Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми
Имало ли работеща нормална система с Плазма във Вселената- не, никога! Какво се прави за да се оправи - каша! (Сега я разбъркайте и посолете на вкус). И как се очаква точно сега да проработи нормално? Когато всяко с КДЕ почне да работи "почти поносимо" - тогава ще има шанс кашата да се е получила, поне като гъстота. Дотогава добавяне/махане на подправки - все тая.
Прочетено: 40941 пъти
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.

И аз съм доволен.Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 ......., в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.

Има нещо странно - при него всичко, което е в топа на дистроуотч, не работи. Нарочно сякаш.Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
Аз, примерно, бих си направил досега пищов и бих го спазвал и сверявал контролно, и щях да проигравам отново и отново докато проработи. И съм го правил навремето. Но знам за мен си.
Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали
Отпускам му до 28-ми да е приключил с Плазмата. Щото е търпелив.
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

И има защо
Ти, ама ти знаеш какво правиш, а той в 99% от случаите - не.бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27Има нещо странно - при него всичко, което е в топа на дистроуотч, не работи. Нарочно сякаш.Mozo написа: Пон Фев 23, 2026 20:15 Напротив, всичко си бачка нормално, не знам защо при него все така се получава. Можете да влезете където искате, в редит страниците на Cachy, на Endeavour, спукват се да хвалят както дистрибуциите, така и KDE.
Аз, примерно, бих си направил досега пищов и бих го спазвал и сверявал контролно, и щях да проигравам отново и отново докато проработи. И съм го правил навремето. Но знам за мен си.
Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали, ама бяга.
Отпускам му до 28-ми да е приключил с Плазмата. Щото е търпелив.
И Cinnamon е пълен леш, просто няма база за сравнение между него и KDE.

Признавам те! Аз не бих издържал. Дори и когато имам желание, и се опитвам, не ми се получава.
Селски, Начо Селски.
Аз с вградено видео и 3 годишна инсталация нямам никаква драма и си ползвам компютъра по предназначение. Нагласил съм си тема, курсори и не ръчкам повече, всичко си работи и не ми пука. Валсо ръга некакви скриптове къде не ги разбира и после вика плазмата е боклук. Дори не разбрах, че ползвам уейланд докато на една от снимките Мозо не забеляза преди година - две. Аз обаче не инсталирам конки или други такива дивотии. Имам инсталиран един аплет с който да следя температурата на процесора за да разбера кога идва време да се отваря лаптопът за почистване и паста. Нито ме интересува какви проценти рам се ползват или колко място в диска, още повече не ме интересува какво е времето навън, предпочитам да го видя през прозореца или да се покажа на терасата
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Ааа, Wunderground е супер, не си го давам

