Адолф Хитлер е изиграл основна роля за създаването на ЕО. Подобно на Наполеон І Бонапарт той обедини с меч европейските държави в една европейска империя с нейното разпадане през 1945 г. тези държави отново бяха самостоятелни и суверенни, но вече не бяха достатъчно силни и самоуверени да играят самостоятелна роля. Първи се обединиха най-малките държави така на 01.01.1948 г. влезе в сила Бенелюкс замислен като митнически, прераснал в икономически съюз.
Освободена от Хитлер Европа стана арена на сблъсъци между интересите на САЩ и СССР. Покровителствена от САЩ и под заплахата на СССР, Европа неизбежно трябваше да се обедини. (Става дума за Зап. Европа, Източна вече бе обединена, около СССР). С цел самозащита бяха създадени Зап.европейският съюз (3ЕС), (Брюксел - 17.03.1948 г.), а по-късно и НАТО (през 1949 г.).
Въпреки, че се освободи от Хитлер, Европа не можеше да се освободи и от Германия. Европа се боеше от нов реваншизъм - както след І Световна война Ваймарска Германия натрупа сили и бе възседната от Хитлер с цел исторически реванш. Това доведе до ІІ-рата Световна война.
Европа имаше две възможности - да превърне Германия в икономически изостанала държава или да я изведе като могъща сила като преграда пред комунизма. (Тук използвам "Германия", имайки предвид Западна Германия").
Историята доказа, че избраният от Европа втори вариант е бил верният ход и Германия (особено след Обединението 1989 г.) е основен мотор на европейската интеграция.
Не мога да не спомена решителната роля на Жан Моне (Негов е планът "Шуман") станал архитект на френско-германското помирение (само за 70 г. три войни). Целта е чрез съвместно производство ........
...................
Прочетено: 525 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Европейска интеграция
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Европейска интеграция
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Предложение: Да има езикова интеграция за децата от малцинствените групи
от Mozo » Вто Сеп 16, 2025 13:18 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 106 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo