Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?

Мнение от Валсо »

Сегашната клавиатура (модел на A4Tech - единствената марка, за която знам, че работи без проблем под линукс) започва да маха за сбогом и мисля да си купя нова. Обаче читави модели на A4Tech все по-трудно се намират у нас и затова реших да питам ако някой знае други марки, които се поддържат напълно от линукс.

За момента знам само марки, които НЕ работят под линукс както трябва или изобщо: Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката, не малка част от моделите на Лоджитек...

Какво имам предвид под "читава работа"? PnP в линукс + напълно фунционираща в БИОС/УЕФИ.
Прочетено: 779 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Re: Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?

Мнение от wannaBe »

Dell KB216
Logitech K120

Работни конИе за офис лелки. Има и други от моя опит знам за тези.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Кои марки клавиатури (ако може с мултимедийни копчета) работят в линукс out of the box?

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Пон Ное 24, 2025 04:59 Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката
Всичките работят, Razor също. Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна система :roll:

https://openrazer.github.io/
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

иска плъг-енд-плей и да не се занимава според мен
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не знам, моята клавиатура е на над 20 години и още си работи без забележки и ми е все тая :mrgreen:
Изображение
Аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Razer имат прилична общност за Линукс.

А и има програми с които да си я настройваш (е, не са официални ама).

Код за потвърждение: Избери целия код

[rosen@aleksandrov:~]└2 # lsusb | grep Razer
Bus 005 Device 006: ID 1532:0099 Razer USA, Ltd Razer Basilisk V3
Bus 005 Device 009: ID 1532:026b Razer USA, Ltd Razer Huntsman V2 Tenkeyless
А за такива със родна линукс поддръжка.

Keychron, Epomaker, System76, Wooting, Varmillo има и много други..

От тези тук повечето работят със софтуера VIA.

Wooting си имат своя програма за Линукс Wootify.

И всичките изброени са светлинни години пред A4 по качество. :>
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
ОС: Calculate Linux
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Пон Ное 24, 2025 11:27
Валсо написа: Пон Ное 24, 2025 04:59 Хама, всичко що е Razor и/или с RGB копчета, независимо от марката
Всичките работят, Razor също. Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна система :roll:

https://openrazer.github.io/
:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Значи не си пробвал боклуците на Хама. Един приятел ми беше подарил за РД клавиатура и мишка на Хама преди няколко години. Клавиатурата работеше частично (само буквите и редът с цифрите), всичко останало беше леш. А мишката пък се телепортираше по екрана. Ей така за пробата инсталирах различни версии уиндоус, накрая стигнах даже и до XP SP2 и единствено там работеха нормално. #-o
в БИОС-УЕФИ пък ги нямаше никакви - изгасваха напълно и двете.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не виждам нищо смешно :roll:
Изображение
Аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Та, какво казваше за HAMA?

Защото имам и една такава която я нося в раницата със служебния лаптоп.

Не ми е отказвала никога.

Изображение

Hama uRage Exodus 860 TKL (то между другото не е и съвсем Хама, ами е Genesis Thor 303 TKL едно към едно).
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 990 Pro 2TB NVME x2, Western Digital Red 1TB, Super Flower Leadex VII 1000W Platinum
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Ное 25, 2025 00:44 Не виждам нищо смешно :roll:
Това:
Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна система
ROKO__ написа: Вто Ное 25, 2025 10:39 Та, какво казваше за HAMA?
Мишката и клавиатурата, които ми бяха подарили, бяха точно Hama uRage (сега знам защо се казва "uRage"), но точния модел вече не го помня, защото ги изхвърлих. Подариха ми ги някъде 2017-2018 г. Още не бях минал на Арч, значи е било преди 2019-та. 2018 г. и клавиатура и мишка за общо 150 лв да работят сносно само в Боза ХП - това е меко казано подигравка!
Аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Валсо написа: Пет Ное 28, 2025 20:29
Mozo написа: Вто Ное 25, 2025 00:44 Не виждам нищо смешно :roll:
Това:
Как си представяш ти да не работи клавиатура под операционна система
ROKO__ написа: Вто Ное 25, 2025 10:39 Та, какво казваше за HAMA?
Мишката и клавиатурата, които ми бяха подарили, бяха точно Hama uRage (сега знам защо се казва "uRage"), но точния модел вече не го помня, защото ги изхвърлих. Подариха ми ги някъде 2017-2018 г. Още не бях минал на Арч, значи е било преди 2019-та. 2018 г. и клавиатура и мишка за общо 150 лв да работят сносно само в Боза ХП - това е меко казано подигравка!
Само на Линукс я ползвам. АбсЕлютно никакви проблеми :>
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

ROKO__ написа: Пет Ное 28, 2025 21:20 Само на Линукс я ползвам. АбсЕлютно никакви проблеми :>
А цветните копчета можеш ли да ги изключваш? Ако не работят под линукс, ще ми е най-добре. Не понасям RGB хардуер.
Аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Валсо написа: Пет Ное 28, 2025 22:45
ROKO__ написа: Пет Ное 28, 2025 21:20 Само на Линукс я ползвам. АбсЕлютно никакви проблеми :>
А цветните копчета можеш ли да ги изключваш? Ако не работят под линукс, ще ми е най-добре. Не понасям RGB хардуер.
Тия клавиатури не са програмируеми със софтуер.
Имат си клавишна комбинация за изключване на лампите.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Хардуер”