Ох, че сложно... Аз искам нещо елементарно - да си инсталирам Линукс от .ISO файл (без интернет, разбира се) и след това да си слагам която искам програма и да я ъпдейтвам когато искам, като си тегля съответните инсталационни пакети (били те .deb или .tar.bz2). Без хранилища (че чак и дискусии имало кои хранилища да се ползват и кои - не), без автоматични ъпрейти и без компютърът да прави каквото си иска, а не каквото съм му казал. За щастие спирането на ъпдейтите се оказа съвсем малко по-сложно от това под Windows (там само се копира програмата Windows Update Blocker и се клика "Block"): Star menu > Settings > Software and Updates > Settings > tab "Updates":
- Automatically check for updates: Never
- Notify me on a new Ubuntu version: Never
Благодаря за информацията, бат-начо, още в първия линк намерих двете команди, които ми трябват:
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo snap remove firefox
sudo apt remove firefox
и изтрих вградения FireFox. Е, не мина съвсем гладко - резолюцията се промени на 640 х 480 и се наложи да рестартирам. Оправи се, но пък в system tray ми се появиха три икони за мрежовата връзка вместо една. Рестартирах пак, по стар windows-ки навик

, и те изчезнаха, така че с две команди и два рестарта се оправиха нещата.
Остана да ме тормози само факта, че за Линукс все още няма нормален интерактивен firewall. Така че да имам реален контрол над собствената си машина - като се опита нещо да се свърже с интернет, да ми излиза съобщение и да решавам да му разреша ли, или не. Поиграх си днес, потърсих и намерих няколко решения, но нито едно не работи. Evorim, която ползвам и под Windows, под Linux все още е в етап на разработка. FirePrompt, която се предлага като .deb пакет, така и не се инсталира, някакви dependencies не били удовлетворени. А и изглежда крайно подозрително - целият и сайт представлява
една-единствена страница с един линк за теглене на .deb пакет. Най-много препоръки имаше за OpenSnitch, но и там се оказа някакъв кошмар - едва ли не за всяка версия на ядрото имаше различни предложения как да се инсталира, след всеки вариант - по няколко десетки оплаквания от потребители защо не става по описания начин и как те са успели да я инсталират (или изобщо не са успели)... Опитах десетина варианта - по нито един не стана. Добре, че е във виртуалка и предварително запазвам копие на целия image...