СА „Д. А. Ценов” – гр. Свищов
Д О К Л А Д
на тема:
„Демографска криза”
Свищов 2010
Демографското развитие на страната ни е национален и социален приоритет от огромно значение, изискващ максимална концентрация на усилията и провеждане на активна целенасочена и последователна правителствена политика,както и обединение и координиране на действията на органите на властта,институциите и структурите на гражданското общество на централно,регионално и местно ниво.
Демографската криза означава силно влошено състояние на протичащите процеси,свързани с населението. За по-точно определение може да се приеме определението, че демографската криза представлява „дълбоко нарушаване на възпроизводството на населението”. Тя се изразява в намаляване броя на населението и депопулацията,намаляващата раждаемост,повишаващата се смъртност,нарушаване сртуктурите на населението.
Неблагоприятните количествени промени на параметрите на демографската ситуация достигат определени прагови състояния, които имат качествени измерения. Под „прагово състояние” се разбира такава степен на проява на процесите и явленията, която предизвиква трайна дестабилизация в режима на възпроизводство на населението.Предизвиква проблеми от икономически и социален характер,както и проблеми свързани със средата на обитаване в конкретни територии, и изисква мерки за ограничаване,преодоляване на последиците или предотвратяванв на появата им.Синтезиран израз на демографска криза представлява депопулацията. Нейният катасрофичен характер все още не е всестранно изседван. В миналото причини за демографска криза са случаите на масов глад,на епидемии войни,т.е. те се проявяват в резултат на някакви катаклизми.В нашата съвременност демографските кризи са свързани с промяна във възпроизводствения процес в резултат на друг тип репродуктивно поведение и миграция на населението .Самото възпроизводство на населението е елемент на социалната демография и се изразява в непрекъснато възобновяване на човешките поколения. Този процес може да се поддържа при наличие на разширено или в най-лоши случаи просто възпроизводство.
..................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Демографска криза
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Демографска криза
- Прикачени файлове
-
Демографска криза.rar- (7.68 KiB) Свалено 38 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Криза в Сърбия: Единствената рафинерия спря работа
от Mozo » Вто Ное 25, 2025 12:28 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 88 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo