Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за: Ubuntu

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Mozo »

Ммм, както вече казах, използвай си пакетния мениджър и не прави манджи. Ако искаш нещо ново, или добавяш PPA, или ползваш rolling дистрибуция, където всичко ново ти идва веднага.
А относно проблема с правата, просто не си направил бинарито изпълнимо. Ако пък искаш да имаш читав магазин, инсталираш Linux Mint - по-добър магазин няма и скоро няма и да има. Synaptic е неудобна отживелица. Дори и в относително бездарния Octopi има начин да видиш кое къде е инсталирано, какви библиотеки има и и къде и пр.:

Изображение
Прочетено: 46627 пъти
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Благодаря, но не искам KDE - твърде много прилича на Win 10/11. xUbuntu-то ми е точно по вкуса - малко, леко, бързо и изчистено като интерфейс. Има всичко необходимо и нищо излишно. Binary-то си беше изпълнимо, само трябваше да дам всички права на основната папка "/opt/". Вече описах решението в предния си пост, ако и друг се натъкне на същия проблем.
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

xUbuntu написа: Сря Апр 12, 2023 01:10 И още един въпрос, не толкова съществен: как да изтрия окончателно вградената версия на нормалния (не ESR) FireFox, която е 111.0? Опитвам се да търся в Synaptic Package Manager по ключова дума "firefox", показва ми един дълъг списък, но като кликна каквото и да е от него, имам опция "Install", а не "Uninstall". И физически не мога да намеря в коя папка е заврян, за да го изтрия.
Щях да обяснявам защо Xubuntu 20.04.6 към днешна дата е по-добрия избор от Xunumtu 22.04.Х, но съм забравил.... :lol:
Та така - в Xubuntu 22.04 (и всички по-високи подверсии и версии) голяма част от основните стандартни приложения са от snapd (за него няма да ообяснявам). Каноникал, компанията която стои зад Убунту го налага и е решила да печели пазари/пари така, и засега успява. В нехаресваното от теб LinuxMint-XFCE-21.1 (изпробвано като най-нова версия, a.k.a. най-добра версия) инсталиране през apt на такива приложения е блокирано. Там пък има "от въздуха" flatpak (пак няма да обяснявам какво е това, но в разработването му участват повече компании/хора, от творението на Каноникал).
В нета е пълно с питания и обяснения как се маха firefox-snapd и се инсталира нормален (от apt) firefox или firefox-esr. Няколко от първо излезлите
https://connectwww.com/remove-firefox-s ... ntu/64600/
https://www.omgubuntu.co.uk/2022/04/how ... untu-22-04
https://askubuntu.com/questions/1414173 ... ap-package
https://fostips.com/ubuntu-21-10-two-fi ... move-snap/
Важно Уточнение - в Ментата се използва тяхна версия на firefox и тя се инсталира в /opt, обновява се автоматично като всеки нормален системен пакет. Имат и собствена версия на Хромиума, тя от къде работи - не съм обръщал внимание, най-вероятно пак от /opt.
Когато отидеш на страницата за сваляне има и нещото, наречено xubuntu-22.04.2-desktop-amd64.manifest. като чукнеш на него - виждаш списъка на всичко инсталирано във живия образ. Края на този списък завършва със

Код за потвърждение: Избери целия код

snap:core20	stable	1822
snap:snapd	stable	18357
snap:firefox	stable/ubuntu-22.04	2356
snap:gnome-3-38-2004	stable/ubuntu-22.04	119
snap:bare	stable	5
snap:gtk-common-themes	stable/ubuntu-22.04	1535
това са snapd пакетите, като тенденцията е те да се увеличават в новите версии на ОС. Ако по време на инсталирането сложиш и отметка да имаш и ubuntu-restricted-addons (пак няма да обяснявам какво е, това се научава преди да измислиш кой Линукс ще пробваш/ползваш), след инсталирането "осъмваш" със повече от описаните пакети snapd. (Тук го разисквахме това "откритие")

В добавка
https://www.debugpoint.com/remove-snap-ubuntu/
https://fostips.com/remove-block-snap-app-ubuntu/
https://ubuntuhandbook.org/index.php/20 ... untu-2204/

https://en.wikipedia.org/wiki/AppImage
https://www.datensen.com/blog/support/appimage-ubuntu/
(и софтуерен център за апимиджи, и той е такъв)
https://github.com/Nitrux/nx-software-center

За synaptic - ако ще се ползва търсачката му е добре да се направи

sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index
Последно промяна от бат-начо на Сря Апр 12, 2023 17:30, променено общо 8 пъти.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

xUbuntu написа: Сря Апр 12, 2023 01:10 Ако ще обясняваш нещо - обяснявай. Или поне дай линк, където е обяснено човешки. Никой не се е родил научен.
Пропуснал съм да кажа що е това ppa. Това е източник/хранилище на софтувр, който не се поддържа от Убунту официално. Т.е. добавяш хранилището (примерно за по-нова версия на ЛибреОфис от тази, дето е в системата) и от него през актуализационния център си инсталираш по-новата версия накуп с един клик.
Какво може да се обърка - ако използваш много такива хранилища може да си омажеш успешно системата. Защото няма контрол кой разработчик с какви знания е и как се е справил. И за избягването на много добавени хранилища сега "модата" е в самодостатъчните изолирани пакети (snapd/flatpak). Предимствата на ppa - нов софтуер, който го няма предлаган стандартно и го инсталираш през apt; по-нови/актуални версии на софтуера в системата.

