката да бъде прокарана икономически изгодно, да бъде безопасна и да бъде спазен срока на нейното изпълнение.
Тъй-като тази изработка е с дълъг период на същиствуване и по време на неината експлоатация ще преминават хора, ще се принасят товари, а също така ще се използва и за други цели е необходимо да се направи много добър подбор на крепежната конструкция и добра схема на вентилация.
По задание няма опасност от газ и прах и това улеснява подбора на взривното вещество, а също така и начина на взривяване. Изкопаването на изработката ще бъде с пробивно-взривни работи, а извозването ще се осъществи с вагонетки.
Смятам да използвам нагнетателна схема на вентилация, а избора на вентилатор е направен в изчислителната част на този проект. В нея са включени и всички данни на използваните машини и съоражения, като те се подбират от съответните каталози или ръководства.
Проекта завършва с икономически анализ на изработката, който заключава нейната рентабилност. Направена е също така и графическа част, съдържаща два чертежа. На първия чертеж е изобразена технологията на работа в забоя, като също така дава ясна информация за техниката която се използва и вида на крепежа, а на втория е дадена схемата на взривяване, паспорта на взривните работи, също така и конструктивна схем на заряда, схема на вентилация и таблично представяне на данните на вентилатора.
Изработката се прокарва по изискванията от заданието което се възлага за направата на този проект.
......................................
Прочетено: 381 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Минна изработка - тунел
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Минна изработка - тунел
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Най-голямата минна компания в света поглежда към сръбските съкровища
от Mozo » Пет Окт 17, 2025 13:00 » в Любопитни новини - 8 Отговори
- 318 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Окт 18, 2025 19:18
-
-
-
Археолози откриха тунел от каменната ера в немско село
от Mozo » Пон Фев 16, 2026 12:08 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 14 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Фев 16, 2026 12:08
-
-
-
Завърши пробиването на най-дългия тунел под Алпите между Италия и Австрия
от Mozo » Пет Сеп 19, 2025 12:54 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 102 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 19, 2025 12:54
-
-
-
Възмущение в Австрия: На шефа на Porsche е разрешено да си построи частен 500-метров тунел през планината
от Mozo » Чет Сеп 11, 2025 12:47 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 58 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Сеп 11, 2025 12:47
-