Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Направи си сам.Или как да...

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Re: Направи си сам.Или как да...

Мнение от бат-начо »

xUbuntu написа: Пон Мар 10, 2025 23:05 Това не го разбрах? Аз използвам интерфейс на английски. И искам напълно да премахна от Thunar прозореца с предупреждението за работа като администратор, за да не ми заема място на екрана, не само да скрия текста в него.

#: thunar/thunar-window.c:1066

Тая частичка от thunar-a (thunar-window.c:1066) ти вади съобщението (беше жокер къде да се търси). Т.е. ако си го изкомпилираш без нея ... и т.н. сложности.

Демек - на ей тоя файл https://gitlab.xfce.org/xfce/thunar/-/b ... eads#L1055
ред 1055 до ред 1069 трябва да ги няма. Всъщност - по-добре е да ги има като редове, но да няма съдържание. (Това "учените глави" могат да кажат дали е така.) Или пък трябва да се смени на "false" само това
gtk_widget_set_hexpand (infobar, TRUE);

Вариант ти е да потърсиш как се редактира в Линукс бинарен файл и да подмениш /usr/bin/thunar. (Ако стане - ще трябва да го правиш след всяко обновяване на thunar.)
Прочетено: 65192 пъти
Селски, Начо Селски.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа: Вто Мар 11, 2025 09:54 .....
Вариант ти е да потърсиш как се редактира в Линукс бинарен файл и да подмениш /usr/bin/thunar. (Ако стане - ще трябва да го правиш след всяко обновяване на thunar.)
Аз отначало мислех, че искаш да го излъжеш през езиковия файл. Което щеше да е добре, и други са ги мъчили през темите и низовете, но правоъгълника не се маха. :усмивка1:

Освен да пачне файла, може и през лоудер да мине. Лоудер-а пачва файла в рамта, преди ОС-а да е подал контрол към неговия машинен код. За да стане което, дебъгваш 3-4 часа. Така се правеше едно време на Windows. :mrgreen:

Най-добрият му вариант е да си ребилдне пакета с модификациите. Но без мене за постъпкови инструкции. :mrgreen:

xUbuntu написа: Пон Мар 10, 2025 23:05 .....
Според мен най-логична е UNIX концепцията - всичко е файл (или папка). Десктоп,
.....
Логично и желателно е, стига да може. Не винаги се получава достатъчно добре.
Старт меню, QuickLaunch, папка за автоматично стартиране при зареждане на ОС - те са папки като всички други, в които със същата лекота могат да се извършват всички стандартни операции. Където е нужна допълнителна информация (примерно за предпочетената от потребителя последователност на подреждане на елементите, които се намират в Старт меню, на десктопа или в QuickLaunch) - слага се един допълнителен .INI файл в съответната папка и готово. И всички .INI файлове са в един и същ формат.
.....
Ако направиш така, всичките програми в тия папки ще лумнат да се стартират по едно и също време заедно с работния плот, много вероятно в разбъркан вид. И пак се връщаме, че ти трябва някаква зареждачка, която да нивелира въпросният проблем.

Фактически ми описа, долу-горе каквото е реализирано в момента. Върти-сучи, без файл с опции и някакъв формат не става. Хич не става. Хайде, ще го излъжеш с линкове, но ще работи задоволително само за най-простите неща.

Но за да се направи това, графичната среда трябва да е проектирана и изградена от екип, работещ под общо ръководство. Докато в Линукс един хваща и пише някакво Старт меню. И запазва данните в него на едно място и в един формат. Друг пише друго Старт меню и запазва данните в друг формат, както той си е решил. Трети пише QuickLaunch, чиито данни се пазят на трето място в някакъв негов си формат... И накрая става манджа с грозде...
Общо взето, 95% от автомобилите са с подобни или еднакви конфигурации и части. И повечето, да не кажа всички са много добре сработени. Дали ги е правил един екип, обаче? А, да ползваш само една марка, навит ли си?
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Това с тунар и правоъгълника по мое мнение е несъществуващ проблем. Дразни само защото иска винаги да е с руут което е неправилно по ред причини...

Разбирам че е фосс и трябва да можеш да си правиш каквото искаш ама има минимум добри практики
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

wannaBe написа: Вто Мар 11, 2025 17:21 Това с тунар и правоъгълника по мое мнение е несъществуващ проблем. Дразни само защото иска винаги да е с руут което е неправилно по ред причини...