Знам че не съм отговорил изчерпателно и напълно разбираемо, не ми е силната страна обясняването.
Последно промяна от бат-начо на Сря Апр 12, 2023 14:07, променено общо 2 пъти.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Пропуснал съм най-важното - има Xubuntu-core.
И сега го имаш като пакет в системата. Само че го има и като жив образ. Той е един вид xubuntu-minimal. Прави се от един, който сега е част от разработчиците на Xubuntu, но преди не беше. Та в xubuntu-core няма инсталирани предварително snapd пакети, по-голо е откъм предварително инсталиран софтуер. Към днешна дата няма 22.04, но може да се види/изпробва 22.10 https://xubuntu.org/news/introducing-xubuntu-core/
Вероятно може да се намери от нейде.
Каква е разликата от инсталиране на десктоп-версията с поставена отметка за минимална инсталация - точно в тия снап-пакети. В core-версията ги няма, съответно - не трябва да се маха "нещо", а трябва да се инсталира, щото е доста постно, даже и xfce4-xkb-plugin го няма.
Последно промяна от бат-начо на Сря Апр 12, 2023 14:13, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Сря Апр 12, 2023 12:04 Какво може да се обърка - ако използваш много такива хранилища може да си омажеш успешно системата. Защото няма контрол кой разработчик с какви знания е и как се е справил.
А което по-често се случва - може хранилището просто да спре да работи и докато не го махнеш от списъка, не можеш да си обновиш системата. Това беше редовният номер в Мента 18.3 и вероятно продължава да се случва и сега. :lol:
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Формулирай "да спре да работи".
И не - може да си обновиш системата. И не е едно и също "имате счупен пакет" и "няма достъп до бла-бла".
Офтопик:
:toothy10: Накара ме да изпробвам Рино - един вид Ubuntu+Rolling+XFCE+AUR[

Да, личи си, че е още бета-версия
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Сря Апр 12, 2023 13:00
бат-начо написа: Сря Апр 12, 2023 12:04 Какво може да се обърка - ако използваш много такива хранилища може да си омажеш успешно системата. Защото няма контрол кой разработчик с какви знания е и как се е справил.
А което по-често се случва - може хранилището просто да спре да работи и докато не го махнеш от списъка, не можеш да си обновиш системата. Това беше редовният номер в Мента 18.3 и вероятно продължава да се случва и сега. :lol:
Редовно спират сървъри и хранилища и това няма нищо общо с Mint...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Апр 12, 2023 14:19 Редовно спират сървъри и хранилища и това няма нищо общо с Mint...
Споменах ментата единствено заради това, че използва PPA хранилища, които спират най-често от всички останали. Хранилищата на арч спират веднъж на няколко месеца, а PPA по няколко пъти седмично.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Аз какво да направя, че на Валсо му трябвало дейли хранилище за nvidia ;)
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Сря Апр 12, 2023 14:29
Mozo написа: Сря Апр 12, 2023 14:19 Редовно спират сървъри и хранилища и това няма нищо общо с Mint...
Споменах ментата единствено заради това, че използва PPA хранилища, които спират най-често от всички останали. Хранилищата на арч спират веднъж на няколко месеца, а PPA по няколко пъти седмично.
PPA не са на Mint. Брато, спри се, че вече вместо смешно стана трагично...
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

бат-начо написа: Сря Апр 12, 2023 12:39 Каква е разликата от инсталиране на десктоп-версията с поставена отметка за минимална инсталация ...
Говоря за това, но видях че в 22.04.2 и 20.04.6 я няма тази опция. Вероятно само на базовите версии XX.04 и ХХ.04.1 я има.

