Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Направи си сам.Или как да...

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Zeroadhesion

Re: Направи си сам.Или как да...

Мнение от Zeroadhesion »

xUbuntu написа: Вто Мар 11, 2025 22:37
Изображение

Не, че желая много да се включвам и да задълбавам, ама хората ти подават какво да сложиш във .desktop файла - Exec=...
А ти като го слагаш през Edit Launcher, това Exec= не трябва да е там, само командата thunar ;)

Едит:
Опс, май се дублирахме с Фернандо.
Прочетено: 65218 пъти
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Там не трябва да има Exec, само при отваряне като текстови файл и промяна на съответния ред. В GUI е без Exec. Тва е все едно под Windows да отвориш свойствата на някой шорткът и да пишеш start най-отпред при аргументите. Ще направиш ли подобна глупост? Не? А защо я правиш при Linux? Този ред вече има Exec, когато е през GUI, а на теб ти остава само да добавиш нещото, което трябва да се изпълни. Написвайки отново Exec в това поле, ти реално добавяш още един аргумент и става така:

Код за потвърждение: Избери целия код

ExecExec=thunar
Отвори си шорткъта с текстови редактор и ще видиш :съгласен:
darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 20:43 LINUX НЕ Е WINDOWS!
За наше огромно щастие :headbang: :headbang: :headbang:

Едит:
Zeroadhesion написа: Вто Мар 11, 2025 23:47 Едит:
Опс, май се дублирахме с Фернандо.
Айде и с мен, хич не видях, че някой е писал :lol: :lol: :lol:

Интересно е как нещо толкова елементарно и логично и което е работа за две секунди, отнема три дни писане :mrgreen:
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа: Сря Мар 12, 2025 02:24 .....Тва е все едно под Windows да отвориш свойствата на някой шорткът и да пишеш start най-отпред при аргументите. Ще направиш ли подобна глупост? Не? А защо я правиш при Linux?
.....
:thumbright:

Защото си е набил в мозъка, че в Linux всичко е команди. Освен това в другата ОС много често се използва командата „exec“ и сега не е видял, че в стартерния файл е директива.

Mozo написа: Сря Мар 12, 2025 02:24 .....
Интересно е как нещо толкова елементарно и логично и което е работа за две секунди, отнема три дни писане :mrgreen:
Защото хората не смеят да пробват. Какво ще стане, ако въведе грешна команда? Компютъра ще се взриви? Едва ли. Пробвай там, декомпозирай командата, за няколко минути ще го видиш.

Освен това си е набил в главата, че винаги GUI е десет пъти по-съвършено от всякакви други програми. И че като е GUI ще го води за ръчичка и ще го проверява. Ами не! Съвсем спокойно може да има много тъпа и бъгава графична програма, както и много тъпа и бъгава конзолна. Ама през 95-та е било ключово да ти изгрее хубав интерфейс и ти вече вярваш, че всичко ти е осигурено и максимално оптимизирано. :lol:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Куто гледам само какво прави xfe-install-linux-amd64.run (това е 2.0 на "божествения файл-мениджър") - какви ли други скрити пороци ще има, да не може да зададе правилни права на папки в /usr/local/share/ - мани-мани.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Виж, double-commander си го свали като appimage (било gtk или qt версия), дръпни му единия панел в края (да изглежда еднопанелен) и се наслаждавай на ала уйн-преживяване.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа: Сря Мар 12, 2025 14:22 Куто гледам само какво прави xfe-install-linux-amd64.run (това е 2.0 на "божествения файл-мениджър") - какви ли други скрити пороци ще има, да не може да зададе правилни права на папки в /usr/local/share/ - мани-мани.
Хъмм, добре си е! Направо ми възбуди любопитството, като каза че е твърде стар. :усмивка1:

Друг в въпросът, трябва ли да скачаме от програма на програма, само и нещо да не ни кефне. :lol:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Знам, че скоро имаше анонс за нова версия. Но тоя ФМ ми е крив, такъв изглед ми е крив (това ми е от Немо, за пример).

