Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?
Сегашната клавиатура (модел на A4Tech - единствената марка, за която знам, че работи без проблем под линукс) започва да маха за сбогом и мисля да си купя нова. Обаче читави модели на A4Tech все по-трудно се намират у нас и затова реших да питам ако някой знае други марки, които се поддържат напълно от линукс.
За момента знам само марки, които НЕ работят под линукс както трябва или изобщо: Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката, не малка част от моделите на Лоджитек...
Какво имам предвид под "читава работа"? PnP в линукс + напълно фунционираща в БИОС/УЕФИ.
Прочетено: 780 пъти
За момента знам само марки, които НЕ работят под линукс както трябва или изобщо: Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката, не малка част от моделите на Лоджитек...
Какво имам предвид под "читава работа"? PnP в линукс + напълно фунционираща в БИОС/УЕФИ.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Re: Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?
Dell KB216
Logitech K120
Работни конИе за офис лелки. Има и други от моя опит знам за тези.
Logitech K120
Работни конИе за офис лелки. Има и други от моя опит знам за тези.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?
Всичките работят, Razor също. Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна системаВалсо написа: Пон Ное 24, 2025 04:59 Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката
https://openrazer.github.io/

иска плъг-енд-плей и да не се занимава според мен
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не знам, моята клавиатура е на над 20 години и още си работи без забележки и ми е все тая 

- ROKO__
- Ентусиаст

Razer имат прилична общност за Линукс.
А и има програми с които да си я настройваш (е, не са официални ама).
А за такива със родна линукс поддръжка.
Keychron, Epomaker, System76, Wooting, Varmillo има и много други..
От тези тук повечето работят със софтуера VIA.
Wooting си имат своя програма за Линукс Wootify.
И всичките изброени са светлинни години пред A4 по качество. :>
А и има програми с които да си я настройваш (е, не са официални ама).
Код за потвърждение: Избери целия код
[rosen@aleksandrov:~]└2 # lsusb | grep Razer
Bus 005 Device 006: ID 1532:0099 Razer USA, Ltd Razer Basilisk V3
Bus 005 Device 009: ID 1532:026b Razer USA, Ltd Razer Huntsman V2 TenkeylessKeychron, Epomaker, System76, Wooting, Varmillo има и много други..
От тези тук повечето работят със софтуера VIA.
Wooting си имат своя програма за Линукс Wootify.
И всичките изброени са светлинни години пред A4 по качество. :>
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
ОС: Calculate Linux
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Mozo написа: Пон Ное 24, 2025 11:27Всичките работят, Razor също. Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна системаВалсо написа: Пон Ное 24, 2025 04:59 Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката![]()
https://openrazer.github.io/
Значи не си пробвал боклуците на Хама. Един приятел ми беше подарил за РД клавиатура и мишка на Хама преди няколко години. Клавиатурата работеше частично (само буквите и редът с цифрите), всичко останало беше леш. А мишката пък се телепортираше по екрана. Ей така за пробата инсталирах различни версии уиндоус, накрая стигнах даже и до XP SP2 и единствено там работеха нормално.
в БИОС-УЕФИ пък ги нямаше никакви - изгасваха напълно и двете.
- ROKO__
- Ентусиаст

Та, какво казваше за HAMA?
Защото имам и една такава която я нося в раницата със служебния лаптоп.
Не ми е отказвала никога.

Hama uRage Exodus 860 TKL (то между другото не е и съвсем Хама, ами е Genesis Thor 303 TKL едно към едно).
Защото имам и една такава която я нося в раницата със служебния лаптоп.
Не ми е отказвала никога.

Hama uRage Exodus 860 TKL (то между другото не е и съвсем Хама, ами е Genesis Thor 303 TKL едно към едно).
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Това:
Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна система
Мишката и клавиатурата, които ми бяха подарили, бяха точно Hama uRage (сега знам защо се казва "uRage"), но точния модел вече не го помня, защото ги изхвърлих. Подариха ми ги някъде 2017-2018 г. Още не бях минал на Арч, значи е било преди 2019-та. 2018 г. и клавиатура и мишка за общо 150 лв да работят сносно само в Боза ХП - това е меко казано подигравка!
- ROKO__
- Ентусиаст

Само на Линукс я ползвам. АбсЕлютно никакви проблеми :>Валсо написа: Пет Ное 28, 2025 20:29Това:
Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна системаМишката и клавиатурата, които ми бяха подарили, бяха точно Hama uRage (сега знам защо се казва "uRage"), но точния модел вече не го помня, защото ги изхвърлих. Подариха ми ги някъде 2017-2018 г. Още не бях минал на Арч, значи е било преди 2019-та. 2018 г. и клавиатура и мишка за общо 150 лв да работят сносно само в Боза ХП - това е меко казано подигравка!
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
А цветните копчета можеш ли да ги изключваш? Ако не работят под линукс, ще ми е най-добре. Не понасям RGB хардуер.
- ROKO__
- Ентусиаст

Тия клавиатури не са програмируеми със софтуер.
Имат си клавишна комбинация за изключване на лампите.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Конфискуват стоки менте от защитени търговски марки
от Mozo » Пет Авг 15, 2025 12:04 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 157 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Авг 15, 2025 12:04
-
-
-
24 години след въвеждането на еврото, германците обменят милиони марки при курс 1.95583
от Mozo » Чет Яну 08, 2026 13:05 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 84 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Чет Яну 08, 2026 19:10
-
-
-
Осъдена за стоки ментета на световни брандове пак продава онлайн – позира в ТикТок с дрехи без марки
от Mozo » Пон Окт 13, 2025 12:48 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 131 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Окт 13, 2025 12:48
-
-
- 0 Отговори
- 94 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Ное 03, 2025 13:15