Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Пон Яну 08, 2024 17:04 пуска монитора, малко след като заспи
Това съм го виждал само в Бозата, в линукс никога не ми се е случвало. Мога да местя мишката и да я цъкам колкото си искам, след като съм приспал компа, мишката никога не го събужда.
Прочетено: 46270 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа: Пон Яну 08, 2024 17:07
Fernando Sucre написа: Пон Яну 08, 2024 17:04 пуска монитора, малко след като заспи
Това съм го виждал само в Бозата, в линукс никога не ми се е случвало. Мога да местя мишката и да я цъкам колкото си искам, след като съм приспал компа, мишката никога не го събужда.
Не говоря за компютъра, а само за монитора. Но аз и без това не харесвам енергоспестяващите функции и обикновено ги спирам.
Много ясно, че при различните хора им излизат различни проблеми в зависимост от маниера им на работа. Примерно аз никога не бих си изтрил дяла, защото никога не модифицирам дялове от самия инсталатор. Но това не значи че е грешно да го правиш, а аз съм гений, понеже при мен не би се случило.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Събуждането на монитора, когато бутнеш мишката, докато компът работи, според мен е напълно нормална функция и на мен ми харесва така. Ако събужда монитора без да я бараш, тогава нещо самата мишка не е наред. А може и да е неравност на мауспада, както ми се случи веднъж с един евтинджос пад за 2 лв. Заради тази неравност, лазерът на мишката ходеше накъдето си иска, а ефектът беше, че компютърът си мислеше, че мишката се движи и съответно мониторът се събуждаше без да барам мишката.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Пон Яну 08, 2024 17:18 Събуждането на монитора, когато бутнеш мишката, докато компът работи, според мен е напълно нормална функция и на мен ми харесва така. Ако събужда монитора без да я бараш, тогава нещо самата мишка не е наред. А може и да е неравност на мауспада, както ми се случи веднъж с един евтинджос пад за 2 лв. Заради тази неравност, лазерът на мишката ходеше накъдето си иска, а ефектът беше, че компютърът си мислеше, че мишката се движи и съответно мониторът се събуждаше без да барам мишката.
Само по себе си не е лоша функция. Не бих казал, че ми харесва супер много, но принципно е търпима.
Точно това е проблемът. Тъкмо заспи и се буди. Което, вече е вбесяващо.
Действително е така, но факта че го зная не подобрява нещата. :усмивка1: Няма да взема, да разкарам напълно работеща мишка, само заради тоя недостатък.
Падът не е евтин и не е от него. Принципно, отново си прав. Също така може да се събуди и от движение на масата. :усмивка1:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Вто Юли 30, 2024 22:37 Само по себе си не е лоша функция. Не бих казал, че ми харесва супер много, но принципно е търпима.
Точно това е проблемът. Тъкмо заспи и се буди. Което, вече е вбесяващо.
Действително е така, но факта че го зная не подобрява нещата. :усмивка1: Няма да взема, да разкарам напълно работеща мишка, само заради тоя недостатък.
Падът не е евтин и не е от него. Принципно, отново си прав. Също така може да се събуди и от движение на масата. :усмивка1:
В Spyware имаше опция да забраниш на мишката да събужда компа и това да става само и единствено от клавиатурата. В Линукс обаче нямам идея как това може да се постигне.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Сря Юли 31, 2024 03:49 .....
В Spyware имаше опция да забраниш на мишката да събужда компа и това да става само и единствено от клавиатурата. В Линукс обаче нямам идея как това може да се постигне.
Може, обаче не е толкова достъпно. Най-правилно е да става от графичните среди, както има „Power Management“ в Plasma/KDE.

