4
ИНТЕРПОЛАЦИЯ
Нека стойностите на функцията f(х), дефинирана в интервала [а,b]. са известни само за краен брой точки x0,x1 … xn в [а,b]. Стойностите
уi = f(хi) могат например да са резултат от някакви измервания, като липсва каквато и да е допълнителна информация за функционалната зависимост f между двете множества х0,х1... ,хn и y0,y1... ,yn.
Например, да предположим, че обемът V на затворен в цилиндър газ се мени с налягането Р по следния начин
Р cm2
60 80 100 120 140 160
V cm3
80.0 09.2 60.0 52.0 45.0 .18.6
Колко ще бъде V при Р = 93?
На този въпрос можем да отговорим, ако намерим нова функция F(x), която:
(а) е близка в някакъв смисъл до f(х)
(б) има някои "хубави свойства" - например лесно се изчислява, гладка е или е интегруема.
Един от разумните критерии за "близост" е съвпадение на стойностите на f(х) и F(x) за дадено множество от точки, т.е.
f(xi) = F(xi), i = 0,1,...,n.
В този случай говорим за интерполация. Разбира се. много е важно и как ще изпълним второто изискване за F(х). В следните параграфи ще разгледаме случаите, когато F(х) е полином, кубичен сплайн или рационална функция.
В глава 6 ще разгледаме друг критерий за "близост".
4.1 ПОЛИНОМИ НА ЛАГРАНЖ
Първо, да разгледаме следната проста задача. В равнината са дадени две точки
(x0,y0)( x1,y1)
Искаме да намерим полином P(х) такъв, че
Р(х0) = у0, P(х1) = у1
Очевидно правата, минаваща през дадените точки:
....................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Интерполация
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Интерполация
- Прикачени файлове
-
Интерполация.rar- (865.72 KiB) Свалено 12 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!