Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Земеделие: подготовка на земята, нова почва, торове и дезинфекция

Хоби, интереси, съвети
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Земеделие: подготовка на земята, нова почва, торове и дезинфекция

Мнение от Mouse »

Как си подготвяте земята след прибиране на реколтата?
Слагате ли нова, по-качествена почва? Дезинфекцирате ли преди това?
Какви есенни торове слагате преди прекопаване (ако го правите)? Нали в последно време се налага мнението да не се прекопава дълбоко почвата, само да се надупчи или леко с фреза или мотика.

Първото освободено легло (повдигната леха) сложих суха косена трева, отгоре малко амониева селитра (за по-бързо разграждане), овча оборска тор и купешка пръст. Миналата година част прекопах, част надупчих, но разлика не видях. Ето от тази пръст слагам най отгоре. Купих я преди две години и още имам 4 чувала. Ще купя още за пролетта.

Изображение
Офтопик:
За последен път пиша от дребния. Направила съм всичко на български и не зная кое за какво е.
Сега ще се пробвам да върна нещата.
Прочетено: 643 пъти
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Земеделие: подготовка на земята, нова почва, торове и дезинфекция

Мнение от Mozo »

Преместих темата, не знам защо я беше пуснала във "Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net".
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Сря Сеп 24, 2025 15:13 Преместих темата, не знам защо я беше пуснала във "Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net".
О, много се извинявам. Мислех, че е в раздела, в който е Градинарството. Гадния мишок + дребния с бозата = не мога да се оправя с тях. Случайно е станало, съжалянам PDT_Love_18 PDT_Love_
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Да се похваля, че 99% от земята, която обработвам, съм я частично подготвила. Остана само мястото с патладжана, но още има и ще изчакам до последно.
Както писах и по нагоре - първо премахнах (изкорених разните му чушки, домати и тиквички + единствения корен краставица :evil4: ) После нахвърлях от дадената ми от съседа окосена трева. Бях я сложила да поизсъхте. Ръснах амониева селитра за по-бързо да се разложи, отгоре дървестна пепел, върху нея овча тор и завърших с пръста, която съм снимала в горния пост.
Сега с радост приемам дъжда, дано и утре повали още. Та тогава ще мина към обръщане. Преди това ще ръсна троен супер фосфат и смятам освен за повдигнатите лехи да не ползвам бел и дълбоко копане. Ще пусна само фрезата (тя е малка, не повече от 5-6 см. са й резците), колкото да обърка петорния "сандвич" който направих с наредените едно върху друго неща. Дано пообогати малко земята. Изтощена е защото майка ми десетилетия я е ползвала без никакво подхранване, освен на растенията с малко амониева селитра в началото. Само "леглата" с права лопата, но не повече от половината лопата в почвата. Повече никакво дълбоко копане. Първо казват, че вече не трябвало да се прави така, както едно време и второ - много ме уморява.
Чакам @elementaryos, демек де ОС да сподели той как си подготвя неговата градина. Сигурно знае много повече неща и ще мога да крадна някой пиниз от него :усмивка1:
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Твърдо си решила на стари години фермер да ставаш :mrgreen:

Аз бих заменил амониевата селитра с гюбре, ама прегоряло :thumbright:
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Пет Окт 03, 2025 02:23 Твърдо си решила на стари години фермер да ставаш :mrgreen:

Аз бих заменил амониевата селитра с гюбре, ама прегоряло :thumbright:
Недей :toothy10: Десетина дена се колебах дали една част да не я зарежа и да си тревяса. Накрая ми дожаля. И за последно (за коя ли година го казвам).
Какво е "гюбре"?
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Оборски тор :)
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Пет Окт 03, 2025 11:11 Оборски тор :)
Е, сложих върху пепелта и под новата пръст.
Амониевата селитра се използва пролет когато разсадът се вкорени, 7-10 дена след като е сложен в земята. Сега го поръсих (по препоръка на съсед бивш агроном), за да можела тревата по-бързо да се разложи и да стане на компост.
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

@Mouse Аз през есента прекопавам, но грубо- на големи буци и след това ми докарват прясна оборска тор, която разпръсквам на прекопаното. Почиствам плевели каквито има ( големи) и това е.
Пролетта прекопавам вече качествено, разбивам всички бучки и започвам саденето :mrgreen:
Прясната тор имам чувството, че унищожава всякакви вредители.
Това е моят начин. Незнам до колко е правилен, но в последните години добива е доста добър и нямам проблеми с вредители.
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

elementaryos написа: Пет Окт 03, 2025 21:03 @Mouse Аз през есента прекопавам, но грубо- на големи буци и след това ми докарват прясна оборска тор, която разпръсквам на прекопаното. Почиствам плевели каквито има ( големи) и това е.
Пролетта прекопавам вече качествено, разбивам всички бучки и започвам саденето :mrgreen:
Прясната тор имам чувството, че унищожава всякакви вредители.
Това е моят начин. Незнам до колко е правилен, но в последните години добива е доста добър и нямам проблеми с вредители.
Прясна тор :shock: Години наред са ми казвали да слагам само прегоряла тор. Това е нещо ново за мен, а и нямам и на идея от къде да взимам прясна тор. Купувам я в чували, но ще се поизантересувам. Благодаря за инфото PDT_Love_18 PDT_Love_18
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Само да добавя. Доста ме замисли. ... Значи целия труд, който хвърлях да правя този "сандвич" от трева, амониева селитра, пепел, оборска тор и качествена пръст е било напразно? Дори са ми казвали преди прекопаването (сега, есенното) да хвърлям и амониева селитра. Също не разбивам буците. Те от студа и снега си се разрохват сами.
Есента дълбоко ли прекопаваш? Имам предвид дълбочината на един стандартен бел (права лопата).Или ореш?
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Когато нашите ме караха да ходя на село и да копаем, помня, че есента копаехме дълбоко, на едри буци и тогава слагахме и тор. Прясна, до пролетта изгасва :)
Изображение
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Да. Както го е написал и Mozo - есента на едри буци и прясна тор, която през зимата изгасва. Ако има около теб някой който гледа крави , можеш да го попиташ и едва ли ще ти откаже да ти докара.
Иначе и аз слагах дървесна пепел, но вече се отопляваме на ток и нямам за да слагам. Отделно от общината ни раздадоха контейнери за мулчиране и слагам и това, което е станало през зимата.
И да, с лопата прекопавам :mrgreen: все пак обработвам 40- 50 квадрата.
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Тук е вилна зона. Двете села в близост: над и под мен се гражданеят и не гледат животни. Няма от къде да взема, но мисля че и обгорялата върши работа донякъде.
И аз се отоплявам на ток. Печката ми е за разкош, по три-четири пъти зимата я паля. През една къща съседи се топлят основно на печка и хвърлят пепелта. Вече две години сме се разбрали като тръгнат, вместо да я хвърлят, да ми я оставят пред портата. Ползвам я освен за почвено торене и за пръскане. Пишат, че е много полезна и съдържа разни подходящи елементи за растенията.

ПП. И на нас от общината ни раздадоха компостери преди три години. Миналата година успях отдолу да извадя само няколко шепи. Трудно се разграждат по-едрите неща (изскубаните стъбла чушки, домати, тиквички), за това вече ги изхвърлям в гората, не в него. Само кухненски обелки и трева.
Плъхолюбител
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Свободно време”