Разбирам че е фосс и трябва да можеш да си правиш каквото искаш ама има минимум добри практики
Според мене е трябвало да остави такава опция. Разбирам ентусиазма му, но „насила хубост не става“.
Друг е въпросът, че това би трябвало да е последното нещо, което да те дразни. Аз и да имаше отметка, не бих я махнал, защото може да забравя.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа: Вто Мар 11, 2025 17:11 Аз отначало мислех, че искаш да го излъжеш през езиковия файл. Което щеше да е добре, и други са ги мъчили през темите и низовете, но правоъгълника не се маха. :усмивка1:
За мен си е добре казването, че си root. Дори не харесвам малкото иконче с предупреждение в pcmanfm. И когато го ползвам (напоследък - хич) задавам друга тема, за да е очевадно видно. (А, да, а харесвания от него файлов мениджър е от времето на прабаба ми, буквално, дори pcmanfm е "зелено дупе" в сравнение с него, нищо че го пратиха в оставка, вече, и него. И то затова го харесва - едно време всичко си беше... по стару му.)

Най-сигурно и доказано ще стане с компилиране. И така ще научи как да ползва едно и също, някак си. И да, и аз съм пас тука (сама п'ю - сама наливаю ;) ).
Селски, Начо Селски.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа: Вто Мар 11, 2025 19:14 ..... сама п'ю - сама наливаю ;) .
:toothy10:
Аватар
darthvaderbg
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от darthvaderbg »

Ох, мъка, мъкаааа... Да ви се чуди човек на акълЯ, защо продължавате да храните трола. Той ви прави на маймуни, вие се счупвате от гимнастики как да го нахраните по-добре. За такива като него, които искат да минават от Windows на Linux си има разни правила, съвети и т.н. Като най-основното е:

LINUX НЕ Е WINDOWS! Ако очаквате LINUX ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО WINDOWS - НЯМА! Linux не е за Вас!

И точка по въпроса!
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

cprog написа: Вто Мар 11, 2025 04:31

Код за потвърждение: Избери целия код

Exec=/bin/sh -c "pkexec env LC_COLLATE=C DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar"
Пак дава грешка. Нарочно направих screenshot на целия екран, за да се вижда, че има изпълним файл с име "sh" в папка "/bin/". Но защо не се изпълнява, един Торвалдс знае...

Изображение

бат-начо написа: Вто Мар 11, 2025 19:14А, да, а харесвания от него файлов мениджър е от времето на прабаба ми, буквално, дори pcmanfm е "зелено дупе" в сравнение с него, нищо че го пратиха в оставка, вече, и него. И то затова го харесва - едно време всичко си беше... по стару му.
Ай с'я - xfe бил от времето на прабаба му... Последната версия е от 2025 г. А какво да кажем тогава за любимия на повечето линукс админи Midnight commander? По тая логика той трябва да е от времето на динозаврите ;)
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 20:43Ох, мъка, мъкаааа... Да ви се чуди човек на акълЯ, защо продължавате да храните трола. Той ви прави на маймуни, вие се счупвате от гимнастики как да го нахраните по-добре. За такива като него, които искат да минават от Windows на Linux си има разни правила, съвети и т.н. Като най-основното е:

LINUX НЕ Е WINDOWS! Ако очаквате LINUX ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО WINDOWS - НЯМА! Linux не е за Вас!

И точка по въпроса!
Ако си направиш труда да прочетеш целите постове, ще разбереш, че дискутираме отстраняване на точно определен проблем - неправилното сортиране на файлове по азбучен ред в някои файл мениджъри. И колегите Fernando Sucre и бат-начо дават много добри предложения. А между другото обменяме и мнения за някои недостатъци на различните операционни системи.

Докато се намеси някой истински трол като теб, който не казва нищо полезно, най-вероятно защото няма никакво понятие от нито една ОС в дълбочина. Но за сметка на това така е навирил носа, че още малко ще го удари в тавана ;) Затова се изживява като последна инстанция и се опитва да дава наклон на (бийп)-а на всички останали :mrgreen:
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Я го смени на посното

Exec=/bin/sh -c "env LC_COLLATE=C thunar"
Селски, Начо Селски.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 20:43 Ох, мъка, мъкаааа... Да ви се чуди човек на акълЯ, защо продължавате да храните трола.....
Мож да почне да хвали Linux във форумите за Windows. :lol:
бат-начо написа: Вто Мар 11, 2025 21:47 Я го смени на посното

Направо да почне с най-простото Exec=thunar.

xUbuntu написа: Вто Мар 11, 2025 21:39 .....
Ако си направиш труда да прочетеш целите постове, ще разбереш, че дискутираме отстраняване на точно определен проблем - неправилното сортиране на файлове по азбучен ред в някои файл мениджъри. И колегите Fernando Sucre и бат-начо дават много добри предложения. А между другото обменяме и мнения за някои недостатъци на различните операционни системи.
.....
Потърси как да си оправиш локализацията, със сигурност ще се разреши сортирането.
Нещо повече, сортирането ти е счупено в почти всяка програма, не само thunar!
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Fernando Sucre написа: Вто Мар 11, 2025 22:00
бат-начо написа: Вто Мар 11, 2025 21:47Я го смени на посното