Изображение
Селски, Начо Селски.
Аватар
darthvaderbg
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от darthvaderbg »

Изображение
Изображение

И какво му е на xfe, та толкова рев срещу него?
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

darthvaderbg написа: Сря Мар 12, 2025 18:37 И какво му е на xfe, та толкова рев срещу него?
xUbuntu написа: Пон Мар 10, 2025 23:05 Обаче при него в Adderss bar-а не работят Cut / Copy / Paste / Delete. И няма табове...
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

darthvaderbg написа: Вто Мар 11, 2025 20:43 Ох, мъка, мъкаааа... Да ви се чуди човек на акълЯ, защо продължавате да храните трола. Той ви прави на маймуни, вие се счупвате от гимнастики как да го нахраните по-добре. За такива като него, които искат да минават от Windows на Linux си има разни правила, съвети и т.н. Като най-основното е:

LINUX НЕ Е WINDOWS! Ако очаквате LINUX ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО WINDOWS - НЯМА! Linux не е за Вас!

И точка по въпроса!
И ти си прав, но поне заради него разбрах че ми е счупена локализацията. А и кога друг път ще си играя с такива прищевки в стартерите?
darthvaderbg написа: Сря Мар 12, 2025 18:37 .....
И какво му е на xfe, та толкова рев срещу него?
Ползва Fox тулкита, предполагам затова им изглежда хард ретро. Твърде хард. :lol:
Аватар
darthvaderbg
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от darthvaderbg »

Mozo написа: Сря Мар 12, 2025 19:40 ...
Има си всичко! Никой не е отменил клавишните комбинациЙ. За разлигавените бозаджии щом не е с мишката, значи не работи. Липсата на табове не е най-големия проблем.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа: Сря Мар 12, 2025 19:46 Ползва Fox тулкита, предполагам затова им изглежда хард ретро. Твърде хард. :lol:
Сега го мисля, когато съм с машина, на която мога да играя "call of duty 2" (айде и сичките "модерни войни" от поредицата) нормално. Преди - ми изглеждаше добър, като кътах сека частичка процесорна мощ. Той нема никой от моите някогашни проблеми - има си негови. :toothy10:

А никъв проблем да си изцомпилира thunar ("гада" си отива в /usr/local/ - „Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!“ :headbang: )
Селски, Начо Селски.
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Разгеле, най-после тръгна! :hello1:
Много благодаря за помощта на всички!
В интерес на истината, и на трите места - на десктопа, в QuickLaunch и в Start menu - въведох една и съща команда, без "Exec=" и навсякъде работи вече. Под Windows shortcut-ите се редактират само чрез десен бутон > Properties, те дори нямат опция "Open with...", която би позволила да се отворят в текстов редактор. Аз откъде да знам, че в Линукс е различно?

И още един въпрос: имам и shortcut към Thunar, който се изпълнява без root права. И искам и той да сортира файловете правилно. Пробвах да въведа като команда в shortcut-а:

/bin/sh -c "env LC_COLLATE=C DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar"
но не става - стартира се Thunar, но не сортира файловете правилно. Някаква идея?
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

darthvaderbg написа: Сря Мар 12, 2025 20:50 Има си всичко! Никой не е отменил клавишните комбинациЙ. За разлигавените бозаджии щом не е с мишката, значи не работи. Липсата на табове не е най-големия проблем.
Ааа, не знам, аз само посочвам той какви проблеми изтъкна. Аз проблеми нямам с този файлов мениджър, защото не го ползвам. За мен също е постен, тунар също за нищо не става, но за всеки влак си има пътници. След Dolphin всичко ми се струва зле.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

xUbuntu написа: Сря Мар 12, 2025 21:50 Пробвах да въведа като команда в shortcut-а:

/bin/sh -c "env LC_COLLATE=C DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar"
Би следвало да работи с

env LC_COLLATE=C thunar
сортирането е друг въпрос. Ми смени го с LC_COLLATE=en_US.UTF-8 за проба, не губиш нищо, пробваш само.

И като си избрал градинката на xfce - четеш за нея, що е тва exo-utils и като как работи (онез нейните подизпълнители), що десктоп файл (да, пак десктоп файл) като екшън работи по друг начин (и с друго съдържание, и трябва да е с по-различна команда, и на друго място). Примерно виж съдържанието на десктоп-файла на smplayer, vlc, libreoffice... Що десктоп-файла на десктоп стартира като е изпълним, пък като е неизпълним (текстов) изглежда другояче. Ей такива прости работи...
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”