Това съм го виждал само в Бозата, в линукс никога не ми се е случвало. Мога да местя мишката и да я цъкам колкото си искам, след като съм приспал компа, мишката никога не го събужда.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Re: Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Не говоря за компютъра, а само за монитора. Но аз и без това не харесвам енергоспестяващите функции и обикновено ги спирам.Валсо написа: Пон Яну 08, 2024 17:07Това съм го виждал само в Бозата, в линукс никога не ми се е случвало. Мога да местя мишката и да я цъкам колкото си искам, след като съм приспал компа, мишката никога не го събужда.
Много ясно, че при различните хора им излизат различни проблеми в зависимост от маниера им на работа. Примерно аз никога не бих си изтрил дяла, защото никога не модифицирам дялове от самия инсталатор. Но това не значи че е грешно да го правиш, а аз съм гений, понеже при мен не би се случило.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Събуждането на монитора, когато бутнеш мишката, докато компът работи, според мен е напълно нормална функция и на мен ми харесва така. Ако събужда монитора без да я бараш, тогава нещо самата мишка не е наред. А може и да е неравност на мауспада, както ми се случи веднъж с един евтинджос пад за 2 лв. Заради тази неравност, лазерът на мишката ходеше накъдето си иска, а ефектът беше, че компютърът си мислеше, че мишката се движи и съответно мониторът се събуждаше без да барам мишката.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Само по себе си не е лоша функция. Не бих казал, че ми харесва супер много, но принципно е търпима.Валсо написа: Пон Яну 08, 2024 17:18 Събуждането на монитора, когато бутнеш мишката, докато компът работи, според мен е напълно нормална функция и на мен ми харесва така. Ако събужда монитора без да я бараш, тогава нещо самата мишка не е наред. А може и да е неравност на мауспада, както ми се случи веднъж с един евтинджос пад за 2 лв. Заради тази неравност, лазерът на мишката ходеше накъдето си иска, а ефектът беше, че компютърът си мислеше, че мишката се движи и съответно мониторът се събуждаше без да барам мишката.
Точно това е проблемът. Тъкмо заспи и се буди. Което, вече е вбесяващо.
Действително е така, но факта че го зная не подобрява нещата.
Падът не е евтин и не е от него. Принципно, отново си прав. Също така може да се събуди и от движение на масата.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
В Spyware имаше опция да забраниш на мишката да събужда компа и това да става само и единствено от клавиатурата. В Линукс обаче нямам идея как това може да се постигне.Fernando Sucre написа: Вто Юли 30, 2024 22:37 Само по себе си не е лоша функция. Не бих казал, че ми харесва супер много, но принципно е търпима.
Точно това е проблемът. Тъкмо заспи и се буди. Което, вече е вбесяващо.
Действително е така, но факта че го зная не подобрява нещата.Няма да взема, да разкарам напълно работеща мишка, само заради тоя недостатък.
Падът не е евтин и не е от него. Принципно, отново си прав. Също така може да се събуди и от движение на масата.![]()
- Fernando Sucre
- Почетен член

Може, обаче не е толкова достъпно. Най-правилно е да става от графичните среди, както има „Power Management“ в Plasma/KDE.Валсо написа: Сря Юли 31, 2024 03:49 .....
В Spyware имаше опция да забраниш на мишката да събужда компа и това да става само и единствено от клавиатурата. В Линукс обаче нямам идея как това може да се постигне.
Иначе:
„Power management/Wakeup triggers“ в Arch Wiki
https://wiki.archlinux.org/title/Power_ ... p_triggers
„How do I prevent mouse movement from waking up a suspended computer?“ в Ask Ubuntu
https://askubuntu.com/questions/252743/ ... d-computer
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Както в 98% от случаите, това уики само разтяга локуми и в крайна сметка се оказва безполезно и пак трябва да си търсиш отговорите другаде.Fernando Sucre написа: Чет Авг 01, 2024 12:24 „Power management/Wakeup triggers“ в Arch Wiki
https://wiki.archlinux.org/title/Power_ ... p_triggers
Код за потвърждение: Избери целия код
Device S-state Status Sysfs node
CIR S3 *disabled
PS2K S4 *disabled
PS2M S4 *disabled
UAR1 S4 *disabled pnp:00:07
USB1 S3 *disabled
RP01 S4 *disabled pci:0000:00:1c.0
RP02 S4 *disabled
RP03 S4 *disabled
RP04 S4 *enabled pci:0000:00:1c.3
BR40 S4 *disabled pci:0000:02:00.0
RP05 S4 *enabled pci:0000:00:1c.4
RP06 S4 *disabled
RP07 S4 *disabled
RP08 S4 *disabled
GLAN S4 *enabled pci:0000:00:19.0
EHC1 S4 *enabled pci:0000:00:1d.0
EHC2 S4 *enabled pci:0000:00:1a.0
XHC S4 *enabled pci:0000:00:14.0
HDEF S4 *disabled pci:0000:00:1b.0
PEG0 S4 *disabled
PEGP S4 *disabled
PEG1 S4 *disabled
PEG2 S4 *disabledhttps://t.me/linuxtalkbg
- Fernando Sucre
- Почетен член