Иначе:
Power management/Wakeup triggers“ в Arch Wiki
https://wiki.archlinux.org/title/Power_ ... p_triggers

How do I prevent mouse movement from waking up a suspended computer?“ в Ask Ubuntu
https://askubuntu.com/questions/252743/ ... d-computer
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Чет Авг 01, 2024 12:24Power management/Wakeup triggers“ в Arch Wiki
https://wiki.archlinux.org/title/Power_ ... p_triggers
Както в 98% от случаите, това уики само разтяга локуми и в крайна сметка се оказва безполезно и пак трябва да си търсиш отговорите другаде. :lol: Като отвориш заветния файл "/proc/acpi/wakeup", òди рàзбери кое какво е, щот' не пише кое е мишката и кое - клавиатурата. :toothy10:

Код за потвърждение: Избери целия код

Device	S-state	  Status   Sysfs node
CIR	  	  S3	*disabled
PS2K	  S4	*disabled
PS2M	  S4	*disabled
UAR1	  S4	*disabled  pnp:00:07
USB1	  S3	*disabled
RP01	  S4	*disabled  pci:0000:00:1c.0
RP02	  S4	*disabled
RP03	  S4	*disabled
RP04	  S4	*enabled   pci:0000:00:1c.3
BR40	  S4	*disabled  pci:0000:02:00.0
RP05	  S4	*enabled   pci:0000:00:1c.4
RP06	  S4	*disabled
RP07	  S4	*disabled
RP08	  S4	*disabled
GLAN	  S4	*enabled   pci:0000:00:19.0
EHC1	  S4	*enabled   pci:0000:00:1d.0
EHC2	  S4	*enabled   pci:0000:00:1a.0
XHC	  S4	*enabled   pci:0000:00:14.0
HDEF	  S4	*disabled  pci:0000:00:1b.0
PEG0	  S4	*disabled
PEGP	  S4	*disabled
PEG1	  S4	*disabled
PEG2	  S4	*disabled
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Чет Авг 01, 2024 14:03 .....
Както в 98% от случаите, това уики само разтяга локуми и в крайна сметка се оказва безполезно и пак трябва да си търсиш отговорите другаде. :lol: Като отвориш заветния файл "/proc/acpi/wakeup", òди рàзбери кое какво е, щот' не пише кое е мишката и кое - клавиатурата. :toothy10:
.....
Затова и казах, че не е достатъчно „достъпно“. Програматично е, но от гледна точка на ползвателя не е. :lol:
Все пак, трябва да им се пише точка че е напълно възможно. В много софтуери, подобни дреболии не са в сферата на възможното.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Пон Апр 25, 2016 02:34

pacman -S plasma
Тук трябва да направим едно малко уточнение. Plasma пакетът е само с основни пакети, за потребители, които не искат ненужен софтуер и знаят точно какво им трябва.
Между другото, това трябва да го ъпдейтнеш в темата, защото пакет с име само "plasma" вече няма в репото на арч - нито в официалното, нито в АУР. Минималният пакет се казва "plasma-desktop".
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Валсо написа: Нед Сеп 01, 2024 03:58
Mozo написа: Пон Апр 25, 2016 02:34

pacman -S plasma
Тук трябва да направим едно малко уточнение. Plasma пакетът е само с основни пакети, за потребители, които не искат ненужен софтуер и знаят точно какво им трябва.
Между другото, това трябва да го ъпдейтнеш в темата, защото пакет с име само "plasma" вече няма в репото на арч - нито в официалното, нито в АУР. Минималният пакет се казва "plasma-desktop".
Изглежда ми като валидна опция за инсталиране (явно е група)

Изображение
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

cprog написа: Нед Сеп 01, 2024 04:19 Изглежда ми като валидна опция за инсталиране (явно е група)

Изображение
Цялата група е блоутуеърът, за който Мозо говори в поста. Минималната плазма за "тези, които знаят какво искат" е plasma-desktop. Днеска по-рано пробвах да инсталирам плазма, защото мислех, че накъсването на видеокартата може да е от десктопа (не е), но така или иначе инсталирането на plasma-desktop ми донесе минималният пакет, който исках - само най-необходимите неща без излишества.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Много яка функция на плазма 6.2 :headbang:
Изображение
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Опитвам се да инсталирам legacy драйвърите на nvidia на EndeavourOS но при стартиране стига до "reached target graphical interface" без да стартира графичната среда. Ако проверя заредените драйвъри с lsmod показва че nvidia драйвъра е зареден но не знам защо не стартира графичната среда.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Провери за съвместимо ядро.
Изображение
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Какво имаш в предвид със "съвместимо ядро"? С nouveau драйвъра не го прави този проблем, а само като се опитам да инсталирам legacy драйвъра.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”