Да, и в двете (22.04 и 22.04.1) има файл /casper/filesystem.manifest-minimal-remove.
Селски, Начо Селски.
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Ох, че сложно... Аз искам нещо елементарно - да си инсталирам Линукс от .ISO файл (без интернет, разбира се) и след това да си слагам която искам програма и да я ъпдейтвам когато искам, като си тегля съответните инсталационни пакети (били те .deb или .tar.bz2). Без хранилища (че чак и дискусии имало кои хранилища да се ползват и кои - не), без автоматични ъпрейти и без компютърът да прави каквото си иска, а не каквото съм му казал. За щастие спирането на ъпдейтите се оказа съвсем малко по-сложно от това под Windows (там само се копира програмата Windows Update Blocker и се клика "Block"): Star menu > Settings > Software and Updates > Settings > tab "Updates":
- Automatically check for updates: Never
- Notify me on a new Ubuntu version: Never

sudo apt-get remove update-notifier
Благодаря за информацията, бат-начо, още в първия линк намерих двете команди, които ми трябват:

sudo snap remove firefox
sudo apt remove firefox
и изтрих вградения FireFox. Е, не мина съвсем гладко - резолюцията се промени на 640 х 480 и се наложи да рестартирам. Оправи се, но пък в system tray ми се появиха три икони за мрежовата връзка вместо една. Рестартирах пак, по стар windows-ки навик ;), и те изчезнаха, така че с две команди и два рестарта се оправиха нещата.

Остана да ме тормози само факта, че за Линукс все още няма нормален интерактивен firewall. Така че да имам реален контрол над собствената си машина - като се опита нещо да се свърже с интернет, да ми излиза съобщение и да решавам да му разреша ли, или не. Поиграх си днес, потърсих и намерих няколко решения, но нито едно не работи. Evorim, която ползвам и под Windows, под Linux все още е в етап на разработка. FirePrompt, която се предлага като .deb пакет, така и не се инсталира, някакви dependencies не били удовлетворени. А и изглежда крайно подозрително - целият и сайт представлява една-единствена страница с един линк за теглене на .deb пакет. Най-много препоръки имаше за OpenSnitch, но и там се оказа някакъв кошмар - едва ли не за всяка версия на ядрото имаше различни предложения как да се инсталира, след всеки вариант - по няколко десетки оплаквания от потребители защо не става по описания начин и как те са успели да я инсталират (или изобщо не са успели)... Опитах десетина варианта - по нито един не стана. Добре, че е във виртуалка и предварително запазвам копие на целия image...
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Какво мога да кажа - уйн-навици! Не, Линукс не е за теб с тези ти навици. Не разбирам даже защо си се спрял на актуална версия с дългосрочна поддръжка.
Мога да разбера единствено ако не искаш Убунту Про. То актуализира/закърпва "стари" версии дълго време и е само за пакетите, поддържани от Убунту. В допълнение към параноята ти - Убунту имат телеметрия и тя переодически се обновява/рестартира. Т.е. избора ти на Ксубунту като "твоето дистро" е много несполучливо.
Когато се запалих по Линукс плюеха много по Убунту и затова си викам - те пък ще ми кажат, то ще е. Но твоето е небъдна работа - да, ще работи, но по същия начин би ти работило и днес нещо ... да кажем Мента 9 с Гном 2, от 2010 година. Ти се криеш, за къв ти е да имаш нет изобщо. Има си Кали, има го и с xfce, а то си има форум и инструкции. Някои са за такива като теб. Но и там махнаха работата без sudo парола. А те са "тъпи", нали?

А пък "- Notify me on a new Ubuntu version: Never " ще ти свърши работа когато се появи 24.04.2 поне (да, и аз го правя, щото използвам стари версии и ме дразни да ме подканя "да скоча нагоре"). Някой го каза - Ментата може да е украсена но пък е "щипната" и мнооого от небивалиците в Ксубунтуто ти са решени "от въздуха".

Убунту го правят да е винаги онлайн, заложено му е в основите. Вероятно може да не е така, но струва ли си труда да се научиш как от десктоп да го направиш нещо-си.

П.П. Хайде да махаме, вероятно ще пропусна нещо

sudo apt autoremove --purge \
unattended-upgrades \
apport* \
popularity-contest \
ubuntu-release-upgrader-core \
update-notifier-common \
update-manager-core \
whoopsie \
whoopsie-preferences \
ubuntu-advantage-tools \
appstream \
snapd \
gnome-software-common \
packagekit \
aptdaemon
Пак остават systemd (новото зло) нещица за спиране. Имаш пакети за отдалечен достъп, настройки за хубаво виждане при отдалечено свързване, настройки за виртуална машина...
Офтопик:
И (забележи) ако не инсталираш новата версия на некой обикновен пакет, пак некой може да ти влезе, защото видиш ли в стария/настоящ пакет има неква недогледана уязвимост, която някой добър човек е измислил как да използва за негови си цели. Та, unattended-upgrades в Убунту ти инсталира без твоя намеса някакви кръпки по сигурноста, ако е просто пуснат (sudo dpkg-reconfigure unattended-upgrades) и имаш нет.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

xUbuntu написа: Сря Апр 12, 2023 21:33 ...
Инсталация на Opensnitch на нормална дистрибуция:

sudo pacman -S opensnitch
Ни повече, ни по-малко. Също така и с един клик от Octopi или Pamac. Изборът на некадърна дистрибуция си е изцяло твой :съгласен:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”