Затова и казах, че не е достатъчно „достъпно“. Програматично е, но от гледна точка на ползвателя не е.Валсо написа: Чет Авг 01, 2024 14:03 .....
Както в 98% от случаите, това уики само разтяга локуми и в крайна сметка се оказва безполезно и пак трябва да си търсиш отговорите другаде.Като отвориш заветния файл "/proc/acpi/wakeup", òди рàзбери кое какво е, щот' не пише кое е мишката и кое - клавиатурата.
![]()
.....
Все пак, трябва да им се пише точка че е напълно възможно. В много софтуери, подобни дреболии не са в сферата на възможното.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Между другото, това трябва да го ъпдейтнеш в темата, защото пакет с име само "plasma" вече няма в репото на арч - нито в официалното, нито в АУР. Минималният пакет се казва "plasma-desktop".Mozo написа: Пон Апр 25, 2016 02:34Тук трябва да направим едно малко уточнение. Plasma пакетът е само с основни пакети, за потребители, които не искат ненужен софтуер и знаят точно какво им трябва.Код за потвърждение: Избери целия код
pacman -S plasma
Изглежда ми като валидна опция за инсталиране (явно е група)Валсо написа: Нед Сеп 01, 2024 03:58Между другото, това трябва да го ъпдейтнеш в темата, защото пакет с име само "plasma" вече няма в репото на арч - нито в официалното, нито в АУР. Минималният пакет се казва "plasma-desktop".Mozo написа: Пон Апр 25, 2016 02:34Тук трябва да направим едно малко уточнение. Plasma пакетът е само с основни пакети, за потребители, които не искат ненужен софтуер и знаят точно какво им трябва.Код за потвърждение: Избери целия код
pacman -S plasma

CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Цялата група е блоутуеърът, за който Мозо говори в поста. Минималната плазма за "тези, които знаят какво искат" е plasma-desktop. Днеска по-рано пробвах да инсталирам плазма, защото мислех, че накъсването на видеокартата може да е от десктопа (не е), но така или иначе инсталирането на plasma-desktop ми донесе минималният пакет, който исках - само най-необходимите неща без излишества.
Много яка функция на плазма 6.2

Опитвам се да инсталирам legacy драйвърите на nvidia на EndeavourOS но при стартиране стига до "reached target graphical interface" без да стартира графичната среда. Ако проверя заредените драйвъри с lsmod показва че nvidia драйвъра е зареден но не знам защо не стартира графичната среда.
Какво имаш в предвид със "съвместимо ядро"? С nouveau драйвъра не го прави този проблем, а само като се опитам да инсталирам legacy драйвъра.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблем с grub след инсталиране на Arch Linux
от ArchEnemy » Чет Май 14, 2026 09:10 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 73 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Май 16, 2026 00:19
-
-
-
Добавяне на хранилищата на CachyOS към съществуваща Arch Linux инсталация
от Mozo » Нед Юни 22, 2025 18:34 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 11 Отговори
- 1463 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
Чет Авг 07, 2025 13:40
-
-
-
Осиротелите пакети в Arch
от Валсо » Вто Сеп 02, 2025 03:20 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 10 Отговори
- 1606 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Чет Сеп 04, 2025 14:51
-
-
-
Избор на Linux дистрибуция
от iNfAmous93 » Нед Яну 04, 2026 12:18 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 73 Отговори
- 2540 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Вто Фев 03, 2026 13:38
-
-
-
Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux
от blankcat » Чет Фев 12, 2026 01:56 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 20 Отговори
- 410 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
Вто Фев 17, 2026 11:31
-