Направо да почне с най-простото Exec=thunar.
Имам чувството, че греша в нещо основно... Ето резултата от изпълнението на последната команда:

Изображение

Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

xUbuntu написа: Вто Мар 11, 2025 22:37 .....
Имам чувството, че греша в нещо основно... Ето резултата от изпълнението на последната команда:
И аз,затова те накарах. :)
Почти няма начин онова в терминала да се изпълнява, а от рецептата - не.
Аватар
darthvaderbg
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от darthvaderbg »

Чел съм ти всички постове откакто се изявяваш тука (да не те изгониха от калната дата, или спряха да ти обръщат внимание?), и ми е ясно откъде ти идват всичките проблеми. Опитваш се да направиш точно това, което съм написал – да накараш линукс да се държи като ЛиндоЛс. Нема как да стане - разликата е фундаментална - по дизайн! Особено пък с 15 виртуалки една в друга :toothy10: , както и с „правилно“ настроения микротик, дето така и не разбрахме каква е „правилната“ конфигурация. А в ОС когато съм почнал да се ровя, ти сигурно не си бил и в Ташкент :evil4: , така че си трай по тази тема. Ако беше толкова навътре, нямаше да се занимаваш с всички глупости, които се опитваш да направиш.
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Fernando Sucre написа: Вто Мар 11, 2025 22:49И аз,затова те накарах. :)
Почти няма начин онова в терминала да се изпълнява, а от рецептата - не.
Направо ме накара да се гордея, че съм успял да направя нещо почти невъзможно :toothy10: Да взема да си подам документите за QA в RedHat ли, що ли? ;) Но не, няма да ме вземат, те не се занимават с графични интерфейси...
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 22:50Чел съм ти всички постове откакто се изявяваш тука (да не те изгониха от калната дата, или спряха да ти обръщат внимание?), и ми е ясно откъде ти идват всичките проблеми. Опитваш се да направиш точно това, което съм написал – да накараш линукс да се държи като ЛиндоЛс. Нема как да стане - разликата е фундаментална - по дизайн!
Опитвам се да накарам конкретен файлов мениджър в Линукс да работи правилно. И с помощта на действително компетентните колеги от форума това започва да се получава. Остана да решим само един проблем още.
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 22:50Особено пък с 15 виртуалки една в друга...
Тия виртуалки една в друга ги има само в твоята глава ;) При мен е една host машина с Win 10 и най-различни виртуалки в нея, но как реши, че те са вложени една в друга - само ти си знаеш...
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 22:50... както и с „правилно“ настроения микротик, дето така и не разбрахме каква е „правилната“ конфигурация.
Най-общо казано, правилната конфигурация на рутер Mikrotik означава първо да създадеш правило в защитната стена, което drop-ва целия forward трафик. И след това да създаваш НАД него, т.е. в по-висок приоритет, разрешаващи правила за всеки протокол и всеки интерфейс, който използваш. Като тези правила, които са потенциално рискови, се отнасят само за списък от доверени IP адреси.
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 22:50А в ОС когато съм почнал да се ровя, ти сигурно не си бил и в Ташкент , така че си трай по тази тема. Ако беше толкова навътре, нямаше да се занимаваш с всички глупости, които се опитваш да направиш.
Не че нещо, но когато аз съм дебъгвал самия Turbo Debugger, за да му оправя псевдографичните символи за чертане на прозорци от кодова таблица IBM на MIK, ти вероятно още си ходил прав под масата...
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

xUbuntu написа: Вто Мар 11, 2025 23:13 .....
Опитвам се да накарам конкретен файлов мениджър в Линукс да работи правилно. И с помощта на действително компетентните колеги от форума това започва да се получава. Остана да решим само един проблем още.
.....
Той си работи правилно, локала не е конфигуриран добре.
xUbuntu написа: Вто Мар 11, 2025 22:37 .....

Изображение

Дай да видим съдържанието на файла. Така, както го редактираш от тоя хелпър, май лепиш един „Exec“ отпред.
Ако е във файла трябва да има Exec, а от интерфейса не трябва. Тоест на това Command дето ти пише, трбва да сложиш само „thunar“. Но не го прави с тия тъпотийки, защото вкарваш точно такива грешки. Освен ако не си им свикнал и знаеш как да си решиш проблемите.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”