Редовно си го ползвам, много ме кефи

Редовно си го ползвам, много ме кефи

И аз гледам през прозореца какво е времето, но за циклите на луната ползвам

защо са ти циклите на луната? във върколак ли се превръщаш?wannaBe написа: Вто Фев 24, 2026 11:05 И аз гледам през прозореца какво е времето, но за циклите на луната ползвам![]()
![]()
![]()
![]()
Иманярче просто, все най-лошото мислите. 
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Явно си пропуснал поста ми, където казах, че Канелата, когато е преинсталирана начисто, е още по-счупена и по-куца от тази на 3-годишната ми инсталация. На 3-годишната ѝ хванах цаката за намаляване на странното поведение. Току-що инсталирана Канела обаче се "чупи" и замръзва буквално от въздуха и то още преди да съм посегнал да инсталирам dconf-editor-а, за да си възстановя настройките. Понякога сама си се рестартира, понякога иска ти да я рестартираш.бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27 Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали, ама бяга.
Прясно инсталирана Канела 6.6.7 е направо абсурд, граничещ с научната фантастика и прави проблемите на Плазмата да изглеждат незначителни.
Не знам на кой десктоп ще остана, обаче. В момента имам dual boot - 3-годишната ОС и новоинсталираната с Плазма 6.6. Едната има малко повече предимства от другата - както Канелата има предимства, така и Плазмата има други предимства пред Канелата. И не, не говоря за хилядите опции за къстъмизиране. В момента това сравнение е 99-та дупка на кавала.
В момента се опитвам да разбера защо, след като все пак успях да изкарам съраунд профилите на звуковата карта и да задам 5.1 профил (който с един пулсдемон го "прехвърлям" към 2.1 профил), музиката продължава да звучи като на евтина гаражна колонка, вместо на 30-килограмов субуфер за 500 лв - нещо което се случва и работи нормално дори и в новоинсталираната Канела, а в Плазмата няма значение, ако ще и 77-канален профил да задам.
Новоинсталираната Канела я натирих, заради вече споменатите ѝ проблеми и в dual boot-а оставих 3-годишната система и Плазмата. Ще ги поползвам и сравнявам до края на Март, пък тогава ще решавам кое ще е. За момента са на кантар, защото Плазмата има и един рядко случващ се и забелязващ се проблем, освен ако не се вгледаш внимателно:
• закачаш си няколко програми на панела и ги пускаш, няма значение в какъв ред са.
• закачаш още една програма, но не я пускаш. Хващаш за иконата тази, която НЕ СИ пуснал и я влачиш в някоя посока по панела. Очаквано, иконата на невървящата програма отива там, където си я пуснал. Обаче заедно с нея са се разместили местата и на закачените вече вървящи програми. Аз примерно обичам да ги редя така (от дясно на ляво): браузър, файлов мениджър, текстов редактор, пинта и колорпейнт. Така и ги наредих и в Плазма. После обаче реших да добавя и Легкорд (FOSS client за дискорд) и реших да го завлача най-вляво до менюто на плазмата. Обаче докато влачех, файловият мениджър и той реши, че иска при менюто.
Първоначално реших, че може да е от мишката, защото е на над 2 години с отдавна изтекла гаранция и я смених (нали си купих 12 бройки от любимия модел, така че мишки имам колкото искаш
Преди години иконите на десктопа се разместваха при рестарт или смяна на резолюцията и на вида на десктопа, сега е ред на иконите по панела и пак ще чакат някой да им спусне решението наготово, а Негово Величество пак ще каже, че бъг репортите са мрънкане и трябва сами да оправяме кашите, които те са забъркали.
За момента обаче се опитвам да накарам Клизмата да запомни шибания курсор (методът на Мозо може и да е работел в Клизма 5, но в 6-цата няма никакъв ефект), както и цветовите настройки, защото се опитвам да си направя собствена тема. За момента безуспешно, защото запомня само до първия ребуут.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
Що не вземеш да пробваш "Космическия"? Може пък ръст и твоята невидимка да се заобичат.
Що не вземеш да пробваш "Космическия"? Може пък ръст и твоята невидимка да се заобичат.
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Мислех си го и аз това, ама много ми напомня на оригиналния гном 3. Ще видим. Ако с Клизмата не се спогодим, ще пробвам Космите, а в много краен случай може и Openbox.бат-начо написа: Сря Фев 25, 2026 01:05 Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
https://t.me/linuxtalkbg
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Опитай да приложиш някаква тема и виж как ще е просто за пробата. Аз съм изпробвал стотици теми и работятВалсо написа: Сря Фев 25, 2026 00:03Явно си пропуснал поста ми, където казах, че Канелата, когато е преинсталирана начисто, е още по-счупена и по-куца от тази на 3-годишната ми инсталация. На 3-годишната ѝ хванах цаката за намаляване на странното поведение. Току-що инсталирана Канела обаче се "чупи" и замръзва буквално от въздуха и то още преди да съм посегнал да инсталирам dconf-editor-а, за да си възстановя настройките. Понякога сама си се рестартира, понякога иска ти да я рестартираш.бат-начо написа: Пон Фев 23, 2026 23:27 Канелата от която бяга, и за нея няма "черни отзиви" нали, ама бяга.
Прясно инсталирана Канела 6.6.7 е направо абсурд, граничещ с научната фантастика и прави проблемите на Плазмата да изглеждат незначителни.
Не знам на кой десктоп ще остана, обаче. В момента имам dual boot - 3-годишната ОС и новоинсталираната с Плазма 6.6. Едната има малко повече предимства от другата - както Канелата има предимства, така и Плазмата има други предимства пред Канелата. И не, не говоря за хилядите опции за къстъмизиране. В момента това сравнение е 99-та дупка на кавала.
В момента се опитвам да разбера защо, след като все пак успях да изкарам съраунд профилите на звуковата карта и да задам 5.1 профил (който с един пулсдемон го "прехвърлям" към 2.1 профил), музиката продължава да звучи като на евтина гаражна колонка, вместо на 30-килограмов субуфер за 500 лв - нещо което се случва и работи нормално дори и в новоинсталираната Канела, а в Плазмата няма значение, ако ще и 77-канален профил да задам.
Новоинсталираната Канела я натирих, заради вече споменатите ѝ проблеми и в dual boot-а оставих 3-годишната система и Плазмата. Ще ги поползвам и сравнявам до края на Март, пък тогава ще решавам кое ще е. За момента са на кантар, защото Плазмата има и един рядко случващ се и забелязващ се проблем, освен ако не се вгледаш внимателно:
• закачаш си няколко програми на панела и ги пускаш, няма значение в какъв ред са.
• закачаш още една програма, но не я пускаш. Хващаш за иконата тази, която НЕ СИ пуснал и я влачиш в някоя посока по панела. Очаквано, иконата на невървящата програма отива там, където си я пуснал. Обаче заедно с нея са се разместили местата и на закачените вече вървящи програми. Аз примерно обичам да ги редя така (от дясно на ляво): браузър, файлов мениджър, текстов редактор, пинта и колорпейнт. Така и ги наредих и в Плазма. После обаче реших да добавя и Легкорд (FOSS client за дискорд) и реших да го завлача най-вляво до менюто на плазмата. Обаче докато влачех, файловият мениджър и той реши, че иска при менюто.![]()
Първоначално реших, че може да е от мишката, защото е на над 2 години с отдавна изтекла гаранция и я смених (нали си купих 12 бройки от любимия модел, така че мишки имам колкото искаш; по 2 години на мишка - имам достатъчно за 24-25 години напред
). Пренаредих ги както исках да бъдат и реших пак да пробвам с пренареждането. Файловият мениджър ПАК отиде при менюто, докато Легкорд пък реши, че трябва да е преди иконата на браузъра.
![]()
Преди години иконите на десктопа се разместваха при рестарт или смяна на резолюцията и на вида на десктопа, сега е ред на иконите по панела и пак ще чакат някой да им спусне решението наготово, а Негово Величество пак ще каже, че бъг репортите са мрънкане и трябва сами да оправяме кашите, които те са забъркали.![]()
За момента обаче се опитвам да накарам Клизмата да запомни шибания курсор (методът на Мозо може и да е работел в Клизма 5, но в 6-цата няма никакъв ефект), както и цветовите настройки, защото се опитвам да си направя собствена тема. За момента безуспешно, защото запомня само до първия ребуут.![]()
За саунда не знам, аз съм на обикновено стерео и не съм в час с настройките. Опитай пре alsamixer да няма нещо мютнато.
Относно панела не разбрах много добре, но опитай тези настройки:

Относно мишката - упътването е за текущата версия на Plasma. В уикито на Arch старо инфо няма.
Cosmic е тотал щета. Дори луди фенове на Pop OS се махат заради него.бат-начо написа: Сря Фев 25, 2026 01:05 Не съм пропуснал, говорим за отзивите в Редит.
Никакъв шанс.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблеми с основния сайт (не форума)
от Валсо » Сря Яну 28, 2026 23:19 » в Въпроси и проблеми, свързани с Kaminata.net - 9 Отговори
- 179 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Сря Юни 03, 2026 07:32
-
-
- 0 Отговори
- 206 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
Сря Дек 10, 2025 